Новий рекорд – у Кам’янці

За 15 років легкоатлетичний турнір, який проводить колектив Кам’янської спеціалізованої школи олімпійського резерву (СДЮШОР), здобув статус республіканського й визнання не тільки придністровських тренерів, а й спортсменів сусідньої Молдови.

«Ці змагання – перші після тривалих літніх канікул. Отже участь у них надає спортсменам можливість спробувати свої сили, а їхнім наставникам – внести певні корективи в тренувальний процес, порівняти результати своїх вихованців із досягненнями представників інших спортшкіл. Адже на нинішній турнір прибуло 11 команд із Тирасполя, Бендер, Рибниці, Кишинева, Бєльців, Оргеєва», – відзначив Юрій Греков, директор Кам’янської СДЮШОР.

Майже 330 легкоатлетів віком від 10 до 16 років змагалися в бігу на короткі та середні дистанції, у штовханні ядра і метанні диска. Третину зі 124 медалей, розіграних на турнірі, повезли з собою чотири кишинівські команди. Тираспольські спортсмени завоювали 20 нагород різної гідності.

Високий рівень підготовки продемонстрували господарі турніру, що здобули 31 медаль. Двічі піднімалися на п’єдестал пошани легкоатлетки Дарина Грекова і Поліна Бучковська. Та найвагоміший внесок у перемогу кам’янчан у командному заліку зробили метальники, підготовлені родинним тренерським тандемом Василя Лисого та Євгенії Євстратій. На рахунку їхніх вихованців – 25 медалей різної гідності! Марія Стефанішена, Денис Кутковецький і Дмитро Безушко одержали перемогу і в метанні диска, й у штовханні ядра.

Кращий результат турніру в цих дисциплінах показав Олександр Мазур (на фото). Три роки його наставником є тренер-викладач вищої категорії Василь Лисий. За цей час спортсмен пройшов шлях від метальника-початківця до багатократного переможця та призера республіканських і міжнародних чемпіонатів і першостей з легкої атлетики. У липні Сашко став безперечним лідером турніру Moldovan Youth Challenge, який відбувся в Кишиневі, завдяки чому ввійшов до складу юніорської збірної РМ і взяв участь у чемпіонаті Балканських країн.

«Поїздка до сербського міста Кралєво стала для мене досить важливою, адже це були перші змагання подібного масштабу. У них брали участь понад 400 легкоатлетів із п’ятнадцяти країн. Диск я метнув на 48 м 61 см, а ядро штовхнув на 16 м 52 см. В обох дисциплінах показав шостий результат, що для тієї високої конкуренції, яка панувала на Балканіаді, непогано. Головне, що, на відміну від багатьох інших юних спортсменів, влітку я не зменшував тренувальний темп. Разом із наставником ми щодня відпрацьовували в секторах для метання по декілька годин кожен рух. Сподіваюся, що наполегливі тренування дадуть гарний результат», – розповів перед виходом у сектор для метання О. Мазур.

Уже з перших хвилин змагання було зрозуміло: надія Олександра базується на міцному фундаменті копіткої роботи з вдосконалення спортивної майстерності. З кожною спробою дискобол покращував свій особистий результат: від 47,5 до 52,9 м, а 5-кілограмове ядро штовхнув на 17,64 м, перевищивши більше ніж на метр рекорд Республіки Молдова серед юнаків своєї вікової категорії. Головне – 16-річний кам’янчанин показав гідний приклад молодшим товаришам, іще раз підтвердивши: блискучих перемог не буває без наполегливої сумлінної праці

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.