Боротьба з туберкульозом – спільна справа

Туберкульоз є одним із найбільш смертоносних захворювань у світі, що викликається інфекційним агентом – мікобактерією. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2019 році у світі 9,6 млн осіб захворіли на туберкульоз; серед них 3,2 млн – жінки, 5,4 млн – чоловіки та 1,0 млн – діти.

У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Встановлено взаємозв’язок між неповноцінним харчуванням людини та її підвищеною сприйнятливістю до туберкульозу та інших захворювань.

В інтерв’ю нашій газеті завідувач Республіканського протитуберкульозного диспансеру (м. Бендери) Тетяна Стойчева розповіла, чим небезпечний туберкульоз для здоров’я наших громадян, і які засоби боротьби з цим захворюванням існують.

– Тетяно Андріївно, розкажіть, будь ласка, що потрібно знати про туберкульоз?

Т. С.: Звичайному громадянину необхідно знати про існування, основні прояви, такого грізного захворювання як туберкульоз. Це специфічна інфекційна хвороба, що передається повітряно-крапельним шляхом. Важливо, щоб при появі ознак туберкульозу, вчасно звернутися за медичною допомогою. І тоді шанси на повне одужання виростають у рази.

– Які способи виявлення туберкульозу існують на сьогоднішній день?

Т. С.: Виявити туберкульоз на сьогодні можна профілактично, під час проходження щорічної флюорографії, оскільки туберкульоз найчастіше вражає легеневу систему. Профілактичне флюорообслідування дорослому населенню з 15 років необхідно проходити один раз на рік. Однак, якщо людина належить до групи ризику по туберкульозу (особи, які мають хронічні захворювання легенів, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку, аутоімунні захворювання, ВІЛ інфекцію тощо), необхідно проходити флюорографію два рази впродовж року.

Також туберкульоз виявляється за скаргами з боку органів і систем організму у вузьких фахівців, які спрямовують на консультацію до фтизіатра. У дитячому та підлітковому віці виявлення туберкульозу проводиться за допомогою туберкулінодіагностики. Для підтвердження туберкульозу в арсеналі у фтизіатрів є всі сучасні світові методи обстеження. Це і рентгенологічне обстеження, включаючи комп’ютерну томографію. Це мікробіологічне дослідження патологічного матеріалу на мікобактерію туберкульозу – метод BACTEC, класичним посівом. Також генетичні методи: ПЛР і прискорений метод GeneXpert, який дозволяє ідентифікувати ДНК мікобактерії туберкульозу в патологічному матеріалі за дві години.

Коли імунітет ослаб (через хворобу, неповноцінне харчування, стрес), мікобактерії швидко розмножуються і викликають серйозні пошкодження легеневої тканини. Лімфатичними судинами або з потоком крові вони переносяться в інші частини тіла, потрапляють в нирки, кістки та суглоби, мозок тощо.

– Які існують форми профілактики туберкульозу?

Т. С.: Профілактика туберкульозу включає в себе специфічну частину, це вакцинація ослабленою живою вакциною БЦЖ і хіміопрофілактика основним протитуберкульозним препаратом ізоніазид. Неспецифічна профілактика – це здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок.

– Про що важливо пам’ятати, щоб не захворіти на туберкульоз?

Т. С.: Щоб не захворіти на туберкульоз, потрібно пам’ятати про основний шлях передачі (повітряно-крапельний), дотримуватися соціальної дистанції в громадських місцях, а також заходів профілактики.

– Яка ситуація з захворюваністю на туберкульоз у Бендерах?

Т. С.: Ситуація з туберкульозу в Бендерах за останні два роки покращилася. Однак не варто забувати про існування обмежувальних карантинних заходів по COVID-19, у зв’язку з чим профілактичне флюорографічне обстеження населення скоротилося, що може свідчити про уявне благополуччя епідеміологічної ситуації.

У 2020 році (порівняно з минулими роками) в Бендерах також знизилася кількість смертей хворих на туберкульоз. Пік був у 2014-му та 2017 роках і вмирали в основному люди з хронічною формою туберкульозу.

– Дякуємо за інтерв’ю. Що би Ви побажали читачам «Гомону»?

Т. С.: У першу чергу, хотілося б побажати всім здоров’я, яке є найважливішим в житті людини. Бережіть себе і своїх близьких. Не варто забувати – туберкульоз виліковний!

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.