Придністровським Збройним силам виповнилося 30 років

Ювілей відзначили в парку Олександра Невського в Бендерах. На честь значущої дати відбулись урочисті збори, відзначення державними нагородами та святковий концерт оркестру Головного штабу Збройних сил. Крім того, після реконструкції відкрили навчальний центр Міноборони. Свої вітання висловив особисто головнокомандувач –Вадим Красносельський.

Історія створення придністровської армії бере свій початок у 1991 році, коли була заснована Республіканська гвардія. «Створена як миролюбна держава, наша республіка спочатку не мала своєї армії. Тільки коли загроза військового втручання з боку Молдови стала очевидною, Верховна Рада ухвалила рішення про створення Республіканської гвардії – прообразу нинішніх Збройних сил. Трагедія 1992 року підтвердила правильність прийнятого рішення. Воїни Республіканської гвардії, а також ополченці, бійці територіально-рятувального загону і козаки, що стали в період збройної агресії на захист своєї Батьківщини, відстояли її незалежність, показавши зразки мужності та героїзму», – зазначив міністр оборони Олег Обручков.

Свої привітання висловив і Президент Придністров’я Вадим Красносельський. Глава республіки впевнений, що армія неодмінно буде розвиватися і в майбутньому: «Я відзначу три важливих напрямки: матеріально-технічний, кадровий та фінансове забезпечення Збройних сил. Питання: а чи треба? Можливо, не треба, може вже не буде війни, війна вже в минулому? Ми так теж думали колись. Коли я вчився в школі, я теж думав, що Велика Вітчизняна війна –це тільки історія, вона теж у минулому. Але, на жаль, історія розсудила по-іншому. Спираючись на історію, я хочу висловити подяку ветеранам Збройних сил Радянського Союзу, тим, хто склав основу Збройних сил Придністровської Молдавської Республіки, всім захисникам Придністров’я за те, що відстояли право жити на рідній землі, говорити своєю мовою, носити, не перекручуючи, імена, які дала при народженні мати. Збройні сили Придністров’я будуть розвиватися, в цьому навіть не сумнівайтеся».

На святі були й почесні гості – захисники республіки. «Відмінної служби та процвітання вам, кар’єрного зростання – все попереду. Адже будь-який солдат мріє стати генералом, будемо так говорити», – підкреслив голова Союзу ветеранів Республіканської гвардії Віктор Катареу.

У значущий ювілей підбивали й головні підсумки створення придністровської оборони: за 30 років у республіці була створена сучасна армія, здатна ефективно вирішувати поставлені завдання і дати гідну відсіч агресору. Збройні сили продовжують розвиватися і вдосконалюватися: зростає інтенсивність бойової підготовки підрозділів, поліпшується матеріально-технічне оснащення армії, будуються нові казарми та парки техніки. От і на честь ювілею після реконструкції відкрили навчальний центр Міноборони. Там навчатимуть прапорщиків, водіїв категорії «С» і водіїв-механіків БТРів. «Наступного року ми передбачаємо збільшення фінансування Збройних сил з тією ж метою, щоб направити його на розвиток матеріально-технічної бази та матеріальне стимулювання особового складу. Тому я хочу привітати вас, подякувати особовому складу Міністерства оборони, всім, хто брав участь у цьому проекті», – підкреслив Президент ПМР Вадим Красносельський.

На урочистих зборах з нагоди 30-річчя створення придністровської армії учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих захисників Придністров’я. Крім того, ветеранам і відмінникам служби вручили медалі та присвоїли чергові звання. Свято продовжилося концертом оркестру Головного штабу Збройних сил

Ярина ДОБРОВОЛЬСКА.

Фото прес-служби Президента.