Оперштаб – про головне

Відбулося чергове засідання Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики й запобігання поширенню коронавірусу. Його учасники 13 вересня висловили занепокоєння зростанням кількості захворювань на СОVID-19 у нашій республіці. 

Якщо тижнем раніше за добу фіксували 54 випадки, то  16 вересня ця цифра зросла до 180 фактів інфікування. Нині від коронавірусу лікується в стаціонарі або амбулаторно 681 людина.

До 20 % збільшилася кількість важкохворих пацієнтів (раніше говорили про 6-7 %). Відповідно зросло і споживання медичного кисню – зі 100 до 160 балонів на добу. Основним постачальником медичного кисню залишається Молдавський металургійний завод. За добу підприємство може виробляти до п’яти (а при максимальній потужності – й до шести) тонн кисню. Цього тижня планується відновити роботу кисневої станції в Слободзеї. Насос підвищеного тиску ремонтують в Кишиневі. Він уже на стадії тестування.

Йшлося також про готовність до розширення мережі інфекційних госпіталів (у випадку погіршення епідеміологічної ситуації). За словами Віталія Нягу, в Тирасполі готові розгорнути 720 ліжок на базі РКЛ і 190 – в госпіталі ветеранів; у Бендерській лікарні зможуть прийняти 130 захворілих, у БЦМіД – 325. Продумано варіанти розміщення носіїв вірусу і в інших містах.

У Слободзейському госпіталі  розгорнуто 300 ліжок, з яких 280 вже зайнято. Усього, за необхідності, госпітальна мережа республіки зможе прийняти одночасно 2 330 чоловік. Готують також про всяк випадок близько 600 місць у санаторіях та профілакторіях.

На засіданні особливу увагу приділили вакцинації працівників галузі освіти: 37 % вже убезпечили себе, а значить, і дітей, з якими працюють. Було порушене питання про тестування студентів-практикантів, які направляються в освітні заклади. Вадим Красносельський вважає, що зобов’язувати молодих людей здавати covid-тест власним коштом неправильно, а допускати до дітей потенційних носіїв вірусу – неприпустимо. Глава держави доручив продумати механізм і забезпечити бюджетне фінансування.

Щодо вакцинації: вже щеплено понад 20 % усього населення республіки (майже 25 % повнолітніх громадян). Курс імунізації повністю пройшли 96 515 осіб

Аліса КОХАНОВА.