Складіть «Мапу тижня»

Далеко не всі діти ладнають із плануванням.

Дорослим, які звикли до багатофункціональності, часом складно це зрозуміти. Однак спробуйте і допоможіть вашому школяру/вашій школярці скласти розклад на день і тиждень. Не потрібно примусу – робіть це у формі забави.

Повісьте на видному місці «Мапу тижня» з наліпками, стікерами та смайлами.

Окрім шкільних занять, запишіть туди гуртки, спортивні активності та – обов’язково! – розваги: походи в кіно, театр, у гості.

Позначте на мапі-календарі дні народження друзів вашої дитини, а також майбутні поїздки та походи.

Дітям дуже подобаються такі календарі, вони охоче дотримуються яскравого розкладу, який створили власноруч.

Прогулянки та спортивні активності

Уроки фізкультури та рухання на перервах – це обов’язкова частина дитячого розпорядку.

Дозвольте дитині гратися в рухливі ігри з друзями на вулиці, влаштовуйте спільні довгі прогулянки із сином чи донькою.

Дитина має гуляти протягом дня, а також півгодини перед сном, незалежно від погодних умов.

Добре, якщо маєте собаку, – завжди є необхідність вивести її на подвір’я. До того ж дітям подобається гратися з тваринами.

Підіть разом у парк, на атракціони. Дитина буде в захваті й повернеться за парту в тонусі та повна сил.

Здорове харчування

Навідайтеся до школи, щоб дізнатися, чим годують вашу дитину, а також, чи встигає донька чи син поїсти під час великої перерви.

Крім того, є сенс придбати для дитини новий яскравий контейнер для їжі та термос із зображенням улюбленого героя. Щодня давайте їй корисні перекуси: сухофрукти, банани, мандарини та навіть домашні бургери з цільнозернового хліба із сиром і шматочками овочів.

У термос наливайте смачні та корисні напої, які любить ваша дитина. Це важливо не тільки для здоров’я та самопочуття, а ще і для гарного настрою.

Потреба у спілкуванні

Спілкування з ровесниками у школі – така ж важлива частина навчання, як і уроки.

Зустріч із друзями та ігри з однокласниками можуть стати хорошим стимулом для того, щоб легко повернутися до школи.

Після довгих канікул ви помітите, що дитина аж рветься гуляти з однолітками. Не нервуйтеся та не забороняйте цього – дітям необхідно задовольнити потребу у спілкуванні. Поступово баланс навчання та розваг нормалізується.

У школу після канікул

Повернутися до шкільного ритму після тривалих канікул – непросто, але можливо: щоб мотивувати дітей знову думати про навчання, батькам потрібно враховувати особливості дитячого організму.

Під час канікул дитина швидко відвикає від розпорядку дня. І старшокласникам, і молодшим школярам потрібно поступово повернутися до звичного режиму сну.

Батькам варто пам’ятати, що школярам до 12 років необхідно спати щонайменше 8, а то й усі 9–10 годин.

Якщо заняття у школі починаються о 9:00, то прокинутися потрібно о 7:00 (за умови, що на збори та дорогу знадобиться дві години), а до ліжка йти не пізніше 10-ї вечора.

У графік необхідно «вписуватися» заздалегідь: бодай за кілька днів до повернення у школу. Старшокласникам буде достатньо восьми годин сну.

У перші дні після канікул уважніше придивіться до самопочуття вашого школяра. Якщо бачите, що зранку він млявий, роздратований, додайте кілька годин сну і не «пресуйте» ранніми підйомами.

Буває таке, що молодші школярики починають ранок зі сльозами: «Хочу спати». Не тисніть і не сваріться.

Можна один раз піти на поступки: «Гаразд, сьогодні ти набираєшся сил і робитимеш завдання вдома, але спати ляжеш на дві години раніше».

До речі, першокласникам бажано дати додаткову годину денного сну.

Не сваріть дитину за оцінки

Батькам не варто хвилюватися, що під час тривалих канікул дитина «все забула».

Якщо насправді призабула щось і приносить додому не найвищі оцінки протягом перших тижнів навчання – не дратуйтесь і не сваріть її.

Краще порадійте за дитину: вона дійсно добре відпочила на канікулах.

Не тисніть із надмірним навантаженням у перші тижні. Доповнювати режим позашкільними гуртками та додатковими заняттями потрібно поступово і дозовано. Надмірні навантаження на цей час не будуть ефективними. Курси мови, заняття з репетиторами теж зачекають, а от спортом і музикою краще починати займатися відразу, якщо це подобається дитині.

Найголовніше правило: частіше запитувати, чим вона справді цікавиться та захоплюється.

Вигадайте приємні стимули

Важливо знайти для дитини додаткову мотивацію, щоб вона хотіла повернутися до школи після тривалої перерви.

Для молодших школярів та учнів середньої школи таким стимулом може бути похід у канцелярський магазин: нові яскраві зошити, модні ручки та фломастери сприятимуть натхненню вчитися чи щонайменше бажанню писати або малювати.

Якщо ваша дитина – старшокласник чи старшокласниця, пам’ятайте, що він/вона піклується про зовнішність, навіть якщо не розповідає вам про це. Тому з підлітком доречно буде піти в магазин і купити новий одяг, який він/вона обере самостійно. Обновка – ще один стимул повернутися до школи.

Важливі поради для батьків

Приймайте дитину такою, яка вона є.

Дитина повинна відчувати, що її люблять, поважають і приймають такою, якою вона є. Що вона для батьків – надія та можливість реалізувати власні амбіції.

Це, наприклад, означає, що до навчання дитини варто ставитися спокійно. Не потрібно влаштовувати грандіозне свято, якщо у неї найвищі бали з усіх предметів, та не розігрувати трагедію, якщо отримала двійку. Адже вона повинна чітко усвідомлювати, що її дійсно приймають і люблять просто так, а не за щось.

Правильно хвалити дитину

Не слід використовувати похвалу як мотивацію. Дитина не має вважати, що мама її обійме тільки через золоту медаль, а тато поцілує тільки за вимитий посуд.

Якщо вона допомогла вам із хатньою роботою, можна їй просто подякувати. Коли ж дитина отримала хорошу оцінку, похваліть  і порадійте разом із нею. Не треба скупитися на заохочення загалом, адже вона має знати, що її цінують, вболівають за успіхи.

Бути поруч, коли важко чи погано

Якщо дитина переживає певні складні для неї події, не варто говорити: «сама винна», «не треба було дружити з тим хлопчиком» чи «треба було готуватися», краще підтримати, заспокоїти.

Ніколи ні з ким іншим не порівнювати

Це стосується навіть тих ситуацій, коли порівняння на користь дитини. Вона має бути зосереджена на тому, яка є сама, а не на порівняннях з іншими.

Самі батьки повинні мати високу самооцінку

Батьки, які все роблять правильно, проте не люблять себе, не зможуть виховати впевнену в собі дитину. Наприклад, якщо мама каже доньці: «Ти у мене найкрасивіша», і водночас при ній обговорює свій власний ніс і целюліт, – нічого не вийде.

Правила дорожнього руху для дітей

Дорогі батьки, використайте 10 хвилин, щоб розповісти дітям основні правила поводження на дорозі.

Перебігати вулицю перед транспортом, який рухається, – небезпечно для життя. Навіть на зелене світло світлофора на перехід вибігати не можна.

Чіплятися за рухомий автотранспорт чи навіть торкатися до нього небезпечно.

Червоний і жовтий сигнали світлофора означають, що йти заборонено. Обов’язково почекайте на зелене світло.

Правила для пасажирів громадського транспорту

Перебуваючи в автобусі чи тролейбусі старайся не стояти біля дверей, щоб не заважати пасажирам заходити або виходити з транспорту.

Заходити треба через двері з написом «Вхід», а виходити – через двері з написом «Вихід».

Забороняється відволікати розмовами водія під час руху транспорту.

Слідкуй за тим, щоб не притулятися до дверей під час руху, а також тоді, коли вони відчиняються чи зачиняються.

Не можна визирати з вікон громадського транспорту, щоб не зашкодити собі чи комусь.

Після виходу з автобуса треба знайти пішохідний перехід. Тільки там слід переходити дорогу, обходячи транспорт обов’язково лише спереду.

Правила для батьків за кермом

Якими водіями будуть сучасні діти, залежить тільки від того, який приклад їм уже тепер показують батьки. Тому маємо коротеньку довідку і для водіїв. Перебуваючи за кермом, слід:

дотримуватися чистоти на проїзній частині та узбіччі поряд з автомобільною дорогою;

під час руху на мотоциклі чи мопеді бути в застебнутому мотошоломі й не перевозити пасажирів без застебнутих мотошоломів;

бути уважним, стежити за ситуацією на дорозі, відповідно реагувати на її зміну, стежити за правильністю розміщення та кріплення вантажу, технічним станом;

не відволікатися від керування автомобілем розмовами телефоном;

не сідати за кермо у нетверезому стані чи під час поганого самопочуття;

користуватися ременями безпеки та привчати до цього маленьких пасажирів;

дотримуватися ПДР для безпеки пасажирів свого автомобіля та кожного учасника дорожнього руху.

Правила перевезення дітей у транспорті

Для дітей до 10 років, незалежно від місця їхнього сидіння в автомобілі, необхідно придбати дитячий утримувальний пристрій. Модель та розміри пристрою повинні відповідати віку і зросту дитини.

Допускається транспортування дітей віком до 12 років на передньому пасажирському сидінні авто за наявності автокрісла. Під час встановлення автокрісла на переднє місце необхідно враховувати кілька моментів: обов’язково потрібно відключити подушку безпеки, та варто пам’ятати, що саме переднє місце для пасажирів є найбільш небезпечним в авто.

Для перевезення малюків до одного року, необхідна спеціальна автолюлька, в якій малюк розташовується в горизонтальному положенні. Встановити автолюльку можна лише на задньому пасажирському місці.

Для дитини віком до 1,5 років (вагою до 13 кг) потрібно крісло-кокон. Воно встановлюється проти напрямку руху.

Діти віком 4–6 років з масою тіла до 22 кг та 6–12 років з масою тіла 22–36 кг їздять у спеціальних автокріслах, які необхідно пристібати ще й ременями безпеки самого авто.

Згідно з поправками до правил дорожнього руху для перевезення дитини зростом вище за 150 см не потрібен дитячий утримуючий пристрій.

Перевезення організованої групи дітей (понад вісім осіб) допускається лише автобусом.