Парламентські Новини

На пленарному засіданні Верховної Ради ПМР, яке 8 серпня відкрило осінню сесію, депутати розглянули низку законопроектів, що надійшли до парламенту влітку.

У блоці соціальних питань у двох читаннях були прийняті поправки до Закону «Про соціальний захист ветеранів війни». Цей законопроект передбачає виділення безплатних слухових апаратів учасникам Великої Вітчизняної війни, причому без установлення групи інвалідності. На сьогодні таких апаратів потребують 46 ветеранів. Для їх отримання необхідні тільки медичні показання.

«Ми в терміновому порядку винесли на друге читання ініціативу, оскільки потрібно закладати в бюджет наступного року гроші на ці цілі… Сподіваємося, що профільне міністерство в першу чергу займатиметься саме цією категорією громадян», – пояснив нам терміновість ініціативи голова Комітету з соціальної політики Верховної Ради Сергій Чебан.

За даними Республіканського центру з протезування та ортопедії, слуховий апарат, залежно від його технічних даних, коштує від 3,5 до 7,5 тисячі рублів. Для того, щоб забезпечити ними ветеранів Великої Вітчизняної війни, в республіканському бюджеті Придністров’я на 2022 рік необхідно запланувати суму в розмірі 257 тисяч рублів.

На минулому пленарному засіданні в останньому читанні були прийняті зміни та доповнення до Трудового законодавства ПМР, у якому тепер ураховуватимуться всі особливості нової форми роботи – дистанційної.

«Зміни до Трудового кодексу регламентують дистанційну роботу. Основні поняття ми ввели раніше, але пандемія показала на практиці, що потрібно чітко прописати права працівника і роботодавця, механізми укладення трудового договору та оплати праці. Всі ці поняття з урахуванням досвіду інших держав і, перш за все, – Росії, внесені до Трудового кодексу. Нині у роботодавців з’явиться таке право, і працівник буде захищений відповідно до законодавства», – зазначив Сергій Чебан.

Вводиться й новий вид такої роботи – тимчасовий. Спроститься порядок взаємодії працівника і роботодавця. Оформити дистанційну роботу й обмінюватися електронними документами стане простіше. У Трудовому кодексі тепер ураховуватимуться всі особливості режиму робочого часу і часу відпочинку працівника, який працює віддалено. Будуть визначені умови та порядок виклику роботодавцем працівника, який виконує дистанційну роботу тимчасово, на стаціонарне робоче місце. Така категорія працівників дістане додаткові гарантії з оплати праці.

В окремій статті наголошується, що виконання працівником своєї роботи дистанційно не може бути підставою для зниження йому заробітної плати. Також базовий Закон доповнено положеннями про особливості організації праці та охорони праці дистанційних працівників. Верховна Рада прийняла законопроект в остаточному читанні. Документ направлено на підпис Президенту.

Програма зі збереження пам’ятників діятиме також і у 2022–2023 роках. Верховна Рада підтримала законопроект про продовження терміну виконання робіт з ремонту об’єктів культурної спадщини. Планується завершити вісім розпочатих об’єктів і додатково відновити п’ять пам’ятників: монумент Леніну в Тирасполі; в Бендерах – Меморіал Військової Слави, будівлю залізничного вокзалу, будинок Флеммера та оглядову вежу на території колишнього табору «Ліра»; у Дубоссарах – Меморіал жертвам фашизму.

До бюджету Державної цільової програми додатково закладуть 6 млн рублів. Законопроект прийнято відразу у двох читаннях. За словами голови Комітету з освіти та культури Ігоря Буги, пам’ятники – це історія держави, яка дістанеться наступним поколінням.

На цьому засіданні депутати підтримали законопроект Президента ПМР Вадима Красносельського про продовження в республіці адаптивних карантинних обмежень, пов’язаних із поширенням коронавірусної інфекції, до 1 жовтня 2021 року

Олександр ПЕТРЕНКО.