На передовій – наші лікарі

Уже майже півтора року весь світ і наша республіка зокрема живуть в умовах, викликаних коронавірусною інфекцією. Маски, засоби індивідуального захисту стали звичним явищем нашого життя. Кожен із нас повинен дотримуватися запобіжних заходів, щоб уникнути зараження та поширення хвороби.

На передовій боротьби з пандемією – наші лікарі. Одним із перших минулого року почав приймати пацієнтів Слободзейський інфекційний госпіталь. І сьогодні фахівці цього медичного закладу роблять все необхідне для спасіння наших громадян.

За словами головного лікаря госпіталю Олени Лапіної, велика кількість людей, які захворіли (сотні в день), свідчить про те, що нині республіка перебуває на початку нової коронавірусної хвилі, яка, на жаль, набирає обертів. «Час покаже, але ми до всього готові: є площі, розгорнуті інфекційні госпіталі, є персонал, засоби медичного захисту, кисень, лікарські препарати. У госпіталі дотримуються всіх епідеміологічних вимог, а медики, порівняно з минулим роком, хворіють набагато менше. Вони, як ніхто інший, знають ціну життя», –стверджує фахівець.

Важливим засобом боротьби з пандемією є вакцинація. Вона рятує від важких форм захворювання, але не від інфікування. Цей посил медики повторюють щоразу. Від нових випадків захворювання ніхто не застрахований, але в наших силах запобігти високій смертності.

Як розповіла лікар, медичні фахівці аналізують випадки захворювання вакцинованих пацієнтів. «Я тільки можу припускати, як би протікав найгірший варіант хвороби, якби пацієнт не був вакцинований. Особливо це стосується категорії недужих старшого віку, а також людей з ожирінням, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легеневої та серцево-судинної систем, з онкологією та захворюваннями крові», – зазначила Олена Лапіна.

Останнім часом групу пацієнтів поповнили молоді люди, у яких спостерігається важкий перебіг хвороби. Головний лікар госпіталю впевнена в тому, що важливо вчасно звертатися за медичною допомогою. Вона застерігає, щоб пацієнти при перших симптомах хвороби, які вже відомі всім, не розцінювали це як банальну вірусну інфекцію, не втрачали час, оскільки це може призвести до смертельного випадку.

У госпіталі є й особливі категорії хворих, зокрема вагітні жінки, адже вагітність є фактором ризику розвитку важкої коронавірусної інфекції. «Усі вони підлягають госпіталізації, незалежно від терміну вагітності та тяжкості хвороби. Ці пацієнтки вимагають постійного моніторингу за станом майбутньої мами й плоду. Ми відповідаємо за два життя. На сьогодні у нас лежать три вагітні (на малому терміні) жінки», – розповіла Олена Іванівна.

На 30 вересня в госпіталі було 235 пацієнтів (з них 48 тяжких) при загальному ліжковому фонді 300 одиниць. Цифри красномовні: 20 % переносять хворобу у важкій формі. Це набагато більше, ніж у той період, коли розпочалася перша хвиля коронавірусу півтора року тому. «Сьогодні Сovid-19 значно агресивніший, ніж раніше. Тепер, якщо у пацієнта температура 38° тримається більш ніж три доби, він обов’язково має бути госпіталізований. Необхідно розуміти, що це серйозна, непередбачувана хвороба, це не грип і не застуда. Що раніше пацієнт звернеться до лікаря, то більше у нього є шансів вилікуватися. Буває так, що від появи перших симптомів до звернення до лікаря минає від 5 до 10 днів, а людина займається самолікуванням. При тому, що вірус може вразити легені за якісь три дні», – стверджує головний лікар Слободзейського інфекційного госпіталю.

Олена Лапіна наголосила, що лікарі роблять все необхідне, щоб рятувати кожне життя. «Ми хочемо, щоб нам дали шанс. У нинішніх умовах нас врятує вакцинація. Навколо вакцин поширюється багато легенд, але я впевнена, що вакцинація запобігає трагічним випадкам. Коли аналізуєш смерті, це страшно. Мене часто запитують, чому я не знімаю маску. Я скажу так: я боюся принести цю хворобу у свою сім’ю, своїм літнім родичам. На мені лежить відповідальність за інших. Я хочу, щоб цю відповідальність відчувала кожна людина. І тоді, можливо, ми покращимо епідеміологічну ситуацію в республіці», – сказала медичний фахівець.

Безумовно, що швидше люди усвідомлять важливість вакцинації від коронавірусу, то простіше і швидше вдасться боротися з пандемією. Всі вакцини, які сьогодні можна прищепити в респуб-ліці, – безпечні, а перенести їхні можливі побічні ефекти набагато легше за неприємності, до яких може призвести захворювання коронавірусною інфекцією

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».