Спецпогашення нових серій поштових марок

Видавництво «Марка Придністров’я» 7 жовтня презентувало в Бендерському історико-краєзнавчому музеї дві нові поштові серії, присвячені містам-побратимам і 100-річному ювілею від дня народження Юрія Нікуліна.


Захід відбувся напередодні 613-ї річниці з дня першої літописної згадки Бендер. На поштових мініатюрах зображені фотографії центральних фонтанів і головних площ поріднених міст.

Почесний гість презентації, Керуюча справами державної адміністрації міста Бендери Оксана Котеля звернулася до всіх присутніх з напутніми словами: «Таке гасіння марок вперше відбувається в нашому місті. Сподіваємося, що це стане доброю традицією та прикладом для інших міст ПМР».

Перша серія марок «Міста-побратими» символізує багаторічні дружні зв’язки між придністровським містом Бендери та італійським Кавріаго. Другого травня цього року виповнилося рівно 50 років з початку співпраці та культурного обміну між ними. Випуск доповнили зображенням порідненого Тирасполя з найбільшим абхазьким містом Сухум. Рукостискання, що символізує дружбу, лягло в основу штемпеля спецпогашення серії міст-побратимів, випущеної накладом у 3 500 примірників.

Директор ДУП Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв розповів, що раніше вже були випуски, присвячені дружбі Придністров’я з братніми народами республік Абхазії та Південної Осетії, але поштові мініатюри зі знімками міст-побратимів стали дебютними.

Другу серію присвятили 100-річному ювілею з дня народження радянського і російського артиста й кіноактора Юрія Нікуліна. Його особистість настільки різнобічна, що відбити її в одному зображенні було просто неможливо. Тому на одній марці він представлений як актор кіно (відомий кадр з кінофільму «Діамантова рука»), на іншій же – як керівник цирку. Тираж серії склав 2 500 екземплярів.

Керівник Історико-краєзнавчого музею Олександр Тихонов представив виставку подарунків, отриманих містом Бендери від дружнього Кавріаго. В експозиції були чудові сувеніри, графічні зображення і символічний ключ від італійського міста-побратима.

Після урочистого спецпогашення марок усім присутнім вручили пам’ятні конверти першого дня.

Репродукції з зображенням поріднених міст у найближчі роки випустять й інші населені пункти Придністров’я, наприклад, Рибниця і Дубоссари. Нові поштові марки вже надійшли в обіг

Надія САМСОНОВА.