Підтримка населення з боку депутатів триває

Основним питанням на порядку денному чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 6 жовтня, стало ухвалення пакету законопроектів, спрямованих на покращення інвестиційної діяльності в республіці.

Головною метою законодавчих змін є можливість збільшення терміну дії пільг для інвесторів і організацій, що реалізують пріоритетні для держави проекти.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, Президент, Уряд, Верховна Рада значну увагу приділяють реалізації закону про державні інвестиції. «Ми розуміємо, що від того, наскільки багато коштів вкладатиметься в нашу економіку, від того, наскільки інвестори прибуватимуть до нас, від того, наскільки вони будуть зацікавлені в розвитку своєї діяльності в ПМР, залежатиме економічний розвиток нашої держави», – зазначив законодавець.

У законопроекті зазначається: якщо інвестор вирішить збільшити обсяг інвестицій протягом двох років з моменту укладення договору, податкові пільги будуть продовжені на певний період часу. У Міністерстві економічного розвитку вважають, що нові інвестори спочатку можуть побоюватися вкладати великі кошти. Ухвалення пропонованого пакета законодавчих ініціатив, на думку авторів, дасть можливість розв’язати цю проблему і більш гнучко вести переговори з потенційними інвесторами.

Придністровське законодавство визначає три категорії інвестицій, за якими надаються пільги, в залежності від їх суми. Перша категорія – інвестор вкладає до 500 тис. у. о. й одержує пільги на 5 років. Якщо інвестор вкладає від 500 тис. до 1 млн у. о., то він користується пільгами впродовж 7 років. Якщо сума інвестиції перевищує 1 млн у. о., тоді податкові пільги будуть гарантовані на 10 років. Однак є ситуації, коли інвестор вирішує в процесі ведення бізнесу збільшити вкладення в нашу економіку, і за сумою інвестицій він переходить в наступну категорію пільг. Раніше не можна було змінити умови, прописані в договорі.

Народні обранці ухвалили: якщо упродовж перших двох років сума вкладень буде доведена до обсягів, відповідних вищій категорії, то зміниться і термін дії пільг.

Документ був прийнятий в остаточному другому читанні.

Парламентарії також ухвалили проект закону «Про внесення доповнень до Закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР». Автором документа є Уряд республіки. Законодавча ініціатива передбачає розширення переліку пріоритетних напрямків, які можуть претендувати на пільгові кредити. Розробники законопроекту запропонували включити до переліку організації, що працюють у галузі туризму. Кошти їм необхідні для закупівлі обладнання, яке покращить якість туристичних послуг. Відтепер організації зможуть брати пільговий кредит, а 6 % ставки субсидуватиме держава.

На думку Віктора Гузуна, інтерес до Придністров’я останнім часом зріс: «Це свідчить про те, що необхідно відкривати готелі, кафе, ресторани. Туризм може стати локомотивом, який створюватиме додаткові робочі вакансії всередині республіки. Необхідно модернізувати місця відпочинку, розробляти й виготовляти ті  продукти, які можуть бути цікаві іноземним і нашим громадянам. Політика держави спрямована на те, що кожен, охочий працювати в цьому напрямку, може розраховувати на підтримку».

На один рік продовжено дію пільгового оподаткування санаторно-курортних установ. У період дії карантинних заходів вони не в повній мірі використовують свій потенціал. Прибутки цих організацій стали значно меншими. Депутати підтримали ініціативу, оформлену у вигляді поправки, в закон «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР» й прийняли проект закону зі змінами в остаточному читанні

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-службы Верховної Ради.