Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню коронавірусу, яке відбулося 11 жовтня в режимі онлайн, йшлося про зростання захворюваності на ковід на 10 % за добу.

Завантаженість госпітальної мережі перевищує 90 %, близько 1,5 тисячі ліжко-місць уже зайняті. Приймаючи до уваги попередній досвід, за необхідності кількість ліжкового фонду може бути збільшена до 2 850 одиниць. До прийому інфікованих пацієнтів готують профілакторій «Тиротекс», а також Центр матері та дитини Бендер, який прийматиме дітей з COVID-19 та їхніх батьків з усієї республіки.

Міністр охорони здоров’я порушила питання відносно допуску студентів 3-х і 4-х курсів медичних коледжів до практики. Через пандемію вони другий рік обмежені в таких заняттях, що неприпустимо під час підготовки фахівців медичного профілю. МОЗ спільно з санепідемстанцією доручено виробити оптимальний механізм щодо цього.

Обговорювали також питання, що хвилює студентів медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, задіяних у роботі кризових центрів. Вони скаржаться на непорозуміння з викладачами, які ставлять їм так званий «прогул», коли вони пропускають заняття, перебуваючи на чергуванні в центрі.

Вадим Красносельський такий підхід вважає неприпустимим, а позицію цих педагогів – антигромадянською. Керівництву університету вказано на проблему і доручено розв’язати її найближчим часом.

Статистика свідчить: нині носіями COVID-19 є 3 255 придністровців. В умовах спеціалізованих стаціонарів лікуються 1 460 з них. У Слободзейському госпіталі зайнято 263 ліжко-місця, або 88 % від загальної кількості місць, в Рибницькому – 297, що становить 99 %, у Дубоссарському – 178 ліжко-місць або 86 %, в Бендерському – 123, що становить 94 %, в Тираспольському на базі РКЛ (лікувальне містечко) – 367 (87 %), у госпіталі інвалідів – 179 (90 %), в Кам’янському – 53 (71 %). Загальна завантаженість придністровської мережі коронавірусних лікарень становить 90 %.

Важкий перебіг коронавірусу відзначається у 275 осіб, або 18,8 % від загальної кількості госпіталізованих на даний момент громадян, 44 є пацієнтами реанімаційних відділень, троє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Ще 1 795 придністровців лікуються вдома. У період з 4 по 10 жовтня госпіталізація знадобилася 164 таким пацієнтам.

Протягом тижня досліджено 7 952 проби біоматеріалу громадян з підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії досліджено 295 678 проб). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 2 319 випадках. Середньодобова захворюваність становить 331 випадок (тижнем раніше – 240). Зростання фіксується впродовж восьми останніх тижнів.

Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 60 723 факти інфікування COVID-19. 1 406 носіїв вірусу або 2,4 % хворих – не впоралися з хворобою (за тиждень трапилося 27 летальних випадків), 55 370 чоловік або 92 % інфікованих – одужали (протягом звітного тижня 1 525 осіб подолали хворобу). В умовах обов’язкової самоізоляції перебувають 2 508 придністровців.

Станом на минулий понеділок факти захворювання були виявлені в 117 класах сорока п’яти шкіл республіки. Нині віддалено навчаються діти 151 класу 54-х шкіл. До того ж у Дубоссарах через велику кількість інфікованих припинено офлайн-навчання у двох середніх школах і міській гімназії. На карантин по республіці закриті 42 групи в 31 дошкільній установі.

Про необхідність дотримання карантину постійно нагадують засоби масової інформації. Міліціонери та працівники санепідемслужби здійснюють перевірки об’єктів торгівлі та сфери послуг по всій республіці. Лише за останній тиждень вони проінспектували близько 3 тисяч точок та зафіксували 48 порушень карантинного режиму. Державтоінспектори також перевірили понад 380 транспортних засобів, які здійснюють перевезення пасажирів, і виявили 15 фактів порушення санепідемнорм водіями. За недотримання маскового режиму в громадських місцях до адміністративної відповідальності притягнуто 54 громадянина.

Триває вакцинація проти COVID-19. Принцип добровільності є основоположним. За даними на 13 жовтня за добу вакциновано 517 людей. Повністю завершили імунізацію 103 748 придністровців, що становить 22,3 %. Записатися на щеплення можна через кол-центр за коротким телефонним номером 126.

Також нагадуємо, що в Придністров’ї кожен громадянин може здати аналіз на коронавірус. Забір біоматеріалів для платного ПЛР-дослідження здійснюється в столичному медичному центрі «ТираМед» та його філіях, розташованих у Бендерах, Дністровську, Слободзеї, Григо-ріополі, Дубоссарах, Рибниці та Кам’янці. Здати аналіз можна тільки за попереднім записом і за наявності паспорта. Висновок видається російською або англійською (на вимогу) мовами

Аліса КОХАНОВА.