На коронавірусному фронті становище ускладнюється

Президент ПМР Вадим Красносельський 4 жовтня провів чергове засідання Оперативного штабу з профілактики та недопущення поширення коронавірусної інфекції.

У ході засідання йшлося про зростання захворюваності на коронавірус як у Придністров’ї, так і в сусідніх з нашою республікою державах. У РМ, наприклад, протягом семи останніх днів рівень захворюваності зріс на 77 %. Усього в Молдові підтверджено 297 232 випадки зараження на коронавірусну інфекцію. А от в Україні зафіксоване найбільше в Європі зростання кількості хворих – плюс 100 % за тиждень. Там загальна кількість хворих на COVID-19 становить 2 460 010 осіб.

У нашій республіці середньодобова захворюваність за підсумками минулого тижня досягла 240 випадків. Тижнем раніше цей показник був на рівні 173 заражень. Нині носіями COVID-19 є 2 488 наших громадян.

1 159 з них проходять лікування в коронавірусних стаціонарах, а всього з початку пандемії коронавірус підтвердили у 58 190 жителів держави.

Зайнято 86 % розгорнутих на сьогодні ліжок інфекційних стаціонарів. Разом з тим госпітальна мережа розширюється. До кінця тижня, наприклад, підготують до приймання пацієнтів профілакторій «Тиротекс». Установа розрахована на 250 осіб. Туди направлятимуть пацієнтів, у яких хвороба протікає в легкій формі або в середній тяжкості. При цьому Президент підкреслив, що профілакторій буде не просто місцем ізольованого перебування інфікованих громадян, а медзакладом, де колектив повинен бути готовий до надання хворим повноцінної медичної допомоги. Цей госпіталь підпорядковуватиметься Республіканській клінічній лікарні. У разі погіршення стану носіїв вірусу їх переведуть в інші спеціалізовані госпіталі.

На нараді було зазначено, що на сьогодні більше половини хворих на коронавірус громадян (1 329 пацієнтів із 2 488) лікуються вдома. Упродовж тижня до таких хворих 1 146 разів виїжджали спецбригади швидкої допомоги, в результаті чого 115 осіб були переведені в інфекційні стаціонари. Як мінімум двічі на день з ізольованими в домашніх умовах пацієнтами, які є носіями COVID-19, зв’язуються співробітники кризових центрів. Такий елемент контролю над хворими дозволяє своєчасно реагувати на зміну їхнього стану.

Про контрольні функції говорили й у контексті діяльності комісій, які продовжують інспектувати госпіталі, виявляючи наявні упущення. Ефект від таких заходів безперечний.

Один із прикладів цього – поліпшення якості харчування в Бендерському інфекційному госпіталі.

Крім того, члени Оперативного штабу порушували питання про вакцинацію. На сьогодні в антикоронавірусній прищепній кампанії взяло участь 26,2 % дорослого населення республіки, повний курс вакцинації пройшли 102 122 особи (21,9 %). Нині в наших медичних установах в наявності є два види вакцини: минулого тижня надійшло 2 000 доз «Pfizer» і 50 000 доз «Sinovac».

На засіданні приділили увагу й темі тестування на коронавірусну інфекцію. Протягом вересня було досліджено 21 093 проби біоматеріалу (це в середньому понад 700 одиниць тестів на добу). У поточному році більше тестували тільки в березні та квітні. Виявлення захворювань на COVID-19 у вересні склало 18 % від числа досліджень. Вереснева летальність досягла 2 % від кількості хворих. При цьому в другій половині минулого місяця померло втричі більше носіїв вірусу, ніж у першій.

Обговорили на засіданні Оперативного штабу й важливе питання щодо припинення планової госпіталізації. Глава держави Вадим Красносельський висловив свою точку зору щодо цього: планову госпіталізацію необхідно зберегти хоча б у мінімальному обсязі, що дозволить не допустити ситуації, коли планові випадки виявляться екстреними

Павло ОСТАПЕНКО.