Спорт – це здоров’я нації

Яку роль відіграє спорт у житті людини? Люди по-різному ставляться до цього питання. Одні дуже прохолодно, а дехто навіть вважає його марною тратою часу. Інші люди вбачають у спорті сенс свого життя, і таких, на щастя, багато. Причому хтось із них вважає за краще дивитися змагання по телевізору, а більшість – все-таки долучитися до спорту безпосередньо.

І кожен із них робить свій внесок у розвиток спорту на нашій планеті. До речі, спорт має дивовижні властивості. Так, він може об’єднувати людей, знайомити їх між собою, в більшості випадків зміцнює здоров’я, характер і навіть розумові здібності людей, які ним займаються, розвиває в них такі навички, як швидкість, спритність, реакція, координація, витривалість, терпіння і сила. Спорт робить людей більш стійкими до негативних факторів зовнішнього середовища. Він часто приносить людям масу позитивних емоцій, наприклад, коли перемагає улюблена команда.

У нашій республіці велику роботу з заохочення людей до спорту проводить Придністровська бездопінгова федерація пауерліфтингу. Завдяки ентузіазму її керівника Анатолія Семеренка у 2017 році вдалося організувати змагання, де придністровська молодь змогла себе проявити.

Так, 24 грудня минулого року в селі Красногірка відбувся Перший відкритий чемпіонат Григоріопольського району по жиму лежачи й підйому на біцепс. Ці змагання були присвячені 24-й річниці Конституції ПМР і Герою Радянського Союзу, уродженцю села Гиртоп Григоріопольського району Степану Колесниченку, якому цього дня виповнилося б 104 роки.

 У турнірі взяли участь 130 чоловік з усіх міст і районів республіки.  Найстаршим учасником став 62-річний Володимир Мелека, а наймолодшим – 6-річний Єгор Прокопенко.

Необхідно також відзначити й високі результати учасників змагань.

Серед юнаків у жимі лежачи високий результат показав Олександр Кирліч з Тирасполя (його силовий коефіцієнт 101,8). При власній вазі в 67 кг він підняв штангу вагою 135 кг. Друге місце з невеликим відставанням посів Владислав Гушпіт із Гагаузії.

Серед юніорів переможцями стали Іван Вараниця з Рибниці, Олександр Лукашевич із Григоріополя і Павло Агатій із Тирасполя. Іван Вараниця також відзначився в підйомі на біцепс.

У ветеранів кращий результат показав Ігор Мадіч, у жінок – Дана Логвиненко, які представляли придністровську столицю.

Про плани федерації на 2018 рік нашому кореспондентові розповів Анатолій Семеренко. «Найближчим стартом буде проведення 25 лютого в Тирасполі Першого відкритого кубка міста серед школярів і студентів. Також у придністровській столиці 15 квітня проходитиме чемпіонат зі станової тяги, який буде присвячений 74-й річниці звільнення міста від німецько-фашистських загарбників і Дню космонавтики».

Також важливим стартом придністровських спортсменів на міжнародній арені стане участь у чемпіонаті світу, який проходитиме на початку червня на Мальті. Традиційно придністровці братимуть участь у турнірах, які відбудуться у Молдові й Україні.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.