Свято Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Богородиці – день, коли Діва Марія завершила своє земне життя. Церква називає смерть Богородиці сном, успінням, тому що вона першою серед людей стала безсмертною і душею, і тілом.

Для православних Богородиця здавна була першою заступницею, адже знали: вона, що стояла біля розіп’ятого Сина, прийняла у своє серце весь біль і страждання світу, – зрозуміє і допоможе.

Богородиці присвячували ікони, будували на її честь храми. Перша документальна згадка про церкву села Ближній Хутір зафіксована в архівних матеріалах за 1899 рік.

У «Пам’ятній книжці для духовенства Херсонської єпархії» за 1902 р. зазначається: «Село Ближній Хутір, передмістя м. Тирасполя, від телефонної та залізничної станції Тирасполя розташувалося у 5 верстах. Успенська церква заснована 1899 року: парафіян чоловічої статі – 973 душі, жіночої статі – 916 душ, землі – 33 десятини, причта по штату – один священик і один псаломщик, платні немає. Священик – Іоанн Мельников, псаломщик – Василь Мадан».

Проте старожили села стверджують, що церква була закладена в 1893 році та споруджена в 1896– 1897 рр. Першим священиком Успенської церкви с. Ближній Хутір був отець Феодосій Кирика, першим псаломщиком – Феодор Фомицький. Обидва служили в церкві в 1899-1900 рр.

Відомо, що через кілька років після відкриття храму, при ньому відкрилася церковноприходська школа, в якій учителем трудився Степан Ступницький – відставний солдат. Спочатку в ній навчалося 30–35 чоловік.

Успенська церква в Ближньому Хуторі діяла до 1934 року, коли вона була закрита органами Радянської влади МАРСР. Храм був знову відкритий в 1941-му і функціонував до 1948 року, а в 1950-му вдруге закритий. Будівля Успенської церкви до наших днів не збереглася. На тому місці планувалося будівництво собору, у зв’язку з чим Успенська церква була зруйнована. Однак собор так і не був побудований.

На сьогодні в Ближньому Хуторі діє архієрейське подвір’я преподобного Серафима Саровського, побудоване 1994 року. Пізніше були споруджені службові приміщення, згодом переобладнані під гостьові келії та недільну школу. Обладнана пекарня. Усі приміщення, включаючи храм, забезпечені центральним опаленням.

У 2001 році тут урочисто приймали чудотворну ікону Божої Матері «Призри на Смирення», з якої парафіяни, подружжя Тетяна та Ігор Венюкови, зробили список. Ікона (список) в урочистій обстановці була освячена і встановлена в спеціально виготовлений для неї кіот.

На замовлення були зроблені та встановлені різьблені Царські врата із вмонтованими іконами для вівтарної частини храму. Подружжя іконописців Венюкових написали образ Пресвятої Богородиці «Державна».

Усі святині, що прибувають на землю Придністров’я, були з радістю і благоговінням прийняті парафіянами та священнослужителями храму преподобного Серафима Саровського с. Ближній Хутір.

Марина ПОДКАУРА,

Олена СТЕФАНЮК.