Підтримка населення з боку депутатів триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 15 вересня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей промисловості та економіки держави.


Минулого тижня відбулося перше засідання II сесії VII скликання, по завершенні якого Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов визначив основний план роботи вищого законодавчого органу на найближчі чотири місяці: «Наступний рік Президент Вадим Красносельський оголосив Роком охорони здоров’я. Ми прекрасно розуміємо, що необхідно буде приділити особливу увагу як об’єктам системи охорони здоров’я, забезпеченню їх медичним обладнанням, технікою, так і безпосередньо працівникам галузі.

Вадим Миколайович запропонував створити й забезпечити фінансування нової державної програми, яка стосується постковідної реабілітації, відновлення громадян після хвороби. Ми вважаємо, що така програма має бути реалізована у 2022 році, і зробимо все для того, щоб вона була розроблена і забезпечена фінансуванням».

У період осінньої сесії парламентарії, в першу чергу, планують розглянути й прийняти закон про республіканський бюджет на 2022 рік, основними параметрами якого будуть збалансованість і забезпечення фінансовими джерелами.

Ще одне важливе завдання – розроблення Бюджетного кодексу ПМР. На початку року в Посланні органам державної влади республіки його ініціював Вадим Красносельський.

На пленарному засіданні 15 вересня Верховна Рада в остаточному читанні прийняла доповнення до бюджету на 2021 рік в розділі про витрачання коштів Фонду капітальних вкладень. Проведена серйозна робота: переглянуто об’єкти, які необхідно відремонтувати до кінця цього року. Крім того, до програми ФКВ додано ряд об’єктів, щоб завдання, поставлені Главою держави, були виконані в повному обсязі і на належному рівні. Фонд капвкладень буде додатково профінансований на 68 млн рублів. Як пояснив заступник міністра економічного розвитку Микола Обручков, така можливість з’явилася завдяки зростанню доходів нашої економіки за 8 місяців. «Верховна Рада прийняла зміни до закону, і це дасть можливість цього року завершити ремонт 27 об’єктів по всій республіці. Тобто ті роботи, які були розпочаті в цьому році, ми завершимо. І на наступний рік звільняться можливості для розвитку соціальних об’єктів. Наступний рік – це Рік охорони здоров’я, в програму Фонду капвкладень будуть включені об’єкти охорони здоров’я, школи, дитячі садки», – сказав представник Уряду.

Законодавці також ухвалили зміни до закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР» відразу у двох читаннях.

Документ передбачає, що підприємствам швейної та взуттєвої галузей, які працюють на давальницькій сировині, будуть пролонговані податкові пільги на 2022 рік. Ці галузі особливо постраждали через пандемію та обмежувальні заходи, вжиті у країнах, які купували нашу продукцію. Для підприємств, що працюють за давальницькою схемою, застосовується знижений коефіцієнт – 1,05 до доходів від послуг і робіт з пошиття виробів з давальницької сировини.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун пояснив, що у Придністров’ї ця пільга поширюється на такі підприємства як «Одема», «Вестра» і «Софтшуз». «Організації надають послуги за давальницькою схемою. На них працюють кілька тисяч придністровських громадян. Це дієві заходи, виражені, перш за все, у фінансовому еквіваленті. Держава свідомо розуміє, що не в повній мірі одержані податки від діяльності цих підприємств підуть на те, щоб зберегти трудові колективи, виплачувати заробітну плату людям, залишатися конкурентоспроможними на зовнішньому ринку», – сказав парламентарій

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.