Соціальний напрямок – пріоритет роботи депутатів

Чергове засідання Верховної Ради відбулося 20 жовтня в онлайн-режимі. Це обумовлено погіршенням епідеміологічної ситуації в республіці.

За повідомленнями парламентської прес-служби, основним на порядку денному стало ухвалення законопроектів, автором яких є Президент Вадим Красносельський. Документи передбачають, що співробітники силових відомств при наявності медичної освіти зможуть поєднувати службу з роботою в закладах охорони здоров’я.

За словами начальника Контрольно-правового управління МВС ПМР Радіона Чеботаря, особи, які проходять службу в органах внутрішніх справ, митних органах та інших відомствах силового блоку, мали право займатися тільки педагогічною, творчою або науковою діяльністю. «Президент пропонує доповнити перелік дозволених видів діяльності медичною за наявності відповідної медичної освіти. Ми сподіваємося, що це дозволить залучати співробітників правоохоронних органів, які мають медичну освіту, до боротьби з коронавірусною інфекцією», – пояснив офіційний представник Президента з цього питання.

Народні обранці внесли відповідні зміни до законів «Про статус військовослужбовців», «Про державну службу безпеки ПМР», «Про міліцію», «Про пожежну безпеку в ПМР» і в Митний кодекс. Документи були ухвалені відразу у двох читаннях і направлені на підпис Президенту ПМР.

Вадим Красносельський став автором ще однієї законодавчої ініціативи, яка спрямована на підтримку дітей-сиріт. Нагадаємо, в Придністров’ї реалізується державна цільова програма щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Вона розрахована на 10 років.

Перший заступник міністра соціального захисту і праці ПМР Олег Федотов розповів, що на сьогодні кількість осіб, які перебувають на обліку в черзі на забезпечення житловими приміщеннями по держадміністрації Бендер становить 128 осіб. Спочатку поточного року було закладено кошти на придбання п’яти квартир. Під час покупки цих квартир державній адміністрації вдалося заощадити кошти в розмірі 372 тисяч рублів», – сказав представник відомства. Зекономити кошти, які були виділені на поточний рік за державною програмою, вдалося завдяки зниженню вартості одного квадратного метра житла. Отже, згідно з документом, діти-сироти в Бендерах отримають на дві квартири більше, ніж планувалося.

Щоб додатково купити ці дві квартири за держпрограмою, необхідно було внести зміни до бюджету 2021 року. Депутати Верховної Ради одностайно підтримали ініціативу Президента і прийняли відразу у двох читаннях зміни до Закону «Про республіканський бюджет».

Як додав голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун, «…Ми вважаємо, що це дієва схема ефективного витрачання бюджетних коштів, коли кожен рубль під контролем. І ті цілі, які ставить держава, ті державні цільові програми, які затверджуються Верховною Радою, мають чіткий механізм реалізації».

Народні обранці ухвалили законопроект, який уніфікує і вводить єдиний стандарт пільг стосовно до харчування в навчальних закладах. Документом передбачено, що діти пільгових категорій (діти-інваліди, з багатодітних сімей, діти, батьки яких є інвалідами I і II груп, захисниками ПМР, загинули в Афганістані, постраждали під час аварії в ЧАЕС тощо) матимуть пільги на харчування в дитячих садках (протягом фінансового року), у школах, професійних навчальних закладах і вишах – пільги на гарячий обід (упродовж навчального року). У разі, якщо організація гарячого харчування неможлива, передбачається видача продуктового набору або грошова компенсація. Документ набере чинності наступного року.

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото IA»Новости Приднестровья».