На варті мирних рідних рубежів

У столиці республіки 26 серпня відбулися урочисті заходи з нагоди 31-ї річниці заснування незалежної держави та 30-річчя Збройних сил ПМР.

Захисникам Вітчизни вручили ювілейні нагороди

У 1990-ті роки гвардійці в одному строю зі співвітчизниками з Народного ополчення, бійцями Територіально-рятувального зведеного загону та Чорноморського козацького війська відстояли територіальну цілісність і незалежність Придністров’я. На урочисту церемонію були запрошені представники громадських організацій, які стояли біля витоків створення як самої республіки, так і її Збройних сил.

Хвилиною мовчання учасники події вшанували пам’ять захисників, які загинули у важкі та доленосні роки.

Зі словами вдячності за їхнє самовіддане служіння Батьківщині до захисників звернувся міністр оборони генерал-майор Олег Обручков. «Наші Збройні сили є фактично ровесниками республіки, яку ви зі зброєю в руках змогли захистити і відстояти для себе і для нас, для майбутніх поколінь. Я безмірно вдячний вам за той подвиг, який ви здійснили, і упевнений, що цей подвиг буде жити у віках. Ми, у свою чергу, є продовжувачами вашої справи. Наше завдання сьогодні – все зробити для того, щоб забезпечити мир на рідних берегах, безпеку нашої держави, її суверенітет. Напередодні Дня Збройних сил ми вітаємо всіх захисників Придністров’я з цим святом», – сказав керівник Міністерства оборони.

Олег Обручков вручив захисникам республіки ювілейні медалі «30 років Збройним силам ПМР». Серед нагороджених: Валерій Ширков, Юрій Затика, Анатолій Булда, Василь Дядько, Павло Кузнецов та інші захисники.

Валерій Ширков на початку 90-х років минулого століття був першим командиром Територіально-рятувального загону (ТРЗ). Тоді підрозділи охороняли важливі об’єкти: мости, переправи, Молдавську ДРЕС, високовольтні лінії та інші об’єкти народного господарства. У складні для держави часи в структурі ТРЗ почало активно працювати відділення, яке вирішувало завдання, що більше належали до компетенції органів держбезпеки.

Нині Валерій Любомирович очолює Республіканський союз захисників ПМР. Він також привітав своїх бойових друзів зі святковими датами: «Хочу привітати всіх захисників з черговою річницею створення нашої республіки та з ювілейною датою Збройних сил, біля джерел яких ми стояли. Наші Збройні сили, з 1991 року, як створилися, відразу ж вступили в бій. Тепер наш Союз приділятиме найбільшу увагу військово-патріотичному вихованню молоді. Ми розробляємо програми в первинках, щоб було легше залучати молодих. Прошу вас, ветеранів, які стояли біля витоків республіки, взяти в цьому русі активну участь і допомогти нам донести до них ваш досвід. Вітаю всіх з нагородами та ювілейною датою».

Юрій Затика на початку 90-х років очолив ініціативну групу добровольців, що стала згодом ядром ОРТК Слободзейського району. Разом із соратниками Юрій Миколайович включився в активну пропагандистську й агітаційну роботу серед населення. Вони невтомно шукали по селах району однодумців, виступали на мітингах і зборах, роз’яснювали людям стан справ. Їм жорстко протистояли навчені й озброєні націоналісти, підтримувані не тільки Кишиневом, а й керівництвом партійних органів, яке хоч і втрачало в масах авторитет і вплив, але максимально використовувало свій адміністративний ресурс. Це була масштабна робота, спрямована на підготовку проголошення нашої республіки, яку вони виконали блискуче.

Початок 92-го року ознаменувався низкою провокацій з боку Молдови, що часто переростали в жорсткі агресивні дії. Придністров’я почало формувати ополчення, куди масово стали вступати люди різного віку, освіти, соціального стану. Районні державні загони народної армії очолив Юрій Затика.

Анатолій Булда працював у 1992 році на Бендерському машинобудівному заводі. 19 червня – день, який поділив життя бендерчан на «до» і «після», пам’ятає чітко. Він згадує, як в кінці робочого дня звуки одиночних пострілів, до яких місто встигло звикнути, змінилися масованими перестрілками, сумнівів у тому, що потрібно відстоювати інтереси Батьківщини, не виникло. На заводі став формуватися 204-й механізований батальйон, командиром якого став захисник Анатолій Булда.

Як стверджує громадський діяч, людьми рухало одне – захистити свої родини, свої будинки, своїх матерів, своїх дітей від того «конституційного порядку», який Молдова хотіла нам нав’язати.

Пам’ятна монета

Ювілей Армії Придністров’я увічнений пам’ятною монетою «30 років Збройним силам Придністровської Молдавської Республіки», яку на урочистому заході презентував Придністровський республіканський банк.

Номінал нової пам’ятної монети,  виготовленої зі сталі, покритої білим нікелем становить 25 рублів. На реверсі монети нанесено стилізоване зображення п’ятикутної зірки, в середині якої у два рядки напис: «Армія Придністров’я», на променях зірки ліворуч – напис «1991», праворуч – «2021»; угорі по колу: «Збройні сили ПМР», внизу в два рядки – напис «30 років» в обрамленні лаврових гілок.

Нова пам’ятна монета випущена накладом 2 500 штук, вона є грошовим знаком ПМР і приймається всюди за номінальною вартістю.

Заради збереження історичної пам’яті

На заході було презентоване видання «30 років на захисті Батьківщини». Книга містить інформацію про важливі історичні події, що відбувалися у Придністров’ї впродовж останніх 30 літ. На її сторінках вміщені фотографії історичних подій та їх учасників. Видання знайомить читача з сучасною історією Збройних сил ПМР і з тими завданнями, які сьогодні виконують військовослужбовці, захищаючи державність Придністров’я. Тираж книги становить 500 екземплярів, вона потрапить у бібліотеки республіки.

Екскурсія в музей

Учасники урочистих подій, зокрема захисники Придністров’я, стали першими відвідувачами Військово-історичного музею Збройних сил, що відчинив двері після реконструкції.

Трагічні події 1992 року, участь у них Республіканської гвардії, Народного ополчення, створення, розвиток і зміцнення Збройних сил послужили поштовхом до організації просвітницького закладу для воїнів сучасних Збройних сил – Військово-історичного музею в 1999 році.

В оновленому залі зібрано близько 500 експонатів. Вони відображають історію армії від часів генералісимуса Олександра Суворова до наших днів.

Основна тема експозиції – війна 1992 року в Придністров’ї. Крім документів, фотографій, особистих речей і зброї захисників Придністров’я, в музеї представлено «Кільце пам’яті» з прізвищами 470 загиблих під час бойових дій.

У Військово-історичному музеї зберігаються справжні й унікальні речі: сімейні експонати та реліквії, передані родичами полеглих захисників. На екскурсії відвідувачі дізнаються про те, як відбувалося формування нашої армії, який шлях пройшла вона від Республіканської гвардії до повноцінних, нинішніх Збройних сил.

За словами голови громадської організації «Союз бійців Народного ополчення» Юрія Мацебори, відкриття музею після реконструкції має важливе значення для патріотичного виховання молодого покоління придністровців. «Безумовно, експозиція музею і надалі буде поповнюватися новими експонатами. Проте найголовніше – це наше мирне небо. Бажаю усім придністровцям, щоб війна

більше ніколи не торкнулася нашої землі», – твердо зазначив захисник ПМР.

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото: прес-служби МО ПМР.