Водопостачання – тема нагальна та життєдайна

Починаючи з 2018 року, Уряд, за дорученням Президента ПМР, в рамках Фонду капітальних вкладень, ініціював запуск програми розвитку мереж центрального водопостачання. В результаті водою забезпечено багато сіл республіки.

Розвиток інженерної інфраструктури, зокрема водопостачання, є одним із пріоритетів Стратегії розвитку Придністров’я на 2019–2026 роки. Президент ПМР Вадим Красносельський кілька разів підкреслював, що водопровід повинен бути в кожному сільському населеному пункті республіки.

Багато з них саме завдяки цій програмі вперше за свою історію були підключені до централізованої системи водопостачання. Наприклад, нинішнього року в селі Лиса Гора Рибницького району прокладено водогін, його проведення було завершене до початку літа. А в таких селах, як Воронково, Мокра і Красненьке відбувається плановий розвиток системи водопостачання.

У селі Красненьке існує одне законсервоване і три діючих джерела водопостачання. Споруджуване нині, після запуску, стане четвертим робочим водопроводом у цьому селі. Вже пробурили артезіанську свердловину і встановили фундамент, проклали труби. Працівники водоканалу монтують насосну станцію та ведуть підготовку до встановлення водонапірної башти.

Глава адміністрації цього села Алла Бескієр разом з начальником дільниці водопровідних мереж філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» м. Рибниці Світланою Севостьяновою прибула на ділянку прокладки водопроводу. Вона повідомила, що на сьогодні в Красненькому вже прокладено 1 600 м труб, а через півтора тижня планується установка водонапірної башти. Нині здійснюється промивка свердловини, необхідно ще завершити електромонтажні роботи (підведення електрокабелю, монтаж і підключення електрообладнання), надалі необхідно провести роботи, пов’язані з дезінфекцією і, на завершення, гідравлічні випробування системи.

Начальник дільниці С. Севостьянова уточнила, що з липня тривають роботи з розвитку системи водопостачання 4-го району села Красненьке. Прокладається центральна магістраль. У низині пробурена свердловина, а у верхній точці села встановлюється водонапірна башта. Від свердловини до водонапірної башти пролягає 1 400 м 75-ї напірної поліетиленової труби. Від башти вже прокладено 200 м роздавальної труби. Порушене дорожнє покриття вже відновлене.

Виконання робіт з водопостачання жителів республіки питною водою триває, вони реалізуються поетапно, згідно з затвердженими Урядом термінами.

«По завершенні запланованих робіт ми будемо знати, на які витрати виходимо, якщо залишаться гроші, спробуємо додатково підключити вулицю Костюшка», – додала Світлана Володимирівна.

Хочеться нагадати, що в обслуговуванні Рибницької філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» в самій Рибниці розташовано 252 будинки. І все це чимале господарство також потребує своєчасного ремонту та технічного догляду. В рамках інвестиційної програми фахівці водоканалу виконують будівництво водопровідних мереж, заміну каналізації, а також реалізують адресну програму з капітального ремонту внутрішньобудинкових інженерних мереж холодного водопостачання та водовідведення

Олексій РОСТОВЦЕВ.

Фото автора.