Якісна медична допомога – в пріоритеті

Підвищення ефективності медичних послуг, їх обсяг, види та якість позначені в Стратегії розвитку ПМР як основна мета державної політики в галузі охорони здоров’я.

Останнім часом спостерігається особливий сплеск у просуванні цих цілей. У лікувально-профілактичні установи Придністров’я все частіше поставляють нове сучасне діагностичне обладнання, за допомогою якого є можливість точно визначити діагноз, і, відповідно, швидше поставити хворого на ноги.

Система охорони здоров’я республіки поповнюється здебільшого коштом чинної програми Фонду капітальних вкладень. Наприклад, значно розширився перелік діагностичних можливостей у поліклініці Дубоссар. Там обладнали новий пристрій для ультразвукової діагностики експертного класу. Своєчасним і досить необхідним виявилося це придбання, оскільки велика кількість пацієнтів потребує обстеження внутрішніх органів.

Лікарі відзначають, що апарат дає можливість проведення абдомінальних досліджень (органів малого таза), обстеження поверхневих тканин і структур (щитовидної і молочних залоз), нирок і серця. УЗД-діагностика має масу переваг: вона безболісна, не вимагає якоїсь складної підготовки, розпізнає захворювання на самих ранніх стадіях.

Раніше, у квітні цього року, Дубоссарська центральна районна лікарня поповнилася сучасним комп’ютерним томографом.

Завдяки програмі Фонду капвкладень для столичної поліклініки № 2 також придбали новий апарат ультразвукової діагностики.

На сайті МОЗ повідомляється, що нове обладнання допомагає діагностувати проблеми, пов’язані з вагітністю. Апарат дає можливість лікарю виявити проблеми, які вже є, а також потенційні, позбутися підозр, а батьки можуть побачити свого майбутнього малюка. Обстеження можливе на самих ранніх етапах розвитку плода.

УЗД-апарат експертного класу придбали за програмою оновлення матеріально-технічної бази Фонду капвкладень в республіканський госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни. Медичні працівники кажуть, що з його допомогою можна здійснити якісну діагностику патології серця навіть за умови великого потоку пацієнтів.

Прес-служба МОЗ повідомляє, що значною перевагою апарату є його просте і доступне меню. Крім того, пристрій здатний самостійно виконувати необхідні розрахунки.

Фахівці сподіваються, що УЗД-обладнання успішно працюватиме і в умовах підвищеного навантаження. На базі цієї установи знову розгорнули COVID-госпіталь і доведеться приймати коронавірусних пацієнтів.

Тема забезпечення медичних закладів сучасним обладнанням перебуває в полі зору Президента, Верховної Ради та Уряду. Регулярно визначаються та обговорюються їхні потреби й даються відповідні доручення. МОЗ розробляє програму придбання спеціалізованого обладнання в рамках Фонду капвкладень на 2022 рік

Ганна ЛАЗАРЕНКО.