Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики й запобігання поширенню коронавірусу констатували збільшення захворюваності серед придністровців.

Було відзначено, що майже повністю зайняті ліжко-місця у стаціонарах, однак у Бендерській міській лікарні готові розгорнути додатково ще 120 ліжок. У профілакторії «Тиротекс» не вистачає медичних сестер, тому Міністерству охорони здоров’я доручено найближчим часом розв’язати кадрову проблему.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Андрій Барабаш доповів учасникам наради, що на поточний момент на COVID-19 хворіють 72 дитини (4 %). 33 із них лікують у спеціалізованому дитячому госпіталі, розгорнутому на базі Бендерського ЦМіД. Пацієнтів місцевої дитячої лікарні, що мають інші діагнози, направляють на лікування до столичного Центру матері та дитини. Вадим Красносельський доручив активізувати роботу дитячої поліклініки міста Бендери з тим, щоб можливу допомогу максимально надавати за місцем проживання.

Головний санітарний лікар ПМР Наталя Берил проаналізувала стан справ у навчальних закладах, вона повідомила, що за тиждень коронавірус виявлено у 49 працівників шкіл і у 227 учнів. Фахівець не вважає таку динаміку критичною: в школах ізолюють окремі класи, де виявлено інфекцію, а переводити за таких умов на дистанційне навчання всі заклади освіти не вважає доречним. Така організаційна форма освіти в республіці залишиться до кінця поточної навчальної чверті.

Президент висловив думку, що «…в нинішніх пандемійних умовах освітні заклади республіки було б доцільно перевести на 5-денну форму навчання. Всі учасники освітнього процесу, як учні, так і вчителі, повинні своєчасно та повноцінно відпочивати. Субота має бути повноцінним вихідним». Міністерство просвіти планує переглянути розклад.

Як завжди, в центрі уваги учасників наради була тема вакцинації. На кінець тижня вже щеплено 107 562 придністровці, тобто 23,1 % дорослого населення республіки. Протягом тижня курс завершили 3 019 людей.

За ініціативи Президента минулими вихідними в Придністров’ї відбувся марафон щеплення в сільській місцевості. Вакцину доставили в усі фельдшерсько-акушерські пункти та сільські амбулаторії. Жителів сіл, де немає медустанов, привозили в населені пункти, в яких проходила кампанія щеплення. За два дні імунізовано 2 580 селян. Подібна практика триватиме.

Зазначено, що вакцина в республіці є. 15 жовтня до Придністров’я доставили 6 198 доз «Pfizer», 1 500 – «AstraZeneca» і 4 000 доз однокомпанентного препарату «Janssen» фармацевтичного підрозділу «Johnson & Johnson».

Нині носіями COVID-19 є 4 018 придністровців, у стаціонарах перебувають 1 829 з них. У психіатричній лікарні села Вихватинці Рибницького району захворіли 16 підопічних. Вони ізольовані й лікуються в умовах соціальної установи.

Загальна завантаженість придністровської мережі інфекційних госпіталів становить 86 %. Важко хворіють 347 осіб, або 19 % від загальної кількості госпіталізованих, 49 – пацієнти реанімаційних відділень, 6 із них підключені до апаратів штучної вентиляції легенів, 2 189 осіб лікуються вдома. В умовах контрольованої самоізоляції перебувають 2 860 осіб.

Зростання захворюваності спостерігається дев’ятий тиждень поспіль. Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 63 694 факт зараження. Не впоралися з хворобою 1 457 носіїв вірусу (2,3 %), одужали 57 294 осіб (91 %) інфікованих.

Оперштаб також нагадує про необхідність дотримання карантинних правил – це носіння медичних масок в людних місцях, дезінфекція рук, соціальна дистанція

Аліса КОХАНОВА.