Календар городника і садівника на серпень

Один серпневий день рік годує

22 серпня – у повний місяць календар городника і садівника не рекомендує здійснювати будь-які маніпуляції з рослинами. Так ви тільки зашкодите культурам. Можете видалити бур’ян, підгорнути, прорідити занадто густі сходи. Також можете перекопати вільні грядки, видалити старі та хворі рослини.

23 серпня – у Рибах знову можна сіяти все, що побажаєте. Знак відповідний також для пересадки розсади, посіву квітів.

Якщо вирощуєте цвітну капусту на грядках, у кінці місяця її можна пересаджувати в теплицю, щоб доростити. Посадки пізньої картоплі можна прополоти, підгорнути цибулю-порей. Рослини дозволяється підживити добривами, але не перебільшуйте дозування. Також будьте обережні під час поливу. Не можна обробляти рослини від гусениць та інших шкідників, а також обрізати рослини. Косіть траву, щоб заготувати сіно, підготуйте живці.

24 серпня – робіть консервування, сушіть овочі та ягоди, заморожуйте врожай, сушіть листя лікарських трав. Якщо є така можливість, посадіть коренеплоди, пересадіть рослини, які є на грядці, в теплицю для дорощування. Як і раніше, полив і внесення добрив має бути помірним.

Можна також висаджувати розсаду. Посадіть гвоздику, шавлію, а з овочів –посійте баштанні, огірки, перець, томат, гарбуз. Посійте насіння редиски –культура ще встигне дати урожай. У другій половині серпня садять хвойні та закладають газон. Покосіть газон і траву на сіно. Обробку отрутохімікатами поки що робити не можна.

25 серпня – оскільки в Овні садити нічого не варто, займіться перекопкою землі: багато ділянок уже звільнилися від однорічних рослин, тому їх варто очистити від рослинних залишків, скопати. А при бажанні, можете на цьому місці посадити скоростиглі культури. Наприклад, можете посадити пекінську капусту, редис, цибулю, базилік, петрушку, салат.

Видаліть бур’яни, прорідіть і підгоніть рослини, видаліть поросль. Зберіть опалі яблука під деревами – їх можна переробити на яблучний оцет або сухофрукти. Якщо помітили на яблуні або іншому плодовому дереві сліди парші, відразу ж проведіть відповідну обробку. У цьому знаку рослини не поливають, не вносять під них добрива. Пікіровка, пересадка і пасинкування теж небажані.

26 серпня – викопуйте більш пізні сорти картоплі, зберіть урожай інших культур. Збирайте насіннєвий матеріал з рослин. Продовжуйте роботи з обробки землі: перекопування, оранку, розпушування.

Якщо чагарники ще плодоносять, зберіть ягоди та пустіть на переробку. Їх можна сушити, консервувати, заморожувати.

27 серпня – у кінці літа можна садити багаторічники, особливо, якщо тому сприяє знак Телець. Наприклад, посадіть сливу, обліпиху, черешню, яблуню, у квітнику – саджанці троянди. З інших квітів посадіть чорнобривці, лілейні, а з кімнатних – примулу, бегонії.

Намагайтеся не чіпати коріння рослин. Якщо потрібно рихлити землю –тримайтеся далеко від зони коренів. Також не пересаджуйте рослини. Але можете замочити насіння, поливати, вносити добрива, полоти.

28 серпня – згідно з прикметами, з 28 по 30 серпня садово-польові роботи закінчувалися, збирали врожай яблук, ячменю, інших культур. Однак на сьогодні клімат трохи змінився, тож якщо урожай ще не прибраний – нічого страшного.

Рослини варто підгодувати. Наприклад, під кущі, які вже закінчили плодоносити – внесіть фосфор і калій. Молоді саджанці, посаджені рік тому, потребують захисту від шкідників, тому не забувайте про препарати для захисту.

Зібраний урожай відправте у погріб, зробіть заготовки про запас. Покосіть траву. Кімнатні рослини можна обрізати для посилення росту пагонів. Все ще не чіпайте коріння.

Серед інших місяців серпню належить особлива роль. І це цілком природно. Протягом року хлібороб, якщо можна так висловитися, працював на останній місяць літа. Від того, як защедрив урожай, залежали статки селянина, його добробут і майбутнє. Відтак із серпнем, вінцем року, люди пов’язували свої найсокровенніші надії.

Але одна справа виростити врожай, а інша – вчасно його зібрати. Не випадково в народі казали: «Один серпневий день рік годує». Тому хлібороби, відклавши всі нагальні справи, намагалися зосередити свої зусилля лише на жнивах. Зрання і до пізнього вечора селяни не мали перепочинку, бо, як мовиться в прислів’ї: «Серпень

Христина ЖУРАВЕЛЬ.