Ким не бути

Екскурс у найближчу історію

Люди старшого покоління пам’ятають: радянські хлопці та дівчата хотіли бути космонавтами, лікарями, геологами чи, на худий кінець, просто товарознавцями. Молодь 90-х років прагнула стати юристами, економістами, менеджерами та рекетирами. У ХХІ столітті пріоритети цілком змінилися. Нині, завдяки впливу Інтернету й телебачення, наші діти і онуки найбільш престижними та успішними вважають шоуменів, дизайнерів, моделей та фахівців сучасних інформаційних технологій (web-розробників, програмістів, модераторів, системних і мережевих адміністраторів тощо).

Чому професії не вічні?

Популярно представлений у народі закон збереження матерії свідчить: наскільки в одному місці чогось прибуває, настільки в іншому зменшується. Формула непорушна, і сперечатися з цим безглуздо. Що з цього випливає? Останнім часом на ринку праці відбуваються разючі зміни. Щороку з’являються десятки нових професій і спеціальностей. Отже, десятки інших професій і спеціальностей старіють і зникають через непотрібність. Згадайте класичні приклади зниклих професій з минулого: ліхтарники, візники, кати, сажотруси та плакальниці.

Ніхто не буде сперечатися з тим, що останнім часом життя плине швидше. Напевно, саме у зв’язку з цим «швидкоплином» почали зникати одні професії і з’являтися інші. Згадаймо професії, зниклі просто у нас на очах, за кілька останніх десятиліть: точильників ножів і чистильників взуття, друкарок, телефоністів і телеграфістів. У черзі «на виліт» вже стоять стенографістки, ліфтери, вахтери, білетери, листоноші, діловоди та бібліотекарі.

Про ринок праці у Придністров’ї

Настав час, коли одні професії почали масово зникати, а інші – масово з’являтися. Ось такий практично одностайний прогноз учених та аналітиків усього світу, які займаються дослідженням ринку праці та прогнозів його розвитку на найближчі 10 – 20 років.

Та якщо картина настільки песимістична, чи не час нам внести корективи в роботу з профорієнтації з підлітками і молоддю? Останнім часом у нас у Придністров’ї засоби масової інформації, зокрема телебачення, радіо, преса, активно залучилися до кампанії щодо популяризації робітничих професій. І правильно, адже занадто багато розвелося в нашій маленькій республіці юристів і економістів, менеджерів та маркетологів. Тому популяризація робітничих професій, можна сказати, справа державної значущості.

Дійсно, вже який рік поспіль керівники швейних виробництв республіки говорять про катастрофічний брак швачок. Особливо голосно в цьому хорі лунає голос президента торговельно-промислової фірми «Інтерцентр Люкс» Анатолія Дзерновича. Багато проблем і в будівельних організаціях. Це при тому, що професія будівельника на сьогодні одна з найбільш затребуваних. Як гриби ростуть нові торговельні центри та промислові об’єкти, прокладено нові дороги і, нарешті, можна з упевненістю сказати: відродилося житлове будівництво. Однак робочих-будівельників бракує. «Чому?» – запитаєте ви. Та тому, що наші кращі муляри й обробники їдуть працювати в сусідні держави, де зарплата у них значно вища.

Можна говорити про дефіцит у Придністров’ї трактористів і комбайнерів, середнього медичного персоналу, прибиральників і вантажників. Список можна продовжувати довго. Та чи варто? Як кажуть, «картина маслом». До чого це я веду? Популяризуючи важливі й потрібні на сьогодні робітничі професії, підвищуючи їх престижність і значущість, не можуть придністровські ЗМІ дати молоді пораду безперспективну – прорекламувати професії, які завтра-післязавтра вимруть як динозаври. У цій делікатній справі нашим ЗМІ потрібні розумні й досвідчені порадники в особі вчених і спеціалістів центрів зайнятості.

«Атлас нових професій»

«Вгризаючись» у проблему, виявила, що про «народження, життя і смерть» професій є дуже серйозне і «повчальне» дослідження, яке провело Російське агентство стратегічних ініціатив «Сколково», оформивши результати своєї роботи в книзі «Атлас нових професій». Зауважу, що, крім опису власне нових професій, у дослідженні є розділ, який називається «Професії-пенсіонери». Цей розділ і зацікавив мене насамперед.

Вимираючі професії – чи це нормально?

Розвиток технології та техніки спрямований, передусім, на вдосконалення та полегшення життя кожного з нас. Та водночас науково-технічний прогрес стає причиною зникнення цілої низки ремесел. Зниклі професії – це та робота, яку раніше виконували спеціально підготовлені люди, а зараз вона або взагалі не має сенсу, або ж здійснюється з допомогою техніки.

І якщо міркувати, суворо дотримуючись законів логіки, зрозуміємо, що такі процеси у сфері трудових відносин цілком закономірні. Ні в якому разі не варто сприймати зникнення професій як якийсь деструктивний, дестабілізуючий фактор, у результаті якого багато людей стають безробітними.

Старі професії на новий лад

В одній з пісень Леоніда Утьосова є такі слова: «Эй, извозчик!» – «Я не извозчик, я – водитель кобылы!» Важливо пам’ятати, що професії, які зникли, обов’язково замінюються новими професіями, більш сучасними, актуальними і затребуваними для суспільно-економічних відносин людей.

Іноді відбувається пряма заміна ремесла. Наприклад, давня професія цирульника переродилася у професію перукаря, глашатай став диктором, колишній мідник – газоелектрозварювальником. Колись популярна робота рознощика газет практично зникла, а на її місці народилася професія промоутера. Промоутери роздають на вулицях міста рекламні листівки та буклети, пропонують скуштувати новий сорт сиру або ковбаси, запрошують на презентацію нового товару або послуги. Іншими словами, вони просувають якийсь продукт на споживчому ринку.

Хто стане професіоналом незатребуваним

У своєму дослідженні російські вчені зазначили 57 професій, які вже на сьогодні перестають бути актуальними й поступово почнуть зникати. Серед них можна знайти як спеціальності інтелектуальної праці, так і робітничі професії. Комп’ютери в першу чергу замінять професіоналів, чия робота пов’язана із систематизацією даних. У цьому списку можна назвати фахівців з розшифровування, переказів, документознавства, ведення кошторисів, архівів, нотаріальних баз, аналітичних документів та інших фахівців.

Примітно, що це далеко не найскладніші професії, яким загрожують комп’ютери. У групі ризику також опинилися диспетчери й медичні фахівці з діагностики хвороб. Що ж стосується агентів з нерухомості та працівників турагентств, то тут усе закономірно – розвиток онлайн-сервісів сприяє тому, щоб люди замовляли туристичні послуги й купували нерухомість самостійно і безпосередньо: зрештою, це ж просто посередники, які виробляють додану вартість і живуть за рахунок неї.

Крім перелічених, до групи незатребуваних професіоналів до 2030 року увійдуть економісти, бухгалтери, юристи та менеджери. Уже зараз на ринку праці спостерігається надлишок управлінців та юристів, особливо серед молодшої ланки. Амбіційна молодь, яка бажає дістати престижну професію, масово вступає до профільних гуманітарних вишів, після чого успішно поповнює лави безробітних. Незабаром професія юриста взагалі стане неактуальною – уже нині в Росії почалася активна робота щодо заміни юрисконсультів роботами. Аналогічна доля чекає і на бухгалтерів. У РФ тільки на держслужбі їх понад 1,1 млн осіб, а вони обходяться державі в 1 трлн рублів. У зв’язку з цим Міністерство фінансів Росії вже запропонувало скоротити бухгалтерів наполовину, замінивши їх новими програмами документообігу. Саме бухгалтери на сьогодні складають найбільшу кількість безробітних у Москві та Московській області.

Серед інших «зникаючих» професій – референти. Розвиток Інтернету дозволяє нам відмовитися від живих консультантів, замінивши їх мережевими помічниками. Графічні веб-технології замінять дублерів і каскадерів у фільмах. Роботи замінять реальних касирів, білетерів, екскурсоводів і навіть музейних працівників. У США вже серйозно говорять про те, що недалекий той час, коли «просунуті» роботи зможуть дістати громадянство, що зрівняє їх у правах зі звичайними людьми.

Серед інших професій-пенсіонерів – охоронці, носильники, офіціанти, паркувальники, кур’єри, банківські працівники, чия праця (або, принаймні, її частина) може бути автоматизована машинами. Боятися цього, звичайно, не варто. Повноцінно замінити людину техніка поки що не зможе. Гнучкість розуму, творчість, кмітливість, оригінальність ідей, художність та інші людські прерогативи збережуть пріоритет людей на ринку праці в найближчі 15 – 20 років. Машини поки що здатні виконувати лише такі автоматичні функції, як махання лопатою або кування-штампування.

Крім того, досить багато сумнівів та скепсису викликає у мене зникнення такої професії, як швачка. Звичайно, на сьогодні вже є автоматизовані швейні цехи, де всю роботу виконують машини. Однак повірити в те, що люди повністю відмовляться від індивідуальних дизайнерських речей, дуже важко.

Загалом, під загрозою зникнення перебувають практично всі професії, пов’язані з виконанням монотонних операцій, неважливо – фізичних чи інтелектуальних.

«Атлас вимираючих професій»

У Росії фахівці на ринку праці навіть склали «Атлас вимираючих професій» на період до 2030 року. Цей документ активно використовують російські органи управління освітою всіх рівнів. До списку вимираючих професій входять такі: статистик, стенографіст, коректор, турагент, бухгалтер, бібліотекар, архіваріус, нотаріус, юрисконсульт, банківський операціоніст, екскурсовод, перекладач, диспетчер, штурман, провізор, машиніст товарного складу, шахтар, бурильник, виконроб, швачка, офіціант, білетер, вахтер, ліфтер, паркувальник, листоноша, кур’єр, охоронець, фасувальник, носильник, бетоняр і навіть журналіст.

У Придністров’ї, наскільки мені відомо, такого документа немає, а російським «Атласом вимираючих професій» наші органи управління освітою, на жаль, не користуються. Отже, значно зростає відповідальність батьків за вибір перспективної професії для свого чада і за його майбутнє повноцінне трудове життя, від якого залежить і щасливе особисте життя. Матері й татусі, не забувайте про це.

Що робити?

Нас завжди вчили обирати професію душею. Та що робити, якщо та робота, яка вам подобається і до якої є потяг, раптом стане непотрібною? Прикро буде, якщо знання та професійні вміння так і залишаться нереалізованими. Щоб не опинитися в такій ситуації, крім інших факторів, потрібно розглядати перспективність цієї спеціальності в умовах технічного прогресу. Прагніть до вибору майбутньої професії підходити з усією серйозністю і розглядати всі її як плюси, так і мінуси.

Нашим дітям для того, щоб знайти собі місце в новій економічній реальності, потрібно розвивати системне мислення, яке дозволить їм розібратися в тому, як влаштовані нові складні системи. Вони повинні навчитися ставити завдання роботам і мислити міждисциплінарно. Сучасні школярі звикли бачити світ, яким керують економісти, юристи, нафтовики і держслужбовці. Вони мріють про ці професії, та час їх струсити, сказати: «Хлопці та дівчата, світ набагато різноманітніший – подивіться, які професії ще бувають».

Підіб’ємо підсумки

Зниклі професії ХХ століття – це величезний перелік специфічних ремесел, які переважно ґрунтуються на важкій фізичній праці. Потреба в існуванні таких професій відпала з появою складних технічних пристосувань, контрольованих людиною і виконуючих цю роботу замість неї. У сучасному світі ці зниклі професії можуть здатися дивними або безглуздими, проте вони назавжди залишаться частиною нашої історії.

Про нові та перспективні професії, про які вам потрібно розповідати своїм дітям та вихованцям, ми поговоримо наступного разу.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.