ОПЕРШТАБ – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики й запобігання поширенню коронавірусу, яке відбулося 6 вересня, говорили про деяке зростання захворюваності.

Відзначалося, що останнім часом середньодобова кількість захворювань становила 54 випадки у порівнянні з минулим тижнем, коли виявляли 51 особу. Основне навантаження несуть Слободзейський і Рибницький госпіталі, ліжковий фонд яких недавно був збільшений і нині задіяний на 87 %.

Може приймати пацієнтів і Бендерський стаціонар, в якому вже обладнано 50 місць. У разі потреби їх кількість зможуть потроїти. Вадим Красносельський назвав міста, в яких, згідно з графіком, можуть розконсервувати інфекційні госпіталі: Тирасполь, Дубоссари, Кам’янка, Григоріополь, Паркани.

Президент зауважив, наскільки виросла довіра у громадян Придністров’я до нашої системи охорони здоров’я: якщо рік тому значна кількість захворілих надавала перевагу домашньому лікуванню COVID-19, то нині більшість інфікованих наполягає на госпіталізації. Тобто, з 482 хворих нині лише 90 лікуються амбулаторно.

Учасники наради також звернули увагу на несвоєчасне звернення деяких захворілих за професійною медичною допомогою. Саме сподівання на здатність власного організму впоратися з недугою, привело до збільшення кількості летальних випадків у Слободзейському госпіталі.

На засіданні звернули увагу на поширення захворюваності серед дітей. У Слободзеї лікуються 13 неповнолітніх, наймолодшому з яких три місяці, ще четверо дітей – в Рибницькому інфекційному стаціонарі. Серед пацієнтів COVID-лікарень є й чотири вагітні жінки.

У республіці триває масова прищеплювальна кампанія проти COVID-19. На сьогодні повний курс вакцинації від коронавірусу пройшли 92 687 осіб. Як повідомила Президенту головний санітарний лікар Наталія Берил, найближчим часом очікується підписання документів, згідно з якими Придністров’ю виділено понад 2 000 доз першого компонента вакцини «Pfizer» і 3 100 однокомпонентної «Johnson & Johnson».

Глава держави цікавився наявністю і плановими поставками медикаментів і засобів індивідуального захисту. Керівник МОЗ доповіла, що, крім наявних у медустановах і на складах відомства запасів, очікується надходження в республіку 500 тисяч одноразових масок, 240 тисяч респіраторів і 50 тисяч тестів для виявлення коронавірусу.

Щодо забезпечення медичним киснем, то Вадим Красносельський нагадав відповідальним особам про своє доручення сформувати резерв у 150 тонн і постійно його поповнювати до цього показника.

Зупинився керівник країни на проблемі реабілітації громадян, які перехворіли на коронавірус, і доручив Міністерству охорони здоров’я проаналізувати наслідки, з якими стикаються колишні пацієнти COVID-госпіталів, та порадив сформувати перелік медичних послуг, які будуть надаватися за рахунок держави.

Не залишилася поза увагою членів Оперштабу велика спортивна подія – міжнародна футбольна гра місцевої команди «Шериф» з українським клубом «Шахтар», яка має відбутися 15 вересня. За словами міністра внутрішніх справ Віталія Нягу, глядацькі трибуни будуть заповнені наполовину. Вхід на стадіон можливий лише за наявності на руках іменного квитка, а також паспорта або свідоцтва про народження (для дітей). Як наголосив Вадим Красносельський, це – вимоги УЄФА, мета яких – гарантування безпеки для здоров’я громадян

Аліса КОХАНОВА.