Президент обговорив проблеми з президією ФПП

Напередодні 31-ї річниці утворення Федерації профспілок Придністров’я (18 жовтня) відбулася планова зустріч Президента ПМР Вадима Красносельського з членами президії ФПП. Її провели в режимі відеоконференції, яка мала робочий дорадчо-дискусійний характер.

До розмови запросили керівників законодавчої та виконавчої гілок влади. Спікер Верховної Ради Олександр Коршунов і прем’єр-міністр Олександр Мартинов активно включилися в обговорення питань, порушених профспілковими активістами.

У ході діалогу члени президії Федерації обговорили безліч актуальних для профспілок питань: проблеми цифровізації держпослуг, доступності житла, безпеки на виробництві, особливостей пасажирських перевезень, перекосів в оподаткуванні та ціноутворенні. З’ясувалося, що профспілкові організації не готові оперативно включитися в систему цифровізації держпослуг і просять продовжити перехідний період здачі звітності на паперових носіях до обміну інформа-цією в електронному вигляді.

Вадим Красносельський зазначив, що підтримує прагнення Уряду рухатися в ногу з часом і при цьому доручив підготувати відомості про потреби профспілок в обладнанні, власні можливості ФПП та відсутні ресурси. Інформація буде передана Урядові для вивчення питання і прийняття рішення про можливість сприяння. За словами Олександра Мартинова, саме 2021 рік був за своєю суттю перехідним у цій галузі. Він висловив сподівання, що протягом 2022-го робота в цьому напрямку буде повністю завершена.

Не обійшли увагою заробітній плати та пенсії. Президент підкреслив, що вважає їх рівень недостатнім. Тому найбільш актуальне на сьогодні завдання держави – довести розмір зарплат бюджетників до середніх показників у реальному секторі економіки, а пенсій – до прожиткового мінімуму.

Заробітні плати у бюджетній сфері підвищували у 2018 та 2021 роках. Рухатися активніше в цьому напрямку завадила пандемія з величезними витратами на боротьбу з нею та негативним впливом на розвиток економіки. При цьому важливо, що саме в такий складний період зросли доходи медичних працівників. На доплати тим, хто працював у COVID-умовах, було виділено 135 млн рублів.

На конференції обговорювали питання, пов’язані з урахуванням придністровського стажу під час обчислення російської пенсії. Олександр Коршунов зупинився на передісторії та правових аспектах проблеми. Глава республіки розповів, що ця тематика обговорюється на російських майданчиках. Продовжиться робота в цьому напрямку і з новим складом Державної Думи Російської Федерації.

Велику увагу було приділено ситуації у галузі охорони здоров’я. У 2019 році на її потреби було витрачено 532 млн рублів (з них 410 млн на оплату праці), у 2020-му – 785 млн (в т. ч. 525 млн на оплату праці), планові витрати 2021 року – 937 млн (599 млн – на зарплати). Скорочувати фінансування галузі з закінченням пандемії не планується, тобто щойно COVID-19 відступить, вивільнені кошти зможуть направити на охорону здоров’я, зокрема на підвищення зарплат медичним працівникам.

Говорили також і про кадрові проблеми в охороні здоров’я. Зокрема, про дефіцит вузьких фахівців. Обговорили вдосконалення механізму підготовки лікарів, особливо тих фахівців, яких сьогодні бракує. При цьому всі відзначили наявність у республіці хорошої навчально-матеріальної бази для їх підготовки.

Не залишилася без уваги тема створення умов для комфортної та ефективної роботи медиків. Це теж важливий інструмент у справі збереження кадрів і збільшення кількості фахівців. За чотири роки в будівництво, ремонт і реконструкцію півтори сотні об’єктів охорони здоров’я державою вкладено 140 млн рублів.

Серед інших питань також порушувалися такі: повернення медичним працівникам закладів дошкільної освіти категорії «Старша медична сестра», спрощення механізму оформлення сумісництва в медичній царині (робота на дві ставки) та багато-багато інших.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Вадим Красносельський назвав діалог жвавим, цікавим і корисним. Усі питання ляжуть в основу президентських доручень

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.