Яскрава річниця за рік до великого ювілею

Тираспольчани шанують своє коріння і традиції

Ранок 14 жовтня у столиці ПМР почався з урочистого передзвону і Божественної літургії в усіх храмах міста. Так тричі орденоносний Тирасполь зустрів свою 229-ту річницю і храмове свято – Покрови Пресвятої Богородиці.

Жителів міста тепло привітали Глава нашої держави Вадим Красносельський та Голова Верховної Ради Олександр Коршунов. «Історія Тирасполя наповнена важливими подіями, пов’язана з іменами багатьох видатних особистостей – державників, воєначальників, учених, письменників, художників. Місто завжди приваблювало до себе людей неординарних і діяльних, багато з них були його уродженцями. Городяни шанують подвиги своїх славних предків, схиляються перед їхньою пам’яттю, готові передавати її з роду в рід, зберігати своє коріння і традиції. Нинішнє молоде покоління продовжує розвивати й робити все гарнішою нашу столицю. Тирасполь – сучасне гостинне місто, яке завжди з відкритою душею зустрічає гостей, воно змінюється на краще з кожним днем. Ним по праву пишаються не тільки тираспольчани, а й уся республіка», – йдеться у привітанні Президента.

Біля каплиці Покрови Божої Матері святкове богослужіння провів архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Разом із парафіянами службу відвідали: в. о. глави держадміністрації Геннадій Горох і голова міської Ради народних депутатів Вадим Доні. Ця каплиця одночасно є й духовним об’єктом, і нагадуванням про трагічні сторінки нашої історії. Вона була побудована у 2018 році, через півстоліття після того, як на цьому місці була знищена Покровська церква. Владика Сава назвав зведення каплиці необхідним «відновленням історичної справедливості».

Потім відбулася урочиста церемонія покладання квітів на Меморіалі Слави та до пам’ятників засновникам Тирасполя – імператриці Катерині II та полководцю Олександру Суворову. У церемонії взяли участь перші особи країни: Вадим Красносельський, Олександр Коршунов, заступник Голови Уряду ПМР Станіслав Касап, представники духовенства, громадських та молодіжних організацій.

Програма заходів була дуже насиченою

Цього дня вшанували тих, хто трудиться на благо рідного міста, хто щодня робить його сучасним, комфортним і затишним. Представники керівництва столиці Геннадій Горох і Вадим Доні кращим із кращих вручили близько 40 державних нагород, зокрема й ордени «Трудова слава», медалі «За трудову доблесть», «За відзнаку в праці» і «За бездоганну службу».

День міста відзначили також і його юні жителі. У всіх столичних школах цього дня відбулися тематичні класні години, присвячені 229-й річниці з Дня заснування Тирасполя. Для найменших діточок до свята підготували й успішно провели дитяче інтерактивне анімаційне шоу в чудо-граді Катерининського парку. Розважити малюків прийшли веселі аніматори, серед яких легко можна було впізнати персонажів казок і дитячих мультфільмів. Тут були Міккі Маус, черепашки-ніндзя, герої щенячого патруля, ослик Іа-Іа, веселий мадагаскарський квартет і багато інших. Для маленьких відвідувачів аніматори придумували цікаві ігри, показували міні-шоу мильних бульбашок, фотографувалися з гостями на пам’ять. Діти з задоволенням брали участь у веселих конкурсах, спортивних естафетах і розважальній вікторині. Переможці отримували призи – іграшки для пускання мильних бульбашок чи повітряні кульки.

За давньою традицією не забули в цей день новонароджених городян. В. о. глави держадміністрації привітав молодих мам із поповненням у родині, вручив їм квіти та грошові подарунки. «Вітати з народженням малюка – це велика честь, – сказав він. – Бажаємо, щоб життєвий шлях дитини був без тернів і перешкод. Сподіваємося, що з кожним роком у столиці народжуватиметься якомога більше малюків, тому що наше місто розвивається внаслідок зростання молодих поколінь». Г. Горох зазначив, що корисні подарунки знадобляться кожній мамі, щоб придбати для народженої дитини речі найпершої необхідності.

За видатний внесок у розвиток столиці ПМР, за розробку та реалізацію історико-культурного проекту «Катерининський парк» того ж дня Почесною грамотою був відзначений Президент Вадим Красносельський. Подячний документ йому вручили заступники глави держадміністрації Тирасполя Геннадій Горох та Ірина Ольховик, а також голова Тираспольської міської

Ради Вадим Доні. Глава держави, приймаючи нагороду, зазначив, що створення парку і в цілому перетворення Тирасполя – спільна заслуга. Він висловив вдячність кожному, хто вірив в успіх проекту, всім, хто вніс лепту в його реалізацію, й тим, хто продовжує впорядкування міста.

Місто, спрямоване в майбутнє

З нагоди 229-річчя з дня утворення Тирасполь отримав десятки привітань. «Якими різними ми не були б, усіх нас об’єднує любов до нашого спільного дому, причетність до його долі. Безсумнівно, це місто для кожного з нас означає щось важливе: хтось тут народився і провів щасливі роки дитинства, хтось зустрів своє перше кохання, хтось домігся своєї першої перемоги, хтось здійснив свою першу заповітну мрію, – написав у своєму вітальному адресі владика Сава.

З Державної Думи РФ привітання надійшли від російських депутатів Артема Турова і Сергія Чижова. «Шкодую, що не можу розділити з вами радість свята особисто, але привітати з Днем народження улюблене місто приїхали заслужені артисти. Це привітання від великої Росії. І ще одне підтвердження того, що у нас з вами один на всіх російський світ із загальною історією та культурою. Пишаюся тим, що сприяю розвитку Придністров’я. Які відстані не розділяли б нас, Росія й ПМР – одна сім’я», – зазначив у своєму привітанні Сергій Чижов. Крім того, в Тирасполь приїхав особисто і привітав городян депутат Держдуми, перший віце-президент Міжнародної Асамблеї столиць і великих міст Юрій Міщеряков.

Однак найбільш несподіване привітання пролунало від італійського журналіста Луки Пінджіторе, який 14 жовтня (через 10 років) приїхав у Придністров’я вдруге: «Тирасполь розцвів. Скажу вам, що це місто дійсно спрямоване в майбутнє».

Святковий вечір

Свято увінчала церемонія нагородження переможців міського конкурсу «Визнання – 2021» у Катерининському парку. Лауреатів тепло привітав Вадим Красносельський. Він написав у своєму телеграм-каналі: «Найдостойніші люди. Заслужені нагороди. Не зупиняйтеся на досягнутому. Любіть своє рідне місто, цінуйте його, розвивайте, упорядковуйте – для себе, для дітей і онуків, для майбутніх поколінь».

Після офіційної частини відомі російські артисти подарували тираспольчанам чудовий концерт. «У Росії з величезною теплотою ставляться до Придністров’я. І, звичайно, ми не могли забути про місто, засноване великим російським полководцем Олександром Суворовим. З великим хвилюванням наші кращі артисти летіли сюди, сподіваючись на теплу зустріч і дружню атмосферу російського світу, який об’єднує в собі десятки й сотні різних народів, національностей і культур», – зазначив у своєму вітальному слові координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов. Від столиці гостям вручили пишний святковий коровай та подарунки.

Учасниками концерту були вокальний квартет «Дівчата» Державного академічного російського народного ансамблю «Росія» імені Л. Зикіної та соліст того ж ансамблю Володимир Дунаєв. З великим емоційним піднесенням публіка вітала народну артистку РФ і ПМР Лідію Музальову; соліста Бєлгородської філармонії Андрія Ломакіна; вокальне тріо «Петербурзькі баритони».

Стратегія столиці – стабільність і процвітання

Попри економічні та політичні складнощі, Тирасполь у статусі столиці ПМР успішно розвивається і набуває все більш зримих обрисів європейського міста, прикметами якого у XXI столітті є розвиток житлового будівництва, відкриття великої кількості сучасних торговельних центрів, парків і спортивних споруд.

Нині столиця ПМР співпрацює з багатьма містами Росії, України, Німеччини, Білорусії. Серед них Курськ, Калуга, Сєвєродвінськ, Мінськ, Миколаїв, Херсон, Ізмаїл, Тернопіль, Айленбург. У 2006 році був підписаний договір про дружбу і співпрацю з містом-героєм Волгоградом, а також Сухумом, столицею Абхазії. Тирасполь входить до складу Міжнародного Чорноморського клубу, а у вересні 2006 року він був прийнятий у Міжнародну Асамблею столиць і великих міст.

Впевненого поступу, улюблений Тирасполю, світлого тобі майбутнього!

Iгор ШЕВЧЕНКО.