7 жовтня – День банківського працівника ПМР

Банківська система Придністров’я як незалежної держави –практично ровесниця нашої республіки. Вона зароджувалася на початку 1990-х років.

На етапах становлення ПМР на плечі фінансистів покладалися завдання не тільки з обслуговування суб’єктів господарювання і населення, але, крім того, з розробки й упровадження власної фінансової системи та грошової одиниці. По суті, банки, як лакмусовий папірець економіки держави, в усі часи вони першими дізнаються про негативні чи позитивні явища в ній. Їхня відповідальність за життя республіки в режимі розвитку – неоціненна. Тому щороку 7 жовтня придністровці відзначають День банківського працівника.

На сьогодні банківська система ПМР складається з двох рівнів. На першому з них, як у всіх державах, розміщається «банк банків» – Придністровський республіканський банк. Саме він задає тон і правила гри для всіх кредитних установ республіки й навіть виходить на ринок послуг зі своїми пропозиціями, щоб завжди тримати руку на пульсі грошово-фінансових відносин у державі. ПРБ проводить постійний моніторинг діяльності всіх комерційних банків, а також виконання ними нормативних зобов’язань. Та головне його завдання – утримання курсу національної валюти в рамках валютного коридору.

На другому рівні банківської системи ПМР – три комерційні банки: ЗАТ «Агропромбанк». ЗАТ «Придністровський Ощадбанк» і ВАТ «Ексімбанк». Вони є основними фінансовими посередниками в економіці й відіграють особливу роль у системі перерозподілу фінансових ресурсів у країні, а також сприяють підвищенню ефективності функціонування і розвитку окремих галузей економіки й у цілому економічному зростанню республіки. Тому від того, наскільки стабільно та ефективно буде організована їхня діяльність, наскільки ця діяльність відповідатиме їхньому призначенню в економіці, залежить поступальний розвиток усієї економічної системи Придністров’я з усіма її зв’язками та взаємозалежностями.

Звичайно, основа всіх досягнень банків республіки – це люди. Причому не тільки клієнти, а й банківські працівники, які знають свою роботу, люблять її, живуть нею. Це вони добиваються для клієнтів максимальної зручності обслуговування, завжди намагаються йти попереду ринку, передбачаючи запити та потреби споживачів.

З професійним святом банківських працівників тепло, від душі привітали: Президент ПМР, Голова Верховної Ради та прем’єр-міністр республіки.

«…Їм до снаги вирішення актуальних проблем, використання передових методів, технічних нововведень», – сказав у своєму вітальному адресі Вадим Красносельський.

Наша газета приєднується до всіх привітань «бійців фінансового фронту» і бажає їм стабільності та фінансової стійкості, неухильного зростання, відсутності струсів і потрясінь, надійних партнерів та заможних клієнтів. Зі святом!

Iгор ШЕВЧЕНКО.