Єднання людей з обмеженими можливостями

У Тирасполі 16 жовтня відбувся День відкритих дверей для громадян з проблемами здоров’я. Це був ще один захід з метою привернення уваги придністровського суспільства до їхніх проблем, стану здоров’я, соціалізації.

Організатором заходу виступив столичний клуб інвалідів «Тирас-Ракета». Спортсмени цієї громадської організації на чолі з керівником Дмитром Лавровим упродовж багатьох років успішно представляють республіку на змаганнях різного рівня.

За словами Дмитра, метою цієї події є залучення наших громадян до занять спортом: «Попри всі життєві труднощі «особливим людям» необхідно розвиватися. Юнаки та дівчата –члени клубу – успішно соціалізуються в суспільстві. Вони перемагають на турнірах, здобувають вищу освіту. Ми сьогодні теж хочемо поділитися власним досвідом, як успішно досягати поставленої мети».

Дмитро Лавров та його партнери за клубом Андрій Моор, Віталій Сліпченко, Павло Топал, Світлана Руссу показали спортивний майстер-клас гри. Запрошені теж мали можливість перевірити себе в іграх з досвідченими параспортсменами. Керівник «Тирас-Ракета» відзначив їхню непогану спортивну форму.

Заступник керівника столичного клубу інвалідів Оксана Шахова розповіла гостям історію створення громадської організації. Їм показали завойовані на змаганнях кубки та медалі.

За словами Дмитра, настільний теніс розвиває рівновагу, швидкість реакції, різкість, спритність, координацію рухів, зміцнює верхній плечовий пояс, що сприяє набуттю нових рухових навичок, наприклад, пересаджування з коляски на стілець, ліжко тощо. Покращується й рухова активність верхніх кінцівок тіла. Активізована завдяки спортивним заняттям розумова діяльність допомагає не тільки в побуті, але і сприяє виникненню інтересу до інших видів спорту, виконання домашньої роботи, словом, сприяє адаптації людини, стимулює прагнення до зміни свого життя.

Цього року спортивний клуб «Тирас-Ракета» став одним із переможців конкурсу соціальних проектів на отримання президентських грантів. Дмитро Лавров підкреслив, що впродовж останніх років держава надає значну увагу підтримці громадян з обмеженими можливостями: «Ці кошти ми витратимо на спортивний інвентар, столи для гри, ракетки, м’ячі. Все буде новим. Матимемо можливість брати участь у турнірах. Нещодавно наші спортсмени Людмила Браїлова, Павло Топал, Світлана Руссу взяли участь у Всеросійських змаганнях з настільного тенісу в Брянську. Вибороли й призові місця, що є підтвердженням високого класу гри наших параспортсменів».

Сам Дмитро Лавров влітку брав участь в індивідуальних та командних змаганнях Паралімпійських ігор у Токіо в складі збірної Росії. Придністровський параспортсмен поділився з гостями заходу своїми емоціями: «Я здійснив свою мрію. Ці змагання стоять поза рамками, вони ні на що не схожі, навіть на чемпіонат світу. На Іграх панує особливий дух: це не тільки змагання, а ще й велике спортивне свято, яке відчувається в усьому, зокрема у спілкуванні з іншими спортсменами та волонтерами. Попри те, що не вдалося завоювати олімпійську медаль, я радий, що став учасником змагань у Токіо. Загалом, виступом задоволений (9-е місце в особистому заліку, 5-е місце – в командному). Налаштовувався на більш високий результат, але ж у спорті завжди є перемоги, є й поразки. Це для мене досвід, можливість і далі розвивати кар’єру. Все, що не вдалося в Токіо, я обов’язково врахую».

Проведений день відкритих дверей примушує нас ще раз замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки в цей день. Не можна забувати про те, що поруч з нами живуть люди, які потребують допомоги й уваги. Тим паче, що є такі яскраві приклади для наслідування. Ми бажаємо їм витримки, здоров’я, оптимізму і можливості втілити в життя всі свої плани та задуми

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.