Про бухгалтера – тільки з повагою

Порядок, облік, чесність, старанність, висока грамотність, любов до справи та посидючість і уважність –такими професійними рисами повинен володіти той, хто обрав спеціальність бухгалтера.

Книгодержателю (а саме так перекладається слово «бухгалтер») без тривалого сидіння за робочим столом ніяк не обійтися. Адже від його витримки та вміння залежить діяльність підприємства, фірми, навчального закладу, держави.

Президент Вадим Красносельський у святковому привітанні до Дня бухгалтера в ПМР зауважив, що ця професія з року в рік незмінно доводить свою високу значущість. Грамотне ведення бухгалтерського та податкового обліку визначає фінансове благополуччя як окремо взятого суб’єкта господарювання, так і держави в цілому. Саме тому така важлива робота кваліфікованого фахівця.

Довгою стежкою бухгалтерської ниви прямує, не зраджуючи їй ні на мить, навіть подумки, любитель цифр та розрахунків Лідія Подоліна, без якої не могли б отримати свою зарплатню співробітники Державної установи «Приднестровская газета».

До вибору спеціальності Лідію свого часу підштовхнув батько, який працював в її рідному селі Гандрабури, що в Ананьївському районі на Одещині, обліковцем місцевого колгоспу. Він віртуозно здійснював арифметичні обчислення на дерев’яній рахівниці – простому механічному пристрої, одному з перших  приладь рахівників, про яке нинішнє покоління молодих обліковців навіть не має уявлення. Найпростіше на ній виконувати додавання і віднімання. Рахівниця широко застосовувалася не лише в бухгалтерії, а й у торгівлі. До появи калькуляторів рахівниці були в усіх крамницях СРСР. Рахувати з їх допомогою навчали в школах до 90-х років.

Батько заохотив до справи й двох своїх донечок. Вони зачаровано спостерігали за його діями, самі не знаючи, що ці прості вправи знадобляться в їхньому подальшому житті.

Не маючи жодних шансів на майбутнє у своєму селі, Лідія, як і переважна більшість її ровесників, по закінченні школи залишила батьківську домівку і поїхала до рідної тітки в Тирасполь. Мама не відмовляла, розуміючи, що дівчині треба дбати про свою долю.

Відтак Лідія опинилася серед студентської молоді Бендерського технікуму комунального господарства. Навчання на будівельному відділенні її зацікавило, а через деякий час, коли почали вивчати тему «Нормування праці», вона відчула і зрозуміла: це саме те, про що колись мріяла. Їй було цікаво вести розрахунки, що забезпечували співвідношення між мірою праці та мірою оплати цієї праці, інші премудрості нової навчальної дисципліни. Здобувши диплом техніка-будівельника, молодий фахівець відпрацювала один рік за направленням, а згодом почала застосовувати набуті знання на Тираспольському домобудівному комбінаті нормувальником: розробляла калькуляцію на бетонні вироби.

Працювала Лідія, використовуючи стареньку техніку. Нарешті, в 1993 році підприємство придбало комп’ютер. «Це був перший комп’ютер у моєму житті. Я в нього закохалася з першого погляду і вирішила, що нікому його не віддам, – розповіла Лідія Андріївна. – Він був досить незграбний, займав багато місця на столі, але з ним стало набагато легше працювати. Я вивчала бухгалтерські документи, освоювала новинку на повну силу. Цю дорогоцінну для мене річ охороняли як зіницю ока: щодня після роботи здавали під охорону міліції», – пригадала моя співрозмовниця.

Бухгалтерам нині працювати набагато простіше і легше – виручає сучасна техніка. Лідія Андріївна розповіла, що в бухгалтерії разом із нею працюють ще кілька фахівців, і кожен із них відповідає за свій напрямок і ланку роботи. Вона ж нараховує заробітну плату. Отже, без такого фахівця не обійтися нікому.

Жінка жодного разу не пожалкувала за своїм вибором. Здійснилась її мрія: віддавати набуті знання людям, де є однодумці, друзі, цікаві співрозмовники. Бо бухгалтерія – це не лише цифри, а й комунікативні навички, вміння взаємодіяти з колегами, з усіма членами колективу, з керівництвом.

Вітаючи фахівців із професійним святом, голова ВР Олександр Коршунов сказав, що бухгалтер – «…це одна з ключових професій сучасного суспільства. Грамотність, уважність, бездоганне ставлення до своєї роботи, компетентність, скрупульозність, чесність – це риси, притаманні справжнім професіоналам своєї справи». Саме таким рисам відповідає Лідія Подоліна, бухгалтер ДУ «Приднестровская газета». Щиро її вітаємо

Iрина МАСЛОВА.

Фото Катерини Ананської.