У Тирасполі буде споруджено новий храм

5 січня Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава здійснив освячення хреста та пам’ятного каменя на місці майбутнього храму.

Церква Блаженної Матрони Московської найближчим часом буде побудована в столиці в мікрорайоні Жовтневий на вулиці Мільова – за торговельним центром «Тридцятий». Як повідомляє сайт Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, про це раніше було досягнуто домовленості між Владущим Архієреєм і главою держадміністрації міст Тирасполя та Дністровська Олегом Довгополом. Поки що на місці, де має бути храм, встановлено хрест і пам’ятний камінь.

В урочистому освяченні, крім Владики, взяли участь відомі придністровські священнослужителі та віряни мікрорайону. Архієпископ звернувся до всіх присутніх, нагадавши, що блаженна Матрона є для багатьох особливо шанованою святою, і завжди, коли в Придністров’ї перебувають її мощі, придністровці приходять їм вклонитися. Тому зведення храму на її честь стане виконанням волі тираспольчан.

«Я гадаю, що всі ми потребуємо дому Божого. На цьому місці було вирішено створити храм, закладку якого ми сьогодні відзначаємо. Коли знайшли це місце, задумалися, як же його назвати. І без сумніву ми вирішили, що саме тут буде побудований храм на честь Блаженної Матрони Московської», – сказав Архієпископ.

Владика Сава висловив надію, що найближчим часом на цьому місці буде закладено фундамент і почнеться зведення стін церкви, та передав у дар громаді майбутнього храму ікону святої Матрони Московської.

Мешканці мікрорайону Жовтневий, присутні на цьому важливому заході, поділилися своїми враженнями з нашим кореспондентом. Так, пенсіонерка Лідія Кожанова пояснила, що означає для неї ця подія. «Я православна, – наголосила вона, – часто відвідую церковну службу. Ходити до Покровської церкви або їздити в Кафедральний собор Різдва Христового далекувато. Тому я за те, щоб тут побудували церкву святої Матрони Московської. З цим згодні й інші парафіяни. Всі задоволені, що поблизу наших будинків буде зведено церкву, яка слугуватиме й наступним поколінням наших громадян». Інша парафіянка Олена зазначила, що хотілося б частіше ходити до церкви, а не тільки у великі свята. І незабаром це стане можливим для багатьох людей, які живуть поряд.

Радісні та схвильовані віряни поверталися додому. Дійсно, міська влада і Тираспольсько-Дубоссарська єпархія поставили перед собою благородну мету – забезпечити жителів столиці церквами недалеко від їхніх будинків.

Для довідки

Блаженна Матрона Московська – одна з найбільш відомих і шанованих православних святих. Сліпа дівчинка Матрона Ніконова народилася в 1885 році в багатодітній сім’ї в селі Себино Єпифанського повіту Тульської губернії. З самого дитинства вона була відлюдкуватою й часто зверталася до Бога, регулярно відвідувала церковні служби та молилася годинами.

У вісім років у Матрони відкрився дар прозорливості, чудотворності та зцілення. Дівчинка застерігала людей від небезпеки, передбачала стихійні лиха. Багато років Матрона приймала і вислуховувала всіх, хто приходив до неї зі своїми бідами, душевним і тілесним болем. Вона втішала і заспокоювала хворих, давала добру пораду, молилася і благословляла. Її допомога завжди була безкорисливою.

Свою смерть Матрона передбачила за три дні, та, всупереч цьому, далі приймала людей. Померла вона 2 травня 1952 року. Її останки покояться в одному із храмів Покровського монастиря в спеціальній гробниці.

2 травня 1999 року блаженна стариця Матрона була канонізована як московська свята. У жовтні того ж року відбулася її загальноцерковна канонізація.

Дароносиця – священна посудина для зберігання Святих Дарів – Тіла і Крові Ісуса Христа. Її використовують поза храмом для причащання людей, які з різних причин не можуть його відвідувати – хворих, присмертних, ув’язнених. Торкатися до неї мають право тільки священнослужителі.

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.  Андрій   КРАВЧЕНКО.