Задля достойного життя придністровців

Керівництво ПМР робить усе для того, щоб покращити умови проживання, навчання, праці та відпочинку громадян своєї держави.

Про підприємництво

На засіданні Уряду, що відбулось 11 жовтня, його учасники підтримали пропозицію Міністерства економічного розвитку щодо продовження дії Програми з підтримки та розвитку підприємництва в Придністров’ї.

За словами заступника міністра Наталії Ситкіної, діяльність бізнес-школи та проект «Купуй придністровське!», що є частиною Програми, надійно прижилися поміж підприємницької спільноти.

Минулого року під час карантину проект не припиняв діяльності: увагу було прикуто до нової акції під назвою «Залишайся вдома. Купуй придністровське – онлайн!» Новація об’єднала товаровиробників, підприємців нашого краю і жителів республіки. Вона також допомогла місцевим підприємствам продовжити свій розвиток в нелегкий час, а придністровцям – придбати необхідні товари. Завдяки нововведенню, електронна комерція набула широкого розвитку в ПМР.

Таким чином, створено не тільки онлайн-платформу для торгівлі, але й відкрито понад 40 магазинів вітчизняних підприємців на маркетплейсі, чисельність нових відвідувачів якого досягла 7 тисяч осіб.

Щодо бізнес-школи: лише у 2020 році в ній навчалися 460 придністровців. Представники понад 75 організацій стали слухачами навчальних курсів для менеджерів підприємницьких структур. При цьому знання з «Основ створення власного бізнесу» опановували 53 потенційних підприємця.

Програма діятиме й наступного року. На фінансування бізнес-школи планується виділити понад 500 тисяч рублів. У середньому щорічно в рамках проекту навчаються 60 підприємців-початківців і 200 менеджерів підприємств.

На реалізацію проекту «Купуй придністровське!» запропоновано закласти 421 тисячу рублів. Ці кошти використовуватимуть на підключення до проекту торгових підприємств, проведення виставок-ярмарків, що так полюбилися придністровцям, а також організовуватимуть круглі столи та маркетингові дослідження.

Окрему увагу планується приділити проведенню рекламної кампанії, спрямованої на формування національної ідеї «Купуючи вітчизняні товари, ми підтримуємо і розвиваємо Придністров’я».

Розвиток туристичної галузі в Придністров’ї

Керівник Агентства по туризму Анна Миколішина представила на засіданні програму розвитку рекреаційних зон міст і районів, реалізація якої планується з наступного року і триватиме протягом 2022 – 2026 років. За цей час передбачається створити й забезпечити інфраструктурою понад 20 таких зон. Готуючись до змін, в Агентстві врахували думку глав держадміністрацій та громадських об’єднань.

Анна Миколаївна розповіла, що планами передбачено упорядкування під’їзних шляхів до тих красивих місць, до яких важко дістатися через відсутність нормальних доріг. Незабаром розпочнуться роботи в районі Дністра біля перекату річки Турунчук, що в с. Чобручі, Слободзейського району. Крім того, відновлюються дороги до пляжів і набережних ліній у Дубоссарському, Григоріопольському, Рибницькому і Кам’янському районах. На розвиток рекреаційних зон планують закласти близько 19 млн рублів.

Голова Уряду Олександр Мартинов вважає, що необхідно активізувати туризм всередині держави, щоб зацікавити придністровців подорожувати місцевими туристичними маршрутами, відкривати нові місця, надихатися красою рідного краю. Для цього в Уряді розробили систему стимулювання жителів республіки в рамках розвитку внутрішнього туризму, серед яких – колективні договори на заохочування працівників туристичними путівками за цими маршрутами та програма по кешбеку

Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.