Недобрая доля її не зламала

Залучення людей з обмеженими можливостями здоров’я до занять спортом і фізичною культурою розглядається як один із факторів їхньої соціалізації.

Упродовж останніх років держава велику увагу приділяє підтримці людей, які, попри проблеми зі здоров’ям, досягають успіхів як у житті, так і в спорті. Керівництво ПМР на чолі з Президентом Вадимом Красносельським робить усе необхідне для створення належних умов для придністровців, які прославляють нашу республіку спортивними досягненнями, зокрема й на міжнародній арені.

Відома придністровська параспортсменка Світлана Руссу досягла значних успіхів у настільному тенісі, яким захопилася в 13 років. Важливою подією свого життя вона називає момент, коли в мережі Інтернет побачила оголошення про функціонування в Тирасполі спортивного клубу для людей з обмеженими можливостями «Тирас-Ракета». Нині вона є його активним членом.

Історія життя цієї дівчини зворушує душу, а її сила волі просто дивує й заслуговує захоплення. Віра Світлани в безмежність людських можливостей змусила її задуматися про те, що життя в людини – одне, і воно триває завжди й попри все.

Спорт став для дівчини важливою частиною життя. «По-перше, це змагання, які допомагають зрозуміти, чого ти вартий, чого досяг, поділитися своїми напрацюваннями з іншими спортсменами. По-друге, це соціальна адаптація: людина, спілкуючись з іншими, розкриває свої таланти. У «Тирас-Ракети» чудова атмосфера. Вдячна долі, що познайомилася з такими цікавими людьми, які є гарними друзями», – розповіла вона.

За словами паратенісистки, настільний теніс зміцнює здоров’я людини, тренує спритність, окомір, швидкість мислення, тобто все те, що стане в нагоді й у буденному трудовому житті. Його привабливість і в тому, що тут можуть на рівних боротися за перемогу люди різного віку. Далеко не завжди переможцем стає наймолодший чи найсильніший.

Сама параспортсменка стверджує, що чекає нових змагань з великим ентузіазмом. Дійсно, наша співвітчизниця є багаторазовою чемпіонкою першості Придністров’я, постійною учасницею міжнародних змагань. Нещодавно вона повернулася з російського Брянська, де в особовому заліку посіла друге місце, а в командному, представляючи Тирасполь, – третє.

За словами керівника клубу «Тирас-Ракета», відомого придністровського паратенісиста Дмитра Лаврова, Світлана Руссу є прикладом для багатьох людей: «Вона виросла в Попенкській школі-інтернаті. Як спортсменка, дівчина досягла значних результатів, а цьому сприяє її характер – характер бійця і чемпіонки. Вона повністю віддає себе на тренуваннях, має чудову техніку, ігри з її участю завжди проходять на високому рівні. Вона вміє своєчасно змінити тактику гри, що допомагає вигравати у сильних суперників. Для багатьох Світлана Руссу є зразком сміливості й цілеспрямованості у досягненні мети, вагомих успіхів».

Член клубу «Тирас-Ракета» параспортсмен Андрій Моор каже, що Світлана є надійним товаришем і готова прийти на допомогу в будь-яких життєвих ситуаціях. «Щоб перемагати, спортсмен або спортсменка повинні завжди бути впевненими у власних силах. Світлана Руссу є прикладом такої людини. Переконаний у тому, що вона й надалі покращуватиме спортивні результати», – сказав Андрій.

Дівчина є дипломованим фахівцем. У 2012 році вона вступила в Тираспольський коледж бізнесу і сервісу, який закінчила 2014-го за спеціальністю «Економіка і бухгалтерський облік у галузі сервісу» за кваліфікацією – бухгалтер.

Нині Світлана працює в торгівельній галузі. Вільний час вона проводить у тренуваннях, приваблює дівчину й читання книг різного жанру.

У подальших життєвих планах Світлани – мати власне житло та досягати нових вершин в улюбленому виді спорту. Вона впевнена, що необхідно наслідувати лише позитивні приклади, забувати про комплекси, розвиватися і вірити у власні сили

Олександр ЗАЙЧУК.