Підсумки перевірок об’єктів ФКВ-2019

На сайті IА «Новости Приднестровья» повідомляється, що Загальнопридністровський народний форум (ЗНФ) підбив підсумки інспекції об’єктів, які увійшли до програми Фонду капвкладень 2019 року.

Представники організації здійснювали перевірку спільно з членами Громадської палати за дорученням лідера ЗНФ Президента Вадима Красносельського. Народний контроль відвідав практично кожну третю відремонтовану установу.

У цьому році в поле зору громадських діячів потрапили 44 об’єкти, що становить третину із загальної кількості відремонтованих за рік установ. Акцент робили на тих, які мають найбільшу суспільну значущість: дитсадки, школи, лікарні, поліклініки, будинки культури та дитячі ігрові майданчики.

«У порівнянні з нашими перевірками минулого року тих об’єктів, які увійшли до програми 2018 року, якість ремонтних робіт помітно зросла. Вважаємо, що вплинули рекомендації ЗНФ за підсумками перевірок першого року, коли ми особливу увагу приділяли авторському і технічному нагляду, а також якості проектних робіт. Ми ратували за те, щоб такий нагляд був організований абсолютно на кожному об’єкті, а також щоб у договорі з підрядною організацією прописувалися гарантійні умови», – розповів керівник виконкому ЗНФ Сергій Шерстюк.

У тому, що народний контроль має силу, деякі недобросовісні підрядники переконалися особисто.

«Наприклад, у школі № 2 в Григоріополі перша перевірка виявила серйозне порушення ремонту даху, який протікав. За нашими рекомендаціями для підтвердження зауваження була скликана спеціалізована комісія. Підрядну організацію зобов’язали виправити ситуацію власним коштом. Минув рік, дах уже не протікає, він відремонтований, акти додаткових робіт підписані. Трудовий колектив і педагоги відзначили, що після повторного ремонту нарікань немає», – навів приклад Сергій Шерстюк.

За підсумками нинішніх перевірок у більшості міст і районів серйозних зауважень теж немає. Як правило, недоліки пов’язані з недоробками самих будівельників, більшу частину з яких вони оперативно усувають.

Однак, знайшлися й ті, хто вперто не бажає цього робити. На засіданні президії ЗНФ оприлюднили й назву фірми, й медичний заклад, де виявили серйозні недоробки, які досі не усунуті, попри скарги лікарів і пацієнтів.

«Те, що ми сьогодні з вами чули, буде доведено до відома Президента: як позитивні аспекти, так і негативні. Є недбайливі громадяни й з боку замовника, і з боку підрядника. Ми настійно попросимо, а якщо не буде зроблено, то і вимагатимемо звільнення з посади людей, які влаштовували демарші в процесі перевірок як з боку балансоутримувачів, так і з боку підрядника», – прокоментував підсумки інспекції співголова-координатор ЗНФ Юрій Чебан

Фото IA «Новости Приднестровья».