Нагороди вручають найдостойнішим

У Союзі захисників Придністров’я ветеранам Територіально-рятувального (зведеного) загону 16 жовтня вручили ювілейні медалі «30 років ТРЗ».

Рішення про це прийняли ще на початку лютого – напередодні 30-річчя загону, але через пандемію коронавірусу церемонію нагородження вирішили провести поетапно. Всього у списках нагороджених 450 осіб, які починали славну біографію ТРЗ.

Штатне невоєнізоване формування цивільної оборони за задумом його творців мало б усувати наслідки стихійних лих: повеней, землетрусів і пожеж. Однак події 1992 року змусили рятувальників, по суті цивільних людей, взяти в руки зброю та протистояти агресії Молдови.

«Це було перше формування, яке виступило на захист Придністров’я. Загін заступив на охорону всіх значущих об’єктів республіки: Молдавської ДРЕС, мостів, переправ, опор високовольтних ліній електромереж, водонапірних башт та інших об’єктів народного господарства. Крім того, ми несли патрульно-постову службу з охорони громадського порядку, а також знешкодження диверсійно-терористичних груп, що засилалися на територію Лівобережжя. На базі ТРЗ створювалося дуже багато спеціальних підрозділів і силових структур нашої республіки. Наприклад, окремий батальйон спеціального призначення «Дельта», – розповів нам голова Союзу захисників Придністров’я Валерій Ширков. Зазначимо, що Валерій Любомирович був першим командиром ТРЗ, а потім і першим командиром прикордонного загону, також сформованого на його основі.

Таким способом загін із невоєнізованого формування цивільної оборони став першим воєнізованим формуванням республіки й родоначальником усіх силових структур. «Доводилося робити все: і в розвідку ходити, й зі зброєю в руках захищати водонапірні вежі, канали, очисні споруди, сховища, словом, усі стратегічні об’єкти держави, від яких залежала її життєдіяльність», – поділився своїми спогадами ветеран ТРЗ Анатолій Панін.

Серед нагороджених були й жінки. Одна з них – ветеран спецпідрозділу «Дельта» Олена Петруніна. У 1992 році вона служила зв’язківкою цього формування. «У нас завдань було багато. Та головним, як ви розумієте, залишалася організація зв’язку між підрозділами. У нас вузол зв’язку був стаціонарний, але за необхідності ми виїжджали в райони бойових дій, виходили у складі резервних груп. Багато було завдань, які згодом відігравали досить важливу роль для життєзабезпечення республіки та її подальшого розвитку», – повідомила вона журналістам.

Захищаючи Придністров’я, 38 військовослужбовців Територіального рятувального загону віддали свої життя, 109 – дістали поранення різного ступеня тяжкості. Після того, як були створені міліція та Республіканська гвардія, багато бійців загону перейшли на службу туди. На базі ТРЗ були сформовані прикордонний загін і батальйон спеціального призначення «Дельта», які увійшли у структуру МДБ.

Багато бійців ТРЗ відзначені медалями «Захиснику Придністров’я» та іншими державними нагородами, а шість осіб стали кавалерами вищого бойового ордена «За особисту мужність». 16 жовтня медалі «30 років ТРЗ» удостоєні 18 ветеранів окремого батальйону спеціального призначення «Дельта», сформованого 31 березня 1992 року. Нагадаємо, цей батальйон у ході бойових дій відразу ж показав свою ефективність. Він витіснив війська Молдови з моста через Дністер і зайняв плацдарм біля Бендерської фортеці. Ще він знищив терористичне угруповання «Бужор».

У ході поетапного нагородження ювілейні медалі «30 років ТРЗ» уже вручили ветеранам Рибниці, Григоріополя та відповідно у районах. Тепер нагороджують тираспольчан. На черзі – Дністровськ, Бендери та Слободзея.

На моє запитання «Що змусило Вас особисто, Валерію Любомировичу, і бійців загону взяти в руки зброю?» Валерій Ширков відповів: «Коли ми стали співробітниками загону, спочатку виконували обов’язки рятувальників. І ми повинні були зробити все, щоб кожен придністровець відчував себе в безпеці. У 1992 році наша допомога була потрібна на передовій. І ми, не вагаючись, за велінням серця і за обов’язком рятувальників, стали на захист молодої Придністровської Молдавської Республіки».

На завершення зазначу: нині в Союзі захисників Придністров’я готується до експозиції виставка «Хлопець взяв автомат, тому що так Батьківщині треба». І нагадаю, її ініціаторами та активними творцями були журналісти редакції газети «Гомін». «Це історична правда. А вона застаріти й перестати бути актуальною не може. Нехай з матеріалами виставки знайомляться захисники республіки, а також їхні нащадки», – впевнено зазначив Валерій Ширков

Павло ОСТАПЕНКО

Фото автора.