Придністровці відсвяткували День Республіки

У всіх містах і районах Придністров’я відбулися святкові заходи, присвячені 31-й річниці утворення ПМР.

У Тирасполі вони розпочалися з церемонії покладання вінків і квітів на Меморіалі Слави. Участь у ній взяли: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, представники громадськості.

Учасники заходу стали свідками підняття прапорів Придністровської Молдавської Республіки і Російської Федерації на флагштоку, встановленому біля будівлі Палацу дитячої та юнацької творчості.

Яскравою частиною святкової програми став традиційний військовий парад за участю 18 парадних розрахунків (понад 1 300 учасників) силових структур Придністров’я. Парад приймав міністр оборони генерал-майор Олег Обручков, а командував парадом начальник Головного штабу Збройних сил генерал-майор Павло Михайлов.

З вітальною промовою до придністровців і учасників церемонії звернувся Вадим Красносельський. Він підкреслив, що республіка була створена волею народу, а його єдність і згуртованість дали можливість подолати численні випробування, що випали на долю молодого державного утворення.

«Заснування придністровської держави в 1990 році стало відповіддю на зрадницьку політику керівництва Радянського Союзу, відповіддю на войовничий націоналізм з боку Молдови. Саме ж утворення незалежного Придністров’я гарантувало дотримання тут прав людини, було гарантією безперешкодного використання рідної мови, культури, традицій.

Сьогоднішнім військовим парадом ми вшановуємо і складаємо глибоку шану всім тим, хто в різні роки стояв на сторожі рубежів Вітчизни, хто беззавітно і чесно виконував свій обов’язок перед Батьківщиною, хто і нині гідно і самовіддано служить своєму народові. 2 вересня ми щорічно згадуємо наших героїв, полеглих за свободу і незалежність Придністровської Молдавської Республіки, а також усіх тих, хто віддав своє життя за нашу Батьківщину», – нагадав Вадим Красносельський і оголосив Хвилину мовчання в пам’ять про загиблих і померлих захисників Вітчизни.

У параді до Дня Республіки взяли участь суворовці – спадкоємці солдатів Великої Перемоги і захисників республіки, які відстояли її незалежність у війні 1992 року, а також вихованці Республіканського кадетського корпусу імені ясновельможного князя Потьомкіна-Таврійського.

Урочистим маршем стрункими шеренгами площею пройшли військовослужбовці роти Почесної варти, офіцери Міністерства оборони й майбутня офіцерська зміна Збройних сил – курсанти Військового інституту імені генерал-лейтенанта Лебедя.

Парадні розрахунки Прикордонного управління Міністерства державної безпеки, Чорноморського козацького війська, Конвойного батальйону внутрішніх військ Міністерства юстиції, Спеціальної моторизованої військової частини Міністерства внутрішніх справ і Тираспольського юридичного інституту урочистим маршем пройшли перед трибуною. Завершували військовий парад представниці прекрасної половини Збройних сил ПМР – військовослужбовці-жінки, які стали справжньою окрасою свята.

Одним із найбільш видовищних елементів військового параду став спільний виступ роти Почесної варти та зведеного військового оркестру.

Досить насиченою була святкова програма в інших містах республіки. У Слободзеї Президент Вадим Красносельський з дружиною Світланою взяв участь у відкритті Парку молодят і пішохідного фонтану неподалік від районного Будинку культури.

Біля воріт парку гостей зустрічала молода пара, яка днями зареєструвала свій шлюб, Григорій і Юлія Калініни. Разом із подружжям Красносельських вони відкрили цей декоративний об’єкт інфраструктури міста.

Цього дня на Аркадній площі й вулиці Фрунзе придністровців радували  національні подвір’я, приваблювали сільськогосподарські виставки та всілякі експозиції. Увечері жителів і гостей Слободзеї розважав концерт «Мелодії Дністра» народного естрадно-духового оркестру «Фаворит».

Святкування Дня Республіки в Кам’янці розпочалося з акції «Я – придністровець». Перехожим на вулицях дарували прапорці та стрічки в кольорах придністровського прапора.

На центральній площі міста виступили творчі колективи районного Будинку культури, вихованці Дитячої школи мистецтв та заслужений ансамбль української пісні «Хрустовчанка». Кам’янчан відзначили також державними нагородами. Свято продовжилося масовими гуляннями. У центрі експонувалися виставки виробів декоративно-прикладної творчості та продукції місцевих підприємств. Для дітей працювала алея розваг і пригод.

У Рибниці масове гуляння розгорнулося в парку. Жителі й гості міста побували на святкових подвір’ях, а для дітей з обмеженими можливостями організували акцію «Прочитай мені, тітонько, книжку!» Глава міста вручив дітям подарунки. Біля фонтану упродовж дня, як і годиться на святі, грала музика, розважалися дорослі й діти.

У Дубоссарах головною площею міста проїхав велопробіг, а на вулиці Совєтській і площі Захисників організували ярмаркові подвір’я, виставки та презентації. Своєю творчістю і майстерністю поділилися народні умільці, музичні колективи Дубоссарського Управління культури, БДЮТ, вихованці спортивних установ міста.

Біля пам’ятника Леніну організували «Шатро здоров’я», де працівники Дубоссарської поліклініки провели медичне обстеження – всім охочим вимірювали тиск, рівень глюкози, зріст, вагу, а також пропонували флюорообстеження. Приємне і корисне дубоссарці запам’ятають надовго.

Святкові заходи в столиці завершилися великим концертом творчих колективів та естрадних виконавців Придністров’я. На сцені Катерининського парку придністровські артисти співали, танцювали й виконували музичні композиції.

Яскраві номери представили Придністровський державний ансамбль танцю і народної музики «Виорика», популярний державний колектив «Ліберті».

Святковий настрій придністровцям подарували відомі артисти республіки: Артем Демченко, Юрій Гуров, Петро Длужневський і Наталія Кірка.

Так традиційно і з урочистостями придністровський народ відсвяткував 31-шу річницю від дня заснування своєї держави.

З Днем Республіки вас, шановні придністровці

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби Президента.