Про людей доброї волі – у фотографіях

Мовчазні, на перший погляд, фотографії, іноді можуть «сказати» більше, ніж людина словами. Настрій, сюжет, колір, світло – те, що важливе для автора та учасника зйомки – може передати всевидюще око справжнього майстра своєї справи.


Віктор Громов – фотокореспондент одного з провідних республіканських видань (газета «Приднестровье») – доклав чимало зусиль, щоб повідати світові про свої враження від поїздки по лікувальних установах Придністров’я.

Виставка його робіт під назвою «Люди доброї волі», присвячена медикам, які працюють у «червоній зоні» антиковідних лікувальних закладів, відкрилась у будинку-музеї Миколи Зелінського в Тирасполі.

Спеціально для нашої газети Віктор розповів, що минулого року, коли було оголошено надзвичайний стан у найгостріший «пандемійний» період, коли придністровці звикали жити у незвичайних для себе умовах дистанційного навчання, роботи на відстані, він поринув у саме «пекло» зі своїм вірним «другом» фотоапаратом.

«У госпіталі доводилось одягатися в бахіли, спеціальне вбрання, окуляри, маску, рукавички, респіратор – тобто так, як належало самим медикам, заходити до так званої «брудної» зони, спостерігати за роботою лікарів та медичних сестер, лаборантів, за самими пацієнтами. Враження були незвичайні. Це справді викликало бурю гострих емоцій, здивування! Не лише майстерністю, але й тією гігантською роботою, що цілодобово велась у досить важких умовах, до яких медики ставилися з розумінням і зовсім не нарікали. Вони чесно виконували свій обов’язок, рятуючи життя своїх підопічних», – поділився враженнями автор виставки.

За його словами, відзнятого фотоматеріалу вистачило б, як мінімум, на чотири таких експозиції. На нинішній виставці представлено 25 фотографій. Тому фотокореспондент газети «Приднестровье» і назвав її короткою – через невелику площу зали більше робіт не можна було вмістити.

Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук повідомила, що фотографії в приміщенні будинку-музею експонуватимуться до 26 вересня. Після цього виставка вже в розширеному вигляді демонструватиметься в інших місцях.

На відкритті експозиції були присутні й студенти Тираспольського медичного коледжу ім. Л. О. Тарасевича. У музейній кімнаті вони побачили портретні знімки й моменти надання допомоги коронавірусним хворим, і зафіксовані фотооб’єктивом Віктора Громова фрагменти операцій, що проводилися лікарями, які працюють в антиковідних госпіталях. Наприклад, автор відобразив момент малоінвазивної операції, проведеної рибницькими хірургами Сергієм Скурту і Кареном Захаряном. Є фотографія, зроблена під час надання невідкладної допомоги літній жінці. Лікарі в буквальному сенсі повернули її з «того» світу.

«Коли я спілкувався з Оленою Лапіною – головним лікарем Слободзейської центральної районної лікарні, що на перших порах була основним антиковідним медичним закладом республіки, вона мені розповіла, що знає людей, які відмовлялися робити щеплення. Вони заявляли, що мають такий імунітет, який жоден вірус не візьме. Коли ж ці самовпевнені сміливці опинялися на лікарняному ліжку, то просили про одне: «Докторе, врятуйте!». Тому я сам зробив щеплення «Спутником V» і всіх закликаю до процедури вакцинації», – розповів Віктор Громов.

На виставку чекає медичний факультет ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та медичні заклади республіки. Про це повідомив на відкритті експозиції головний редактор газети «Приднестровье» Олександр Карасьов

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».