Відпочинок карантинного режиму

У Федерації профспілок Придністров’я (ФПП) підбили підсумки дитячої літньої оздоровчої кампанії 2021 року, проведеної в Меренештському дитячому оздоровчому таборі «Вікторія» та Дубоссарському дитячому оздоровчому таборі.

У цих профспілкових таборах відпочили й поправили своє здоров’я понад 1 500 дітей від 7 до 14 років з усього Придністров’я. Серед них були діти працівників різних установ і вихованці соціальних закладів.

Нинішнього року табори працювали в умовах карантину, тож і вимоги санітарного регламенту були підвищеними. Перед колективами постало завдання не допустити виникнення розсадника захворюваності. Вони постаралися максимально передбачити всі особливості сезону і при цьому зробити так, щоб для дітей відпочинок у таборі був як завжди яскравим, цікавим і незабутнім.

Через пандемію коронавірусу діяльність таборів регулярно інспектували фахівці Респуб-ліканського центру гігієни та епідеміології. В ході перевірок було з’ясовано, що всі заходи в таборах проводилися з урахуванням карантинних вимог, а саме: соціального дистанціювання, термометрії, дезінфекції рук і багато чого іншого. До профілактичних заходів проти небезпечного вірусу слід віднести й вимогу заповнювати табори на 70 %.

Про те, як відбувалася оздоровча кампанія, які враження залишилися від літнього відпочинку у дітей, про плани закладів на майбутнє наш кореспондент розмовляв з керівниками центрів дитячого відпочинку. І почув багато цікавого.

Директор Дубоссарського оздоровчого табору Віра Ломаковська розповіла, що цього літа в установі відпочили та оздоровилися 400 дітей, батьки яких працюють, і 540 вихованців інтернату для дітей із порушеннями слуху з Тирасполя та з будинку-інтернату села Глине Слободзейського району.

Якісне та різноманітне дозвілля для них організовували вихователі, вчителі та психологи освітніх організацій ПМР, студенти Придністровського державного університету імені  Т. Г. Шевченка і Бендерського педколеджу.

Оздоровчий сезон складався з чотирьох заїздів, кожен з яких тривав 14 днів. За цей час діти кожного загону побували на екскурсіях, взяли участь у розважальних та освітніх іграх і квестах.

Рятувальники та пожежники проводили для відпочивальників майстер-класи. Діти ходили на річку, будували замки з піску, а вечорами співали й танцювали. Особливо всі були в захваті від шоу мильних бульбашок і шоу клоунів. У гості до дітей приїжджав муніципальний духовий оркестр.

«Практично кожен день з дітлахами проводилися гартувальні процедури. До того ж у їхній графік були внесені походи на річку, звідки вони приходили щасливими та засмаглими», – з задоволенням згадувала Віра Ломаковська.

Не просто незабутнім, а фантастичним, грандіозним завершенням літнього сезону стало лазерне шоу Ігоря Власенка. Слободзейський педагог спеціально приїхав у Дубоссари, щоб здивувати й порадувати відпочивальників. І йому це вдалося.

Директор табору «Вікторія» Сергій Кокошко розповів, що в літній період у таборі встигли відпочити понад п’ятсот дошкільнят і підлітків, для яких були підготовлені комфортабельні місця у двоповерхових будиночках. «Щодня у нас відбувалися численні заходи як усередині загонів, так і загальнотабірні. Кожен новий день відрізнявся від попереднього: конкурси малюнків на асфальті змінювались іграми на спортивному майданчику, змагання на свіжому повітрі чергувалися з вікторинами. Діти з великим інтересом і бажанням брали участь у всіх заходах. По їхніх обличчях можна було зрозуміти, що вони з радістю проводять тут час», – намагаючись нічого не пропустити, розповів нам Сергій Анатолійович.

Він також зазначив, що юні придністровці брали активну участь у різних спортивних турнірах. Благо для цього були створені всі умови: футбольне, волейбольне та баскетбольне поля, ігрові містечка. Літня естрада табору легко перетворювалася на величезну сцену, де щодня відбувалося шоу талантів і більшість інших творчих конкурсів. А говорячи про завершення літнього сезону, С. Кокошко зазначив, що всі дітлахи повернулися додому відпочилими, набралися вражень. «Найголовніше те, що під час свого перебування в таборі всі встигли знайти нових друзів, – підкреслив директор установи. – Якщо ж говорити про плани на майбутнє, то дитячий оздоровчий табір «Вікторія» в меренештському лісі, так само як і в літній час, має намір і надалі активно вести роботу з оздоровлення юних громадян нашої республіки».

Сергій Кокошко підкреслив, що після літньої зміни установа не буде законсервована, а продовжить роботу вже з іншою категорією відпочивальників. Тут, уже на базі відпочинку, зможуть чудово провести час як дорослі, так і діти. У їхньому розпорядженні, як і раніше, будуть ігрові поля та комфортна упорядкована зона відпочинку

Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.