У них загострена увага до деталей і людей

У Придністров’ї щороку 12 жовтня відзначається професійне свято – День кадрового працівника. Кадровик – це досить важлива ланка будь-якої установи, організації й навіть цілого відомства, тож недооцінювати цю посаду неможливо. Кадри регламентують правовідносини між роботодавцем та працівником, і якщо вони правильні, то обидві сторони працюють продуктивно.

Наша розповідь про заступника начальника управління правового забезпечення та кадрової політики з кадрів Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР Лілію Нємцу. Вона поділилася з нами своєю унікальною історією життя і становлення в професії кадрового працівника.

Лілія Борисівна з відзнакою здобула середню професійну освіту за спеціальністю «Парфумерно-синтетичне виробництво» і кілька років працювала за цим профілем. Так склалося, що в країні не виявилося організацій і фабрик цього напрямку. Свою діяльність у діловодстві вона почала в установі пенітенціарної системи як інспектор спецвідділу. Робота з документацією знайшла відгук в її душі. На пропозицію обійняти посаду інспектора відділу кадрів у Державному комітеті зі статистики ПМР вона погодилася. Це було в 1993 році, практично на початку становлення нашої держави. У той час відбувався поступовий перехід під юрисдикцію ПМР всіх організацій, тож одночасно утворювалися відомства.

Освоїти роботу в системі цивільних кадрів та увійти в курс поточних справ їй допомогли досвідчені фахівці. Так склалося, що Лілія Борисівна опинилася в ситуації, коли вона стала єдиним кадровим працівником у своєму відомстві. Спочатку це викликало невелику розгубленість у молодого фахівця, але шляху назад не було, довелося знову вчитися. Працюючи з архівними документами та юридичною літературою, вона застосовувала на практиці принципи видання вказівок. Адже необхідно розбиратися не тільки у Трудовому кодексі, а ще й знати велику базу різноманітних нормативних підзаконних актів.

Основний принцип діяльності

Уже через три місяці з початку роботи в новому відомстві Л. Нємцу провела складні кадрові заходи, до яких була залучена велика кількість людей. Перша перевірка документації супроводжувалася хвилюванням, але її підсумком став позитивний вердикт про правомірність усіх складених документів. Після цього Лілія Борисівна повірила у свої сили та зрозуміла, що здатна приймати правильні рішення. Після реорганізації Держкомстату ПМР, з січня 2001 року вона посіла нове місце роботи, де працює й по сьогодні.

За свою трудову діяльність тривалістю 27 років у Лілії Борисівни не було жодного трудового спору. Це свідчить про те, що за всі ці роки їй вдавалося вести документацію, повністю відповідну букві закону.

«Я свою справу люблю. Робота кадровика – це жива діяльність. Ти завжди можеш допомогти, підказати, роз’яснити співробітнику ті моменти, які з його точки зору здаються незрозумілими. Гуляючи містом, буває, зустрічаю людей, з якими я контактувала, спілкувалася за родом професії, й чую від них слова подяки на свою адресу», – поділилася вона своїми думками.

Кадрова робота передбачає велику відповідальність. Крім професійних навичок, необхідні ще й особистісні якості, такі як акуратність і порядність, старанність та чесність, пунктуальність і дисциплінованість, аналітичні здібності й увага до деталей. Пріоритетна освіта в цій царині – юридична. Та як кажуть досвідчені службовці, найголовніше – вміти застосувати свої знання.

Лілія Нємцу неодноразово була відзначена за трудові заслуги: Грамотою Президента ПМР, медаллю «За бездоганну службу» III та II ступеня, медаллю «За трудову доблесть», орденом «Трудова слава». От і цей рік запам’ятається заслуженою медаллю «За бездоганну службу» I ступеня, яку присудили за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм і з нагоди професійного свята – Дня кадрового працівника.

У своєму привітанні, зверненому до придністровців, Президент ПМР Вадим Красносельський відзначив особливу роль кадрових працівників в успішній і стабільній діяльності як окремо взятої організації, так і держави в цілому. «Переконаний, що кадрові працівники й надалі активно працюватимуть на благо Придністровської Молдавської Республіки», – підсумував Вадим Миколайович.

Від імені Верховної Ради ПМР працівників кадрів з професійним святом привітав Олександр Коршунов і побажав усім фахівцям міцного здоров’я та задоволення від роботи. Олександр Вікторович зазначив: «Я впевнений: великий досвід, що передається від покоління до покоління співробітниками кадрових служб, навички та вміння розв’язувати будь-які питання, відповідальність у роботі завжди служитимуть на благо нашої республіки».

Нині ця професія знову стає привабливою для молоді. Досвідчені службовці, такі як Лілія Борисівна, готові ділитися досвідом і допомагати новому поколінню. Робота з людьми – це один з основних напрямків в успішній діяльності компаній та установ

Марина СОВА.

Фото: http://ecology-pmr.org/