Найчистіші та найзеленіші місця Придністров’я

Міністерство сільського господарства та природних ресурсів ПМР (Мінсільгосп) 31 серпня підбило підсумки огляду-конкурсу «Найзеленіше та найчистіше місто, селище, село ПМР – 2021». В урочистій церемонії нагородження переможців взяли участь заступник Голови Уряду Придністров’я – керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, керівник Мінсільгоспу Єфимій Коваль, заступник міністра з природних ресурсів Людмила Пількова, представники адміністрацій міст, селищ і сіл республіки.

Уперше згаданий проект стартував у Придністров’ї 2010 року. Важливо, що завдяки цьому конкурсу вдається об’єднати зусилля держадміністрацій, підприємств та установ, громадських організацій і самих мешканців у роботі з підтримання чистоти й належного санітарного стану територій міст, селищ і сіл, а також їх озеленення.

Переможців визначали у трьох номінаціях: поміж міст, селищ і сіл ПМР. Приймаючи рішення про те, який же населений пункт стане переможцем 2021 року, експерти провели ретельне обстеження ключових соціальних об’єктів: джерел водозабору, полігонів твердих побутових відходів та очисних споруд. Оцінювалася також якість питної води, робота з озеленення населеного пункту. На підсумки огляду вплинуло також вивчення територій, що прилягають до санаторіїв, будинків відпочинку, навчальних та медичних закладів.

Безперечним лідером серед міст була визнана столиця Придністров’я. Нагороду представникам Тирасполя вручив Станіслав Касап. Звертаючись до всіх присутніх, віце-прем’єр зазначив: «Головне значення цього конкурсу – це, за великим рахунком, пропаганда. Пропаганда чистоти й озеленення населених пунктів Придністров’я і створення здорової конкуренції між містами та районами ПМР, окремими населеними пунктами для досягнення мети зі створення зелених зон, упорядкування території цих населених пунктів. Усе це дуже важливо, тому що обумовлює підвищення якості життя придністровців».

Вручаючи диплом, Станіслав Касап підкреслив, що Тирасполь «…досяг великих успіхів у впорядкованості, чистоті, озелененні завдяки програмам капітальних вкладень і фонду капітальних вкладень, завдяки місцевому бюджету а, головне, праці багатьох людей, які займаються цим питанням щодня». Додамо, що відповідно до Положення про огляд-конкурс переможцю в цій номінації присуджується грошова премія в розмірі 50 тисяч рублів ПМР.

«Стимул перемогти був у нас, безперечно, великий. Адже ми не заради конкурсу чи якоїсь галочки стараємося. Ми стараємося для того, щоб усі – й тираспольчани, й гості столиці розуміли, з якою турботою, з яким трепетом ми ставимося до нашого міста», – сказав журналістам Геннадій Горох, заступник глави держадміністрації Тирасполя з ЖКГ.

Найзеленішим і найчистішим селищем республіки в цьому році по праву було назване селище Маяк Григоріопольського району. Диплом переможця огляду-конкурсу в цій номінації й сертифікат на 25 тисяч рублів главі держадміністрації Олені Григорук вручив керівник Мінсільгоспу Єфимій Коваль.

А село Мокра Рибницького району в номінації «Найзеленіше і найчистіше село ПМР – 2021» потіснило дуже серйозного конкурента – село Чобручі Слободзейського району, беззмінного переможця останніх років, і стало третім лауреатом цього року в республіканському огляді-конкурсі.

Мокра заснована в 1881 році. Тут мешкає 1 236 осіб. Село називають краєм джерел. Знаменитий молдавський композитор, народний артист СРСР Євген Дога родом звідси. У селі є досить багато передплатників нашої газети «Гомін».

«У Мокрі силами селян у найкоротші терміни, впродовж весни, був створений унікальний об’єкт – Алея Слави», – розповіла присутнім заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів Людмила Пількова. Вона ж і вручила диплом переможця і сертифікат на 25 тисяч рублів главі адміністрації села Людмилі Михальченко. Ці гроші керівництво витратить за прямим призначенням – на саджанці та квіти для озеленення і прикраси населеного пункту.

«Люди за першим покликом виходять на суботники, на озеленення. Велику допомогу нам надають депутат Верховної Ради від нашого села Валентин Миколайович Матвійчук і базове господарство Мокри ТОВ «РИСТ», – підкреслила у своєму виступі Людмила Михальченко.

Цього дня пролунали слова подяки й на адресу тих, хто не став переможцем, але гідно представив у огляді-конкурсі свій населений пункт. Їм були вручені дипломи учасників конкурсу. Нарешті, члени Республіканської експертної комісії огляду-конкурсу виділили найбільш активних учасників республіканського заходу.

Два райони республіки – Дубоссарський і Григоріопольський – по праву стали володарями сертифікатів на придбання посадкового матеріалу для озеленення своїх парків і скверів. Дубоссарський район – за реалізацію соціально-значущих об’єктів, формування екологічної поведінки та виховання  культури у населення, за активну участь у пропаганді дбайливого ставлення до природи. Григоріопольський район – за відновлення архітектурно-ландшафтних об’єктів, за активну участь у збереженні природних систем і підтриманні їхньої цілісності.

Увесь захід супроводжувала захоплива концертна програма

Павло ОСТАПЕНКО.