Прийшов Спас, бери рукавиці про запас

У серпні православні віряни відзначають три важливих свята – Медовий Спас або Маковея, Яблучний і Горіховий Спаси. Всі вони присвячені Спасителю Iсусу Христу й означають перехід від літа до осені.

Медовий Спас

За традицією його відзначають 14 серпня. Цього дня християни вшановують пам’ять старозавітних мучеників Маккавеїв та починають Успенський піст, який триватиме до 28 серпня – свята Успіння Пресвятої Богородиці.

У народі це свято називають Маковея або Маковій, і ще 30 років тому цього дня жінки в українських селах виносили в город зібраний мак, щоб його провіяти. Мак має в українській культурі сакральне значення, як насіння, що захищає від нечистої сили. Цьогоріч свято випало на суботу. Вихідного дня в храмах відбулось освячення свіжого меду і плодів нового врожаю – винограду, яблук та інших фруктів.

За традицією в Медовий Спас печуть пироги та коржі з медом. Коржі ламають на дрібні шматочки в миску і заливають медовою водою і розтертим маком. У цей день на пасіках свіжими ласощами пригощали дітей, а жінки ходили до церкви, щоб очиститися від гріха. Також у свято дбайливо ставилися до води: чистили криниці, прибирали сміття з берегів річок і вмивалися холодною водою, щоб позбутися хвороб. Завершувався день масовими гуляннями та дівочими ворожіннями на судженого.

Згідно з прикметами, в день Спаса найкориснішою ягодою є малина. Якщо озимий урожай до цього часу достиг, то він буде багатим, а якщо випадали зливи, значить осінь і весна будуть посушливими.

Яблучний Спас

Святкується 19 серпня. Цього дня в церкві святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або снопик колосся жита й пшениці.

Колись правовірні селяни до цього дня не їли фруктів, бо це вважалося гріхом. Повернувшись з церкви, родина урочисто сідала за стіл і розговлялася: пригощалися яблуками з медом і запивали виноградним або яблучним вином – «щоб фрукти вродили». Перед тим, як з’їсти освячене яблуко, загадували бажання.

В Яблучний Спас не можна виконувати важку фізичну роботу, займатися домашніми справами. Галасливі гуляння і бенкети зазвичай не влаштовуються. Однак прийнято пригощати близьких і нужденних. Цього дня можна поворожити на майбутнє: якщо перше яблуко кисле – слід очікувати на труднощі, якщо солодке – то на щастя.

Оскільки в північній частині України з цього дня вже можуть починатися приморозки, то в народі з’явилася приказка: «Прийшов Спас, бери рукавиці про запас!»

Горіховий Спас

Третій Спас (Хлібний) – народна назва церковного свята, присвяченого спогаду перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образу Ісуса Христа, що припадає на

29 серпня. До цього часу завершується суворий піст, і православні зможуть покуштувати свіжу випічку з зерна нового врожаю. Свято пов’язане з наближенням осені, збиранням лісових горіхів і грибів, продажом виробів народних ремесел і зібраного врожаю.

Свято Горіхового Спасу також розпочинається з освячення продуктів у храмах: віруючі дякують Господу за урожай хліба та горіхів, а на площах розгортаються ярмарки. За традицією 29 серпня люди проводять вдома з родиною, випікають разом хліб, в який додають горіхи та родзинки. Вважається, якщо цього дня чистити криниці й освячувати воду, вона дістане цілющі властивості.

На Горіховий Спас не можна лаятися, сваритися і бажати комусь зла, інакше воно повернеться втричі. Фізичне навантаження також не бажане. Краще присвятити себе допомозі людям, дати бідним їжу та милостиню.

За прикметами, якщо у свято розпочався дощ з грозою, значить осінь буде теплою

Уляна БОНДАРЧУК.