Облаштування міст і сіл триває

Одним із головних завдань, визначених Стратегією розвитку ПМР, є створення комфортних умов у кожному населеному пункті республіки. Для досягнення цієї мети повсюдно – від крупних міст до найменших сіл – розгорнуто роботи з благоустрою. Розвивається соціальна інфраструктура, стають доступними широким верствам населення культосвітні, спортивно-оздоровчі та житлово-комунальні послуги.

От і в невеличкому селі Янтарне, розташованому на території Рашківської сільради, завдяки Фонду капітальних вкладень удалося відремонтувати фельдшерсько-акушерський пункт. За будівельними мірками споруда ще не стара, їй немає й 30 років. Однак біда в тому, що доброго ремонту тут ніколи не робили. Додалося проблем і після того, як сильним вітром зірвало покрівлю. Через масштаб руйнування у 2019-му навіть стояло питання про те, щоб споруду не відновлювати, а замість неї збудувати сучасний модульний ФАП. Однак селяни під час президентської інспекції переконали Вадима Красносельського у необхідності зберегти будівлю, на базі якої можна створити багатофункціональний центр із надання різноманітних послуг.

Минулого року капітальний ремонт розпочали: звели новий дах, замінили вікна та двері, привели в порядок будівлю зовні й усередині. Завершили роботу благоустроєм прилеглої території. Напередодні храмового свята реконструйований ФАП урочисто відкрив Президент. Вадим Красносельський відзначив: держава докладає максимум зусиль для того, щоб якісна охорона здоров’я стала доступною для сільських жителів – незалежно від кількості громадян, які мешкають у населеному пункті.

У Янтарному зроблені й перші кроки щодо створення центру послуг: у реконструйованій будівлі вже діє поштове відділення. У планах – відкриття компактної торгівельної точки, адже магазину в селі немає, а продукти двічі на тиждень привозять із Рашкова.

Ще одна насущна для 150 жителів проблема – відсутність централізованого водопостачання. «Ми вже забезпечили централізованим водопостачанням 56 сіл. Янтарне на сьогодні серед перших на черзі. Вода буде!» – обнадіяв співбесідників Президент.

У селі Красний Октябр Глава держави відвідав комплекс початкова школа-дитсадок. Це найменша освітня установа Кам’янщини, в якій навчаються понад два десятки дітей. У поточному році для них і трудового колективу розпочато створення комплексу гарних умов. Уже довели до ладу дах будівлі (з Фонду капвкладень на ремонт було виділено понад 700 тисяч рублів). Роботи в рамках ФКВ триватимуть. Належить поміняти вікна, відновити систему опалювання, зробити косметичний ремонт у навчальних кабінетах. Вадим Красносельський підкреслив, що освітній заклад – один із найважливіших елементів сільської інфраструктури. Внутрішня політика Придністров’я передбачає збереження у сільській місцевості навіть малокомплектних шкіл. «Незалежно від кількості учнів і вихованців, для них мають бути створені комфортні умови», – наголосив Глава держави.

Поспілкуватися з Президентом прибули жителі Олександрівки, що територіально також належить до складу Краснооктябрської сільради. Вони висловили щиру подяку за газифікацію населеного пункту. «Блакитне паливо» у маленьке село, де мешкають лише 80 осіб, прийшло завдяки інвестпрограмі підприємства «Тираспольтрансгаз».

У кожному населеному пункті Президент, розмовляючи з жителями, розпитував їх про першочергові проблеми. Говорили про ремонт доріг, оснащення спортивних майданчиків і стадіонів, про оновлення інфраструктури та матеріально-технічної бази установ культури, освіти, охорони здоров’я. Вадим Красносельський відповів на всі запитання, особливо підкресливши значущість збереження сіл для Придністров’я, розвиток яких – це гарантія забезпечення продовольчої безпеки країни.

У Кам’янці Президент відвідав з інспекцією районний Будинок культури. Тут продовжуються ремонтні роботи в глядацькій залі та приміщеннях на другому поверсі будівлі. Повністю міняють електропроводку, системи опалювання та водопостачання. Здача БК в експлуатацію запланована на листопад.

Ще один об’єкт, якому Вадим Красносельський приділяє підвищену увагу, –парк Вітгенштейна. Адже це не тільки куточок відпочинку, а й невіддільна частина історії Кам’янки. Реконструкція двохсотлітнього парку здійснюється в усіх напрямах. Тротуарною плиткою мостять доріжки, створюють клумби. По сусідству з дитячим ігровим майданчиком будують ролердром. Триває реконструкція літньої естради, поряд із якою передбачено створення танцювального майданчика. На території планується установка паркових альтанок і будівництво фонтанного комплексу. Є ідея організувати в парку мангальну зону з затишним павільйоном зі столами.

Це дозволить хлібосольним кам’янчанам відзначати свята на свіжому повітрі у будь-яку погоду

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото прес-служби Президента.