У центрі уваги громадськості – бюджет

У Кам’янці відбулися громадські слухання за проектом районного бюджету, ініційовані місцевою держадміністрацією. Вперше головний фінансовий документ, відповідно до якого всі ми житимемо та працюватимемо у 2018 році, було винесено на широке обговорення.

Над проектом бюджету спільно працювали співробітники районної держадміністрації, фінансового управління та податкової інспекції. Вони постаралися максимально врахувати пропозиції колективів установ, організацій і підприємств та звернення громадян, які були висловлені на адресу виконавчих органів влади або оформлені як накази депутатам.

Основні параметри цього соціально орієнтованого документа оприлюднила начальник відділу економічного розвитку, приватизації та управління муніципальним фондом майна держадміністрації Катерина Степанець. Прогнозується, що до місцевого бюджету надійде 63 682 367 рублів прибутків. Витрати складуть 68 383 654 рублі. Дефіцит місцевого бюджету покриють дотації з республіканського. Зокрема, керівництвом країни передбачено виділення додаткових субсидій муніципальному дорожньому фонду.

Прогнози щодо основних параметрів місцевого бюджету і детальні програми витрачання коштів були заздалегідь опубліковані на сайті держадміністрації, що дозволило учасникам громадських слухань порушити питання, які залишилися за рамками основного фінансового документа. Серед наболілих – ремонт доріг і вулиць. Хоча в цьому питанні останнім часом намітилася позитивна динаміка, але залишається ще чимало проблем, обумовлених рельєфом місцевості. Численні круті підйоми та спуски, дороги, що серпантином в’ються схилами пагорбів, постійно вимагають підвищеної уваги, а для їх утримання потрібно значно більше грошей. Практично кожна вулиця потребує якісного водовідведення. Як пояснив начальник відділу житлово-комунального і дорожнього господарства держадміністрації Михайло Мельник, повноцінне асфальтування кілометра шляхів сполучення коштує майже мільйон рублів. А до дорожнього фонду Кам’янського району щороку надходить близько 10 мільйонів. Тому першочергова увага приділяється наймасовішим магістралям і найбільш проблемним вулицям.

Також учасниками громадських слухань були розглянуті пропозиції відносно капітального ремонту ряду об’єктів соціальної сфери: Будинку культури заводського мікрорайону, покрівлі дитячого садка № 5 тощо. Катерина Степанець розповіла, що в республіці створено фонд капітальних вкладень, згідно з яким у 2018 році передбачено направити на упорядковування будівель, в яких розташовані культурно-просвітницькі установи, близько двох мільйонів рублів. У списку – спортивна й художня школи, музеї та бібліотеки, сільські клуби та міський Будинок дитячо-юнацької творчості.

Краєзнавець Маргарита Балицька, яка багато років присвятила вивченню історії Кам’янщини, акцентувала увагу на необхідності продовження робіт з упорядкування центрального парку. Адже це не просто рекреаційна зона, де відпочивають городяни. Закладений князем Петром Вітгенштейном майже два століття тому, парк нині є одним із небагатьох туристичних об’єктів, пов’язаних із життєдіяльністю генерал-фельдмаршала в нашому краю. Глава держадміністрації Володимир Бичков проінформував громадськість, що улюблений куточок відпочинку городян і наших гостей реконструюватиметься поетапно. У 2018 році – ювілейному для Кам’янки –
планується відремонтувати літню естраду, упорядкувати основні доріжки. На ці роботи, а також на оновлення зелених насаджень планується направити понад півмільйона рублів.

У рамках громадських слухань серйозно обговорювалося ще багато проблем міста і сіл, а найактуальніші з них розглядатимуться в проекті бюджету, який тепер належить затвердити на сесії Ради народних депутатів району та міста.

Тетяна   ГРИЦЮК.