В. Красносельський: «Я як Президент завжди слідуватиму волі придністровського народу»

Напередодні 31-ї річниці утворення ПМР 31 серпня 2021 року Президент Вадим Красносельський провів прес-конференцію.

До розмови з Президентом були запрошені головні редактори державних і муніципальних ЗМІ. На прес-конференції були присутні Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва.

Слушний привід для підбиття підсумків

Глава держави, вітаючи учасників традиційної зустрічі, запропонував провести її у форматі діалогу: «питання-відповідь» і сказав, що «…будь-яка річниця заснування нашої держави – це хороший привід підбити деякі підсумки республіканського року». Пропонуємо читачам газети коментар найголовніших питань, поставлених Президенту.

Про зовнішню політику: візит Д. Козака в РМ

Нещодавно відбулася зустріч Спецпредставника Президента Росії Дмитра Козака з керівництвом Молдови. За підсумками цієї зустрічі Дмитро Козак зазначив, що про питання врегулювання придністровського конфлікту повинні домовлятися Придністров’я і Молдова. Глава ПМР підтвердив, що така зустріч, дійсно, відбулася. Багато жителів тоді задавалися питанням, чому Дмитро Миколайович не приїхав у Тирасполь. На що Вадим Миколайович пояснив: «У Дмитра Миколайовича був дуже щільний графік. До того ж я, будучи в Москві, всі питання з ним обговорив. Тобто у мене якраз із ним відбулася зустріч, і така ж зустріч повинна була відбутися у нього з Президентом Молдови, пані Санду. Йому треба було провести зустрічі окремо. Зі мною зустріч була проведена».

У продовження цієї теми Президент назвав складними електоральні процеси в сусідній державі, починаючи з листопада минулого і закінчуючи вже нинішнім роком. Там був обраний президент, новий парламент, був сформований уряд без коаліцій. «Це важливо відзначити. Я не раз говорив про те, що завжди підтримую вибір народу, зокрема й вибір молдавського народу. І буду ним керуватися, визначаючи, з ким вести подальший діалог… Придністров’ю треба вести діалог з тими політиками, які представлятимуть Молдову в переговорному процесі», – зазначив Глава держави й нагадав про непростий спадок, який дістався чинному нині Президенту РМ і всій його команді, зокрема про стагнацію переговорного процесу з Придністров’ям.

Про переговорний процес між ПМР і РМ

З цього приводу Вадим Красносельський виділив три варіанти виходу з ситуації, що склалася:

  • перший: залишити все, як є;
  • другий: погіршити ситуацію і привести до ескалації конфлікту;
  • третій: діяти прагматично і вирішувати проблеми людей, а

«…це порядок денний переговорного процесу, до якого треба повернутися. Продовжити діалог і шукати компроміси. Тобто фактично треба повторно завантажити весь переговорний процес. Вибір за молдавською стороною».

Про вибори до Держдуми РФ

Президент ПМР Вадим Красносельський розповів, що зустрічався з депутатами Держдуми РФ, з кандидатами в депутати. Він запитував їх про материнський капітал, про використання його на території Придністров’я, про медичне страхування для громадян Російської Федерації, про повноцінну роботу консульського пункту в Тирасполі, про заміну закордонних паспортів тощо, оскільки є багато нарікань і запитань від громадян. «Тому тим депутатам, які будуть обрані саме від Придністров’я (у мене немає сумніву щодо цього), необхідно активніше долучитися до роботи й усе-таки вирішити вищевказані завдання. Ще раз кажу, це процес, який за п’ять хвилин і навіть за рік не можна буде вирішити. Це перше. Друге: попри не вирішені досі питання, я прихильник активності саме наших громадян на виборах до Держдуми РФ», – пояснив Президент ПМР.

«…Виходячи з нашого вибору, припускаємо і розв’язання наших же питань. Тому я закликаю всіх громадян Придністров’я, які мають російський паспорт, прийти на дільниці для голосування і віддати свій голос. Я не агітуватиму за конкретні партії, я кажу в цілому за вибори. А вибір за вами», – сказав він і зазначив, що придністровці завжди, навіть перебуваючи далеко від історичної батьківщини, хочуть бути причетними до процесів, які в ній відбуваються. Він підкреслив, що на виборах до Державної Думи вирішується майбутнє Росії. Від їх результатів залежатиме стабільність у самій державі й водночас розв’язання питань, які хвилюють жителів Придністров’я.

Комплексний аналіз і рішення в системі охорони здоров’я

Незрозуміла природа коронавірусу

Нині, за словами Президента, спостерігається незначне стабільне зростання захворюваності. Він нагадав, що у нас було три хвилі коронавірусу. Остання – у березні-квітні поточного року. Потім спостерігався його спад, але приблизно з липня – поступове зростання. Глава держави зазначив, що це тривожний сигнал, але наша охорона здоров’я готова і до четвертої хвилі, тому що вже накопичені відповідний досвід, резерви (фінансові, фізичні та фактичні). «Поки у нас відкрито два госпіталі для коронавірусних хворих. Буквально днями відкривається ще 50 ліжок у Бендерах, тобто можна говорити вже про третій госпіталь.

Я читаю інформацію, знайомлюся з аналітикою, присвячую цьому час, щоб самому володіти відомостями, розробками, думками досвідчених у цій темі людей. Ніхто з них не може відповісти на запитання, яка ж природа коронавірусу, за якими законами він взагалі існує», –сказав Вадим Красносельський. – Ми готові відкрити до десятка госпіталів у республіці практично за тиждень. Це свідчить про те, що Міністерство охорони здоров’я показало готовність до мобілізації, готовність виконувати свої обов’язки в найскладніших умовах пандемії».

Про стратегічні напрямки

На прес-конференції Президент виділив три стратегічні напрямки в розвитку придністровської охорони здоров’я. Першим він назвав поліпшення інфраструктурної й технічної бази всієї охорони здоров’я й у зв’язку з цим пояснив, що за чотири роки реалізації програми Фонду капітальних вкладень у нашій республіці відремонтовано або побудовано знову 42 об’єкти охорони здоров’я. Починаючи від ФАП у сільській місцевості та СВА і закінчуючи поліклінікою і лікарнею – міською або районною. «І робота, звичайно, буде продовжена наступного року, оголошеного Роком охорони здоров’я. Ми передбачаємо у 2022 році реалізацію програми Фонду капітальних вкладень з упором на будівництво об’єктів саме в системі охорони здоров’я», – акцентував Глава держави.

Другий напрямок – це підготовка кадрів для системи охорони здоров’я. Як відомо, кадри вирішують усе не тільки в системі охорони здоров’я. «Я абсолютно згоден, що кадрів не вистачає, й абсолютно об’єктивні претензії з боку жителів на відсутність дитячих вузьких фахівців та й самих педіатрів у потрібній кількості. Чому так вийшло? Є недоробка, яка виявлена і виправляється… З 2019 року всі вступники на медичний факультет на бюджетній основі підписують тристоронній договір, сторонами якого є сам студент, ПДУ (медичний факультет) і, звичайно ж, Уряд (МОЗ). Міністерство охорони здоров’я гарантує робоче місце тому, хто навчався на бюджеті. ПДУ зобов’язується навчити цього студента і дати йому відповідні знання, а студент зобов’язується відпрацювати в системі охорони здоров’я певну кількість років – від 3 до 5, залежно від міської чи сільської місцевості», – роз’яснив ситуацію Президент.

Третім він виділив напрямок щодо поліпшення матеріального забезпечення зокрема й зарплати медпрацівників. Йдеться про закупівлю медичної техніки. «Тут ми, звичайно, спираємося на думку головних лікарів, лінійних фахівців, виходячи з їхніх запитів, забезпечуємо медичні заклади відповідним медобладнанням. Кошти на цей напрямок виділяються чималі», – сказав Вадим Миколайович.

Реальні витрати на систему охорони здоров’я

Нині, за словами Президента, у нас функціонують чотири державні цільові програми (ДЦП). Перша «Профілактика ВІЛ/СНІД захворюваності» (прийнята у 2020 році на 5 років, 104 млн рублів). Друга – «Імунізація населення Придністров’я на 2021–2025 рр.» (41,7 млн рублів). Третя – «Профілактика туберкульозу» (2021–2025 рр., 97 млн рублів). Четверта – «Онкологія», прийнята на 2021–2025 рр., (200 млн рублів). Тим громадянам, які потрапляють під чинні ДЦП, надається безкоштовна медична допомога. На сьогодні розробляються ще дві такі програми: «Профілактика вірусних гепатитів» і «Профілактика і лікування серцево-судинних захворювань».

Лікування за межами ПМР

Глава держави пояснив, хто потрапляє під дію таких програм. За його словами, це хворі на онкологію віком до 18 років діти, яким на території Придністров’я не можна надати дієву допомогу; хворі, які потребують невідкладної медичної допомоги, що неможливо надати на території Придністров’я, наприклад, нейрохірургічної. Президент навів деякі дані: «У 2019 році коштом держави було направлено на лікування за її межі 433 громадянина, з яких 55 дітей. У 2020 році – 577, з них 115 дітей. Їм усім надана необхідна допомога. Дуже гостро стояло питання щодо серцево-судинних захворювань. Конкретно, стосовно до стентування серця (коли відривається тромб і потрапляє в серцеву порожнину). І якщо не надати термінову медичну допомогу, то можливий летальний результат. Природно, щоб надати таку кваліфіковану медичну допомогу, треба відповідне високоточне медичне обладнання, якого на території Придністров’я немає… У 2020 році, навіть під час пандемії, ця робота не припинялася. До Кишинева було направлено 322 пацієнти. За перше півріччя поточного року – 117. Жоден із них не помер по дорозі в медичні установи Кишинева. Жоден», – констатував Глава держави.

Про перехід до страхової медицини

«Як підтверджує практика, у нас громадяни до цього не готові. Страхова медицина – це вельми серйозний податок з фізичних і юридичних осіб, і до цього не готові на сьогодні ні фізичні, ні юридичні особи нашої держави. У світі є інститут страхової медицини. Виходячи з діалогу з медичною спільнотою і з громадянами, я роблю висновок, що поки ми до цього не готові. Коли будемо готові, тоді й перейдемо», – відповів на це запитання Президент.

Про квартири для захисників ПМР

«Цього року ми вирішили проблему для інвалідів – учасників бойових дій: було виділено вісім квартир, і всі, хто потребував поліпшення житлових умов, саме захисники, які стали інвалідами під час захисту Придністровської Молдавської Республіки, отримали житло. На наступний рік (я виступив з такою ініціативою) пропонується цільовим чином, виходячи не з загальної черговості, а саме цільовим чином, виділити фінансування на 25 квартир для захисників Придністров’я. Ці квартири будуть розподілені по містах і районах і за потребою будуть видаватися нашим захисникам», – пояснив ситуацію Президент.

Про основні напрямки розвитку села

Президент ПМР на передсвятковій прес-конференції 31 серпня сказав, що в Придністров’ї третина населення проживає в сільській місцевості. У першу чергу він виділив збереження освіти на селі, тобто школи: «Ми не ліквідували жодної школи в сільській місцевості, навпаки, ремонтуємо їх і доводимо до ладу, хоч вони й малокомплектні. Для тих населених пунктів, де немає шкіл (такі теж є), ми запустили програму «Шкільний автобус», – повідомив Президент.

Уже 1 вересня в Тирасполі урочисто передали в міста і райони 12 нових шкільних автобусів. «На наступний рік ми знов закладаємо кошти на придбання автобусів, які також розподілятимуться в сільську місцевість і будуть використовуватися для спортивних, культурних заходів, для відвідування міста дітьми з сільської місцевості», – додав Глава держави.

Говорячи про охорону здоров’я в селах, Президент наголосив, що «… попри всі складнощі республіканського і місцевого бюджетів, медицина повинна охоплювати людей, які проживають у сільській місцевості». Він говорив про відкриття там нових ФАПів, про ремонт сільських амбулаторій зі збереженням медперсоналу, оскільки «…скорочувати сільську медицину неприпустимо, як би складно нам не було».

Наступним напрямком Президент назвав культурно-дозвіллєвий сектор. До нього відносяться будинки культури, бібліотеки, дитячі майданчики, а також ремонт доріг, освітлення, газозабезпечення та водозабезпечення населених пунктів. «Ще буквально п’ять років, і будинки культури були б повністю зруйновані. Нині ми їх ремонтуємо. У Слободзейському районі – в селах Тернівка, Кіцкани, в Кам’янському районі – в селах Подойма, Катеринівка, в Григоріопольському районі – Малаєшти», – нагадав присутнім Глава держави.

Про розвиток агропромислового комплексу (АПК)

«Без нових технологій, без допомоги держави, без розвитку меліорації важко уявити нове сільське господарство в Придністров’ї», – сказав Президент і навів дані щодо меліорації. – Так, на 1 січня 2017 року в республіці під меліорацією було близько 8 000 га землі. Цього було вкрай мало… На щастя, у нас є такий завод, як «Електромаш», який здатний зробити нові двигуни для меліорації й перебрати всі насоси, встановлені на насосних станціях. Наполеглива праця тривала буквально два роки, й от маємо результат. До 1 січня 2022 року, як ми й плануємо, під меліорацією гарантовано буде 25 000 га. Ще 5 000 га – в планах реалізації… У радянський період в Придністров’ї обробляли 62 000 га зрошуваних земель… Хочу особливу подяку висловити директору «Електромашу» Володимиру Григоровичу Трандасиру, всім робітникам цього заводу за те, що вони в найкоротші терміни зуміли забезпечити двигунами й насосами станції, розташовані на нашій території. Біля села Ташлик є досить велика насосна станція, яка може забезпечити зрошуванням 17 000 га… Земля – це постійне джерело прибутків. Треба вирощувати й продавати. Це і продовольча безпека, і живі гроші, й робочі місця зокрема».

Актуальною назвав Президент тему працевлаштування на селі й назвав фахівців, яких не вистачає в АПК: механізаторів, комбайнерів, фахівців із меліорації, агрономів тощо. «Як доводить практика, ці люди на вагу золота, їх мало. Я поставив перед Урядом завдання, щоб у нашій системі дуальної освіти й у ПДУ готували за держзамовленням фахівців для меліорації… У 2018 році почала працювати так звана програма дуальної освіти, в якій тепер задіяні 8 організацій профільної освіти, ПДУ, 28 підприємств різних форм власності та напрямків. Готують фахівців за 18 професіями. При цьому упор робиться не стільки на теоретичну, скільки на практичну підготовку. Навчання триває від трьох місяців до двох років, залежно від спеціалізації. Ми підготували вже сотні фахівців для реального сектору економіки, як для АПК, так і для легкої, важкої промисловості та енергетики. Завод «Електромаш» виготовляє досить серйозні агрегати для атомної та газової промисловості РФ. Уся інженерна думка, конструкторське бюро – це випускники нашого ПДУ. Вони вже давно використовують свій дуальний досвід. Ті студенти, які навчаються в Інженерно-технічному інституті, проходять практику на «Електромаші», який черпає кадрові резерви саме з ПДУ. Яскравий приклад. Не якісь там російські чи китайські фахівці, а саме наші спеціалісти розробляли програму з меліорації на цьому заводі. Таких прикладів безліч. Тому думаємо, працюємо і рухаємося вперед цілеспрямовано», – резюмував Глава держави.

«Кінцева мета агропромислового комплексу – це забезпечення продовольчої самодостатності нашої держави, – зазначив Вадим Красносельський. – По зернових культурах вона вже досягнута, кисломолочними продуктами ми забезпечуємо себе на 60 %. Ми чуємо аграріїв і завжди готові їм допомогти».

Про оплату за тепло в неопалювальний період

«У нас такий підхід до плати за теплоенергію. Здебільшого, звичайно, сума формується в зимовий та осінній періоди, але виходить вона завелика, тому ми розподіляємо її на всі місяці року. Звичайно, можна платити тільки 5 опалювальних місяців у році, але це буде досить відчутно, вийде велика сума… Тому розподіляємо її на весь рік. Це відповідь на запитання. Вважаю, що це абсолютно розумне рішення», – пояснив ситуацію Президент.

Про вивезення зернових культур за кордон

«У нас не відбувається безконтрольного вивезення зерна. Можливо, це якісь поодинокі випадки, але то вже контрабандисти діють. Ми їх виявляємо, притягуємо до передбаченої законом відповідальності. Здебільшого весь експорт зерна з території Придністров’я абсолютно підконтрольний. Це – по-перше, а по-друге, за все платять податки юридичні особи. Насправді на території Придністров’я вирощується велика кількість зернових. Необхідну кількість зерна, з якого ми випікаємо хлібобулочні вироби, ми залишаємо в Придністров’ї, причому резерв формуємо на два роки. Решту зерна можна продати й за його межі», – пояснив Глава держави.

Про зростання цін на продукти харчування

Президент ПМР роз’яснив, що весь світ зокрема і ми живемо в умовах ринкової економіки. Він звернув увагу на те, як зросла цінова складова металу, виробів із нього, а також на деревину: «Якщо буквально вчора куб лісу коштував 2 000 рублів, то сьогодні – 7 000. Ціна металу зросла на 300 %. І це загальносвітова практика, це не в Придністров’ї придумано… На жаль, я бачу саме світове підвищення цін на продукти харчування. Зростання є і в Україні, і в Росії, і в Молдові, і в усьому світі. Тому мати дешеві продукти харчування, які коштували б дешевше, ніж у сусідніх державах, теж неможливо… Проте є механізм, який дає можливість контролювати цінову складову в торгових мережах. Є закон, за яким здійснюється контроль ціноутворення. Внутрішнього виробника ми можемо дисциплінувати, допомогти йому, контролювати ціни в повному обсязі й не допустити їхнього зростання. Це стосується і хліба, і молочної продукції, яка випускається в Придністров’ї, і м’ясної продукції. Ціни на те, що закуповується і завозиться в Придністров’я, вибачте, контролювати ми не можемо, тому що є ціна закупівлі, є ціна реалізації. Тут нічого не зробиш».

Думка Президента про вакцинацію від COVID-19

«До тих пір, поки вакцини від COVID-19 не пройдуть третю фазу клінічних випробувань і поки не будуть опубліковані результати таких випробувань, питання про обов’язкову вакцинацію в Придністров’ї ставити не можна», – таку думку на прес-конференції висловив Президент ПМР Вадим Красносельський. Водночас він зазначив, що є прихильником вакцинації і, перш за все, людей похилого віку, що перебувають у групі ризику.

Глава держави нагадав, що в ПМР використовуються різні види вакцини: «Спутник V», «Sinovac», «Sinopharm», «Pfizer», «AstraZeneca», «Johnson & Johnson». «Ми будемо і надалі отримувати й купувати вакцину», – пообіцяв він і спростував чутки про обов’язкову вакцинацію придністровських студентів, які проживають у гуртожитках.

Про критику на свою адресу та опозицію

«Критика на адресу Глави держави може бути вельми корисною», – так вважає Президент ПМР. На прес-конференції він зазначив, що абсолютно нормально ставиться до критичних зауважень на свою адресу.

«Завдяки критиці, прийматимуться рішення щодо ліквідації виявлених проблем. Це великий плюс. Є критика продуктивна. Є критика заради критики: просто обговорення без будь-яких пропозицій. Це зовсім не цікаво, тому що я хочу бачити вихід із положення, що склалося. Мені цікаві пропозиції, як можна вийти з тієї чи іншої ситуації», – пояснив Глава держави.

На думку Вадима Красносельського, наявність опозиції в Придністров’ї – це абсолютно нормально: «Я вітаю опозицію. З багатьма спілкуюся. Ці люди – придністровці, які бажають незалежності Придністровській Молдавській Республіці, її розвитку, але бачать вирішення деяких проблем у зовнішній та внутрішній політиці по-іншому і висловлюють щодо цього свою думку. Такі люди є, і я з ними в діалозі».

При цьому, за його словами, є й ті, хто називає себе опозицією, але насправді це щось інше: «Є, на жаль, громадяни нашої держави, які бажають не розвитку Придністров’я, а знищення його державності, і я не бачу в них опозицію. Це ті люди, які суперечать Конституції ПМР і думці народу, а саме підсумкам референдуму 2006 року, де народ висловився за незалежність та інтеграцію в Російську Федерацію. А ті, хто називає російських військових окупантами, говорять про необхідність виведення миротворчих сил із території Придністров’я. Яка ж це опозиція? Ці люди називаються іншим словом».

Чи можна жити без минулого?

Вадим Красносельський, Президент Придністровської Молдавської Республіки: «Ми, звичайно, спираємося на минуле і думаємо про майбутнє. У нас багата історія –історія придністровського краю… Тож спробуймо розібратися, що таке історія… Завтра ось ця конференція вже чим буде? Історією. Перемога і вихід у Лігу чемпіонів, груповий етап команди «Шериф» –це що? Історія. Велика Вітчизняна війна – це історія. Жовтнева революція – це історія. Тобто історія –це все, що минуло секундою раніше, це все історія. Просто вона має свій часовий інтервал, історія одного дня або історія століття, або тисячоліття».

Президент говорив про те, що є історичні події, які залишаються в пам’яті, але не впливають на день сьогоднішній, а є події, які постійні в часі й у просторі. Тому тим політикам, які хочуть забути історію, він запропонував згадати про Голокост, про Другу світову війну, про Велику Вітчизняну війну. «Не треба відкривати тільки магазини, де продають костюми або краватки, або джинси. Треба відкривати й музеї… Сьогодні в Тирасполі, в Катерининському парку буде відкритий Археологічний музей, в якому представлена багата історія скіфів, кельтів, древніх мадяр, сарматів, які проживали на території Придністров’я, чиї кургани досліджували археологи й добували артефакти… Якщо ж ми говоримо про історію Російської імперії, Радянського Союзу, Придністров’я, то ми грамотно поєднуємо ці історії, де жив один народ. Історії різні. Глобальні епохи: Російська імперія, Радянський Союз, Придністров’я, але народ один… Епохи змінювалися, народ – константа. Ми шануємо і трагічну історію нашої Батьківщини, й героїчну її історію. У Російській Федерації є рух «Спадкоємці Перемоги», а у нас – «Спадкоємці перемог», усіх перемог російської зброї. Ми – спадкоємці перемог і над Наполеоном, для боротьби з яким полки формувалися й у Тирасполі. Ми –спадкоємці героїчної оборони Севастополя 1854-1855 років, перемог у російсько-турецьких війнах, звільнення Балканського півострова, збереження православ’я, незалежності Румунії, Болгарії та Сербії, яку вони здобули, до речі, в результаті звільнення від турецької навали. Ми – спадкоємці перемог і в Першій світовій війні, і, звичайно ж, у Великій Вітчизняній війні. Це все наша історія. Як же її можна забути?» – резюмував на прес-конференції Вадим Красносельський.

Президент ПМР про розпад СРСР

Однією з найбільших катастроф XX століття він назвав цю подію, яка негативно вплинула на весь світ, на увесь світовий устрій. На думку Президента ПМР, багатьох воєн не було б, якби був Радянський Союз, і цього не сталося б, якби в Радянському Союзі була справжня радянська влада.

«На жаль, у Радянському Союзі влада Рад була не така ефективна, як слід було б очікувати від неї. У Радянському Союзі приймала рішення політична еліта – КПРС, Політбюро ЦК КПРС і саме вони ухвалювали рішення, а ради, які не обиралися, а призначалися, відігравали роль такої собі допоміжної канцелярії, яка затверджувала рішення, прийняті партією. Ось у чому біда»,– висловив свою думку Вадим Красносельський. Він вважає, що національні рухи в союзних республіках, які підтримали тих, хто повинен був боротися з цим, прискорили розвал радянської держави, тому вона й розпалася. Парад же суверенітетів – Росії від Радянського Союзу, України від Радянського Союзу, Молдови від Радянського Союзу – Президент називає дикістю. «Це і є крайній сепаратизм, за який треба було тоді карати», – зазначив він.

Придністров’я, за словами Вадима Красносельського, тоді, в 90-х роках, виявилося заручником цього «параду». Водночас утворення ПМР стало відповіддю на зрадницьку позицію керівниц-тва СРСР і на розвал СРСР. Це було прагнення відстояти свою культуру, мову, право на життя. «Це був вибір народу, який хотів зберегти свою рідну мову. Цей вибір слід поважати», – підкреслив Вадим Красносельський.

Про Придністров’я туристичне

У Стратегії розвитку ПМР на 2019–2026рр. головною метою державної політики в галузі туризму визначено «…створення сучасної туристичної галузі, орієнтованої на максимально повне задоволення потреб громадян республіки, громадян іноземних держав у послугах в’їзного, внутрішнього і виїзного туризму, заснованих на дбайливому і раціональному використанні туристичного потенціалу Придністров’я».

З цього приводу в одному з месенджерів Глава держави сказав: «Не може залишити байдужим краса природи нашого краю. Дивно, що внутрішній туризм тільки тепер набирає обертів. Попри те, що територія Придністров’я невелика, місць, які заслуговують на увагу, дуже багато. Одного разу побувавши там, хочеться повертатися знову і знову – в різні пори року…»

На прес-конференції 31 серпня Глава держави, розкриваючи цю тему, зупинився на найважливіших туристичних об’єктах ПМР: Бендерській фортеці, Катерининському парку, Археологічному музеї, паркових комплексах у Слободзеї, Чобручах, Дубоссарах, Григоріополі, Рибниці та Кам’янці. Він говорив про готелі, про підприємства громадського харчування, про туризм продовольчий і православний. «Ми з радістю чекаємо гостей і будемо рухатися в цьому напрямку. Будь-яка держава розвивається зокрема завдяки туризму. Правильно? Правильно! Деякі держави живуть тільки завдяки туризму. Тому цей напрямок потрібно активніше розгортати й у Придністров’ї, приймаючи до уваги знову ж таки нашу історію. Ми будемо йти вперед і розвиватимемо зокрема і туризм, потенціал для цього є», – сказав Президент.

З повною версією прес-конференції Вадима Красносельського ви можете ознайомитися на сайті http://president.gospmr.org

Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.