Оперштаб – про головне

На засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики і запобігання поширенню вірусу, яке відбулося 23 серпня, говорили про зростання захворюваності на COVID-19.

Фахівці оцінюють епідеміологічну ситуацію в республіці як стійко несприятливу. Учасники наради відзначили, що пильність і відповідальність громадян під час літніх відпусток і канікул значно знизилась, тоді як показники захворюваності у відповідь на таке недбале ставлення почали зростати. Члени Оперштабу вважають, що лише вакцинація може стати на заваді розповсюдження вірусу.

На сьогодні до кампанії імунізації залучилося понад 18,4 % всіх жителів республіки. Щеплення від коронавірусу в Придністров’ї роблять тільки повнолітнім, отже можна вважати, що вакцинацією охоплено 22,4 відсотка громадян, допущених до цієї профілактичної процедури. Йшлося про необхідність активізувати інформаційно-агітаційну діяльність з тим, щоб придністровське суспільство швидше виробило колективний імунітет проти COVID-19. При цьому Президент наголосив, що принцип добровільності вакцинації зберігається. Вадим Красносельський звернув увагу на таку категорію громадян, як студенти: надходять сигнали про те, що в деяких навчальних закладах обов’язковою умовою для поселення студента в гуртожиток називають наявність сертифіката про повний курс вакцинації. Примус в цьому питанні неприпустимий, зазначив Глава держави.

Учасники наради говорили також про недотримання окремими водіями та пасажирами громадського транспорту маскового режиму, тому звернули увагу на необхідність посилення контролю у цій сфері.

Члени Оперативного штабу звернули увагу і на такий аспект, як своєчасне звернення за медичною допомогою. Відзначено, що летальні випадки з-поміж пацієнтів, хворих на COVID-19, найчастіше пов’язані з запізнілим зверненням і початком лікування.

Згадали на нараді про амброзію, боротьба з якою триває з перемінним успіхом. Трапляється, що осередки карантинного бур’яну виявляють навіть у безпосередній близькості до медичних установ. Президент доручив державним адміністраціям та відповідним відомствам надати стаціонарам сприяння з винищення заростів злісного алергену.

Члени Оперштабу прийняли рішення: дозволити проведення урочистих лінійок 1 вересня 2021 року на відкритих майданчиках у школах республіки для перших і випускних класів за умови дотримання всіма учасниками відповідних санітарно-епідеміологічних вимог на період дії карантинних обмежень. Дозволено також проведення патріотичних уроків миру.

Йшлося про необхідність розробки порядку та затвердження регламенту організації навчального процесу на 2021-2022 навчальний рік в освітніх установах усіх типів і видів з метою підготовки до початку навчального року в суворій відповідності з розробленими карантинними вимогами та постійним контролем щодо їх неухильного дотримання.

Оперштаб рекомендував розробити необхідні правила і норми, що стосуються термометрії, маскового режиму для викладацького складу, графіків провітрювання і прибирання приміщень з використанням дезінфекційних засобів, перебування в актовому, спортивному або в бібліотечному залі лише одного класного колективу, викладання всіх дисциплін в одному класі, направлення на двотижневий карантин усього класу з переходом на дистанційне навчання в разі виявлення захворювання на вірусну інфекцію нового типу тощо.

Міністерству просвіти ПМР спільно з главами державних адміністрацій міст і районів республіки 3 та 4 вересня 2021 року оголосити вихідними днями в освітніх установах усіх типів і видів з відпрацюванням 11 вересня 2021 року замість 3 вересня 2021 року без розподілу навчального навантаження протягом чверті (семестру).

Співробітники МВС ПМР зобов’язані постійно здійснювати заходи контролю за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму (маскового також) в період дії карантинних обмежень у громадському транспорті.

Статистика свідчить: носіями COVID-19 є 425 придністровців: 150 з них лікуються вдома, 275 – у двох інфекційних госпіталях, загальна завантаженість яких становить 65 % (у Слободзейському госпіталі зайнято 174 ліжко-місця (57 %), у Рибницькому – 101 (84 %). У зв’язку з погіршенням стану здоров’я в період з 16 по 22 серпня з домашнього на госпітальне лікування переведені 22 носія вірусу. Важко переносять коронавірус 39 осіб, або 22 % від загальної кількості госпіталізованих на поточний момент громадян, 9 є пацієнтами реанімаційних відділень, один підключений до апарату штучної вентиляції легенів. 247 придністровців перебувають на суворій домашній самоізоляції.

Протягом тижня досліджено 2 602 проби біоматеріалу громадян з підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії 259 988). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 308 випадках. Середньодобова захворюваність – 44 випадки (тижнем раніше – 36). Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 51 961 факт інфікування COVID-19. 1 268 носіїв вірусу або 2,4 % хворих – померли (за тиждень три летальні випадки), 50 217 чоловік – 97 % інфікованих – перемогли хворобу (протягом звітного тижня 270 видужали).

Вакцинування: з 16 по 22 серпня 4 863 придністровці пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 89 163 людини.

Повний курс вакцинації пройшли 19,2 % населення республіки.

Аліса КОХАНОВА.