Святкування 613-ї річниці першої літописної згадки про Бендери

Відзначали День народження міста впродовж двох днів. Однією з найбільш очікуваних подій стало відкриття музичного фонтану та алеї біля Палацу культури імені Павла Ткаченка. Городяни та гості міста розважалися  в парку Олександра Невського.

З 613-ю річницею міста городян привітав Президент Придністров’я Вадим Красносельський. Глава держави згадав історію Бендер і зазначив, що в ній було багато драматичних подій, але його жителі завжди вміли долати труднощі: «Безперервно розвиваючись і модернізуючи інфраструктуру, Бендери не втрачають своєї історичної самобутності, дбайливо зберігаючи традиції. Бендерська фортеця стала одним із головних культурних центрів Придністров’я, улюбленим місцем відпочинку придністровців і гостей республіки. Від щирого серця бажаю вам, шановні бендерчани, міцного здоров’я і щастя, а місту Бендери – миру та процвітання!»

Ще одне привітання місту надійшло прямо з Росії –депутат Держдуми Марина Оргєєва передала бендерчанам найтепліші побажання. Нагадаємо, в російському парламенті вона представляє зокрема й інтереси Бендер. «Дорогі друзі, жителі міста Бендери! Сьогодні чудовий день – День народження міста. Я від щирого серця вітаю вас з цим чудовим святом. Хочу побажати вам процвітання, щоб Бендери залишалися такими ж комфортними та цікавими для жителів і для гостей. Місто має надзвичайно багату історію, тож приємно, що ви її так дбайливо зберігаєте. Я хочу побажати всім жителям міцного здоров’я, сил, любові, благополуччя. Будьте щасливі! Нехай у ваших домівках завжди буде затишно і радісно, щоб життя ставало кращим. Зі святом, дорогі друзі. З Днем міста! Завжди з вами, Марина Оргєєва», – йдеться у привітальному адресі депутата Держдуми Росії.

Бендери – місто, історія якого сягає корінням у сиву давнину. Протягом 613 років цей населений пункт неодноразово змінював найменування. У документальному літописі 1408 року місто згадувалося як Тягянякяча, потім його називали Тунгати й Тігіна. Нинішню назву місту на Дністрі дали турки, адже це вони спорудили знамениту фортецю.

Бендери завжди були унікальним містом і в усі часи привертали увагу відомих людей. Наприклад, тут побував світило російської поезії Олександр Пушкін: він черпав у цьому дивовижному місці натхнення, збагатився враженнями та емоціями й написав славнозвісну поему «Полтава».

Історія міста в XIX столітті пов’язана також з багатьма відомими людьми України. Наприклад, український письменник і культурний громадський діяч Іван Котляревський в 1806 році в чині штабс-капітана російської армії брав участь у взятті Бендерської фортеці.

Ощасливив Бендери своїм візитом також і російський імператор Микола I. Правителя зустрічала дружина Олександра Федорівна, потім самодержець вирушив до Одеси та в розташування армії в Ізмаїлі. У 1916-му привітність бендерчан оцінив і Микола II, який провів огляд військ, а потім разом із родиною відвідав місцевий лазарет, де пожертвував 40 000 рублів на підтримку поранених.

До речі, тільки Бендери мають у Придністров’ї почесне звання «Місто воїнської слави».

«Небесним покровителем» міста вважається російський православний святий Сергій Радонезький, оскільки святкування щороку починається з божественної літургії в Преображенському соборі в день його пам’яті. «Чудотворець і найбільший подвижник землі Руської шанований православними бендерчанами особливим чином. Будучи небесним покровителем міста, святий допомагав нашим предкам справлятися з труднощами та гартував їхній дух у важкі часи. На сьогодні Сергій Радонезький для нас – захисник і великий молитовник, що оберігає від бід, піклується про наше духовне і тілесне здоров’я та зміцнює нас у вірі. А життя святого преподобного служить повчанням для кожного бендерчанина», – сказано у вітальному адресі глави держадміністрації міста настоятелю храму протоієрею Іоанну Калмику.

Свою 613-ту річницю Бендери зустрічають в оновленому вигляді, адже цей рік запам’ятався всім глобальною реконструкцією, після якої центр міста значно змінився на краще.

Кульмінацією святкового дня стало відкриття оновленого скверу біля Палацу культури ім. П. Ткаченка. Там відбувся і запуск фонтану з підсвічуванням та музикою. Урочисту церемонію відвідав Президент Вадим Красносельський. «Це відновлений фонтан, той, що з нашого далекого дитинства, з кінця 60-х років. Іще один, додатковий фонтан – пішохідний, сухий. Сам сквер і загалом центр міста – вони набувають нового вигляду. Все дуже здорово. І добре, що це подобається людям», – сказав Глава держави.

Не забули цього дня і про прекрасну багаторічну традицію – вітати новонароджених жителів міста: 8 жовтня 2021 року в Бендерах народилося семеро малюків – шестеро хлопчиків і одна дівчинка. Поздоровлення від керівництва міста приймали мами іменинників. Разом із вітальним адресом від глави держадміністрації Романа Іванченка батькам вручили квіти та подарунковий сертифікат на 1 000 рублів. «Упевнений, що ви виховаєте гідного громадянина нашого міста і республіки, який своєю сумлінною працею прославить рідні Бендери, сприятиме збереженню їх історико-культурної спадщини, примножить багатства. Нехай ця маленька людина привнесе в життя позитивні емоції, нові смисли та радісні приємні клопоти», – йдеться у вітальному адресі глави держадміністрації м. Бендери.

Грандіозне свято продовжилося вже в Олександро-Невському парку, там для жителів і гостей міста підготували безліч розваг: майстер-класи, конкурси та фотозони. На вході в парк всіх зустрічали лицарі в таверні. Там можна було відвідати мисливський будинок Мюнхгаузена і турецький намет, зробити фото з Пушкіним, Потьомкіним або Суворовим. А частувань було також, як і розваг, – не злічити.

У рамках святкування в парку Олександра Невського вшанували лауреатів конкурсу «Бендерський п’єдестал». В окремих номінаціях переможцями стали 11 жителів міста: лікарів, педагогів, правоохоронців, працівників культури, громадських діячів. Це ті люди, які щоденною своєю працею роблять Бендери кращими та безпечнішими.

Крім переможців конкурсу «Бендерський п’єдестал» під час урочистих зборів відзначили кращих із кращих мешканців міста – їм вручили державні нагороди, грамоти та листи подяки. А почесного золотого знака «Муніципальні керівники Росії. Праця і честь» був удостоєний глава держадміністрації Роман Іванченко. Нагороду вручив заступник Голови Уряду ПМР Сергій Оболоник.

Ще одна яскрава та феєрична подія відбулася – парад дитячих візків. Батьки, бабусі й дідусі представили коляски своїх нащадків яскраво й фантастично: вболівальники футбольного клубу «Шериф», танк, швидка допомога, лялька і навіть трон зі знаменитого серіалу «Гра престолів». Обмежень у творчості учасникам події не було. «Ми самі медики, працювали на швидкій допомозі, тому захотіли свою дитину представити в такому ж близькому нам форматі», – поділилися своїми враженнями креативні учасники параду колясок.

У прохолодний день відзначення 613-ї річниці заснування міста всіх гостей зігрівали пісні й танці різних творчих колективів та заслужених артистів республіки. Завершилися дводенні святкування грандіозним яскравим салютом.

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».