Роль місцевого друку: завдання та проблеми

У Тирасполі 12 жовтня в рамках засідання правління Спілки журналістів ПМР відбувся круглий стіл.

У його роботі взяли участь: заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Максим Кравець, голова професійного об’єднання журналістів, головний редактор газети «Приднестровье» Олександр Карасьов, керівники районних та муніципальних ЗМІ.

Заплановану тему «Роль місцевого друку: завдання та проблеми» обговорювали учасники круглого столу. Одним із пунктів порядку денного заходу було визнання важливої ролі міських і районних газет Придністров’я у висвітленні ними подій, пов’язаних із життєдіяльністю населених пунктів республіки.

На думку Олександра Карасьова, важливість цих засобів масової інформації полягає ще й у тому, що вони у своїй діяльності керуються інтересами місцевих жителів.

Досвідчений придністровський журналіст наголосив, що читачами друкованих видань залишаються здебільшого представники старшого покоління громадян республіки. Однак необхідно, щоб джерела інформації у своїй роботі орієнтувалися й на інтереси молодого покоління. Цьому сприятиме тема дитинства й молоді, яка, на його погляд, повинна бути присутньою на сторінках видань.

Олександр Борисович говорив і про зворотний зв’язок газет із читачами, щоб дізнаватися з перших вуст про проблеми, які їх цікавлять і турбують.

Районні органи друку, за словами голови Спілки журналістів ПМР, є інструментом супроводження важливих урядових рішень, проведення реформ і сприяють збереженню взаємозв’язку адміністративних одиниць. «Тому найближчим часом вони зберігатимуть свій авторитет і вплив на аудиторію. Не секрет, що мала преса переживає складний період трансформації, на який впливає ціла низка факторів, і їй доводиться пристосовуватися до нових характеристик медіасередовища. «Для ефективної реалізації своїх функцій, крім об’єктивного відображення дійсності й підвищення якості інформаційного продукту, необхідно залучати аудиторію до розв’язання регіональних проблем, стимулювати її громадянську активність. ЗМІ на місцях повинні шукати нові форми роботи, щоб залишатися популярними у своїх читачів і глядачів», – сказав Олександр Карасьов.

У керівників муніципальних та районних ЗМІ останнім часом накопичилося чимало питань, пов’язаних зі штатним розкладом колективів редакцій та причинами падіння тиражу газет. На засіданні круглого столу було ухвалене рішення щодо створення робочої групи з представників профільного міністерства, ДУП «Почта Приднестровья» та керівників ЗМІ, щоб спільно вирішувати питання, які турбують колективи інформаційних джерел на місцях.

Члени правління Спілки журналістів одностайно проголосували за включення до складу професійного об’єднання журналістів ПМР кореспондента газети «Приднестровье» Андрія Павленка, захисника ПМР, поета Володимира Денисенка, молодого журналіста Дарини Кулакової.

Досвідчені журналісти також обговорили план роботи Спілки на наступний рік. Планується видати книгу, присвячену 30-річчю з дня початку збройної агресії Республіки Молдова проти Придністров’я. Олександр Карасьов пояснив, що в книзі будуть розміщені матеріали, присвячені захисникам республіки.

Представники Спілки мають намір організувати також конкурс професійної майстерності журналістів з усього Придністров’я.

Журналісти зійшлися на думці про те, що не можна забувати колег з медійного простору, які, на жаль, уже пішли з життя. Вони запланували видати книгу, присвячену придністровцям, які зробили свій внесок у розвиток та становлення вітчизняної преси.

Член правління Спілки, кореспондент газети «Приднестровье» Микола Феч підкреслив, що наша республіка відома своєю природною красою і пам’ятними місцями. «Ми запланували видання фотоальбому «Срібний закрут: у пошуках придністровського фольклору». У ньому будуть розміщені фотоматеріали кореспондентів, які дадуть можливість залишити в історії свідчення про населені пункти республіки та їх жителів», – зазначив кореспондент.

Олександр Карасьов на завершення важливого заходу сказав, що Спілка журналістів ПМР завжди готова бачити у своєму складі журналістів, які докладатимуть вагомих зусиль у розвиток Придністров’я

Володимир ДАНИЛОВ.