Податківці – у прямому ефірі

Територіальні податкові інспекції минулого тижня провели черговий спільний онлайн-семінар з питань застосування податкового та іншого, в межах компетенції податкових органів, законодавства Придністровської Молдавської Республіки.

Семінар відбувся в режимі Zoom-конференції.

Запрошення на захід з надання інформаційно-консультативної підтримки платникам податків Міністерство фінансів ПМР розмістило на своєму сайті. Там також було і посилання, за яким охочі взяти участь і поставити запитання в реальному часі, могли приєднатися до конференції.

Як показує практика, такі онлайн-семінари мають популярність серед придністровських платників податків.

Відкрили семінар представники Тираспольської податкової інспекції. Виступали також податківці з Бендер, Слободзеї, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці та Кам’янки.

Насамперед була представлена презентація на тему «Переваги електронної звітності». Слухачів ознайомили з основними питаннями на цю тему та поінформували про функціонування сайту «Державна інформаційна система «Електронна звітність».

Працівники податкових служб республіки надали учасникам семінару інформацію про зміни та поправки в податковому законодавстві, а також розглянули питання і порушення, які найчастіше трапляються в практичній діяльності. Поміж них були такі, як: невидача покупцеві касового чека чи документа, прирівняного до касового чека; відсутність в організації, що здійснює грошові розрахунки з населенням, контрольно-касового апарату, застосування несправних контрольно-касових апаратів. Йшлося і про такі порушення, як ненадання або несвоєчасне надання фінансової та податкової звітності. У цьому аспекті були озвучені терміни їх здачі для кожної категорії платників податків окремо. Розглянули й інші найчастіші порушення податкового кодексу та заходи з їх усунення та запобігання їм.

Придністровські платники податків, які брали участь у семінарі, змогли поставити свої запитання представникам територіальних податкових інспекцій, здебільшого через чат. Найчастіше вони стосувалися електронної звітності. Наприклад, таке запитання: «Якщо почати звітувати через «Електронний звіт» із жовтня 2021 року, чи потрібно заповнювати та здавати всі звіти з початку 2021 року?» Фахівці відповіли, що це не є обов’язковим, та і для податкової служби, й для самого платника податків буде легше в майбутньому (під час підбиття підсумків року), якщо в електронному вигляді буде надано звіт за увесь поточний рік.

Багатьох учасників заходу цікавив експеримент з QR-кодом. Нагадуємо, що з 19 липня поточного року в місті Кам’янка та Кам’янському районі анонсували старт податкового експерименту, а з 1 вересня його поширили й у Рибниці. Суть його полягає в заміні паперових документів ІП на QR-код, а також перехід на онлайн-оплату податків. На цьому етапі індивідуальні підприємці приєднуються до експерименту добровільно. В ході семінару представники податкової служби пояснили перевагу застосування QR-коду, який отримали вже 1 140 придністровських підприємців. Наприклад, скануючи код, юридична особа під час роботи з ІП дістає всю необхідну інформацію про нього.

У жовтні експеримент планується поширити в Бендерах, Дубоссарах і Григоріополі, а в листопаді й у решті міст і районів республіки.

Під час Zoom-конференції пролунали й запитання, відповіді на які вимагали уточнень і детальнішого підходу. Тому для їх вирішення підприємцям порадили звернутися безпосередньо до податкової інспекції.

На семінарі також приділили увагу заходам підтримки населення та бізнесу в умовах боротьби з коронавірусом

Дмитро АКIНIН.