Урядові новини – коротко

Стратегія розвитку дорожньої галузі на п’ять років

Протягом декількох місяців Мінекономрозвитку спільно з держадміністраціями міст і районів працює над Стратегією розвитку дорожньої галузі на 2022–2026 рр. На нараді Голові Уряду Олександру Мартинову представили напрацювання.

Прем’єр-міністр нагадав, що з наступного року кошторис Дорожнього фонду планується збільшити в 1,7 раза. Більше коштів спрямують на оновлення дорожнього полотна республіканського і місцевого значення, реконструкцію прибудинкових територій і тротуарів, а також на новий пункт – ремонт другорядних доріг.

Йдеться про поліпшення якості дорожнього полотна, підвищення терміну його служби, збільшення коштів на ремонт доріг, перевірку стану мостів, їх реконструкцію, модернізацію парку техніки підприємств дорожньої галузі, оновлення світлофорів і встановлення нових дорожніх знаків, прокладку вуличного освітлення. Крім того, в стратегії вказані наступні аспекти: перенесення комунікацій водовідведення з проїжджих частин вулиць, реконструкція тротуарів, зупинок, облаштування пішохідних переходів під потреби маломобільних груп населення, підготовка фахівців у сфері дорожньої галузі.

*    *    *

Розвиток органічного землеробства у Придністров’ї

У ході робочої наради на майданчику Уряду віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив проект дорожньої карти, яка прокладає маршрут для вітчизняних виробників органічної продукції. Йдеться про план заходів зі створення умов для розвитку органічного сільського господарства в Придністров’ї, розроблений за дорученням Олександра Мартинова.

Створення сприятливого середовища для розширення цього напрямку в республіці – одне з пріоритетних завдань, поставлених Президентом. Підсумком комплексної роботи профільних відомств і громадських працівників стала дорожня карта, в якій прописані заходи підтримки для підприємств, які виробляють органічну сільгосппродукцію.

Зокрема, таким організаціям пропонується надати пріоритетний статус, що дозволить саме цим сільгоспвиробникам розраховувати на заходи підтримки від держави в першу чергу. До того ж, гарантується стабільність законодавства протягом 8 років. Подібний інструмент використовується в інвестиційному законодавстві.

*    *    *

Реконструкція житлового фонду

Уряд працює над формуванням проекту бюджету на майбутній рік. Пропонуються новели, частину з яких прем’єр-міністр Олександр Мартинов обговорив з керівництвом Мінекономрозвитку, Мінсоцзахисту і муніципалітетів.

Одна з них стосувалася надання житлово-керуючим компаніям можливості одержання кредитів з субсидуванням процентної ставки на проведення ремонтно-відновлювальних робіт. На засіданні Уряду проект підтримали. Далі його розглядом займеться депутатський корпус.

З Фонду капітальних вкладень виділять кошти на ремонт гуртожитків. У 2022-му для цього передбачать 10 млн рублів. Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник і глави держадміністрацій ще обговорять, в якій пропорції ці кошти будуть розподілені.

*    *    *

Єдиний податок і зниження кількості звітності

Постійні члени Інвестиційної ради при Уряді ПМР черговий раз вийшли на зв’язок з Олександром Мартиновим. Це вже п’ята цього року онлайн-зустріч у такому складі. Учасники діалогу продовжують аналізувати адміністративні та інші бар’єри, що гальмують приплив капіталовкладень в економіку Придністров’я, і шукати альтернативні заходи стимулювання для місцевих та іноземних підприємців на додаток до тих, що сформульовані в законі «Про державну підтримку інвестиційної діяльності».

Директор Агентства з інвестицій Андрій Бетанов презентував проект підготовлених законодавчих напрацювань. На сьогодні для інвесторів прописані такі преференції: звільнення від сплати податку на доходи організацій, податку на дивіденди, мита і знижена ставка в 14 % по єдиному соціальному податку. Період активної дії цих послаблень залежить від суми вкладень: від 200 до 500 тисяч євро – на п’ять років, від 500 тисяч до 1 млн євро – на сім років, понад 1 млн євро – на десять років.

Разом з тим бізнесмени, які відкрили або які мають намір запустити у нас виробництво, змушені вносити й інші збори: податки на майно юридичних осіб, гральний бізнес, земельні, екологічні, дорожні платежі тощо. Звідси випливає і досить велика кількість звітності, яку слід подавати в компетентні органи.

Розв’язання проблеми, можливо, криється в запровадженні єдиного податку. Він замінить комплекс розрізнених податків і паралельно скоротить бюрократичну тяганину. Ставку єдиного податку пропонується встановити на рівні 3 % і на ті ж терміни (п’ять, сім, десять років при певній, передбаченій законом сумі вкладень). За фактом, у інвестора з’явиться альтернатива: або він вибере нову пільгову модель з єдиним податком, або ж залишиться на тій, що є чинною нині.