ЗАЯВА Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки висловлює серйозну стурбованість у зв’язку з посиленням кризи в переговорному процесі, викликаної черговим застосуванням блокадно-обмежувальних заходів проти громадян Придністровської Молдавської Республіки, відмовою керівництва Республіки Молдова від виконання раніше взятих на себе зобов’язань і небажанням офіційного Кишинева вирішувати всі актуальні проблеми за столом переговорів.

Ініційована Молдовою заборона пересування з 1 вересня 2021 року придністровських автомобілів територією України порушує міжнародні норми, права і свободи людини, домовленості в переговорному процесі й фактично означає транспортну блокаду республіки. В одну мить були припинені всі регулярні пасажирські рейси та вантажні перевезення автомобільним транспортом із Придністров’я в Україну, Росію та інші країни. Завдано збитків підприємницькій діяльності, заблокована можливість виїзду придністровських реанімобілів до лікувальних закладів України та інших країн для надання невідкладної та високотехнологічної медичної допомоги з метою порятунку життів людей. Переважна більшість власників приватних автомобілів позбавлена можливості виїзду за межі Придністров’я, а водіїв, які мають нейтральні номерні знаки, українська і молдовська влади піддають загрозам санкцій за використання придністровських посвідчень.

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки вважає непереконливими спроби керівництва Республіки Молдова зняти з себе відповідальність за порушення прав і свобод громадян Придністров’я на тлі прямих доказів, що свідчать про навмисне використання Кишиневом цього політично обумовленого заходу, а також про недобросовісні дії з метою ввести в оману міжнародних учасників процесу врегулювання. Подібні дискримінаційні підходи керівництва Молдови не мають нічого спільного з декларованими демократичними принципами та заявленою готовністю до мирного розв’язання молдо-придністровського конфлікту і в реальності руйнують переговорний процес, убивають довіру і ще більше віддаляють перспективи остаточного врегулювання.

Констатуємо, що протягом півтора місяця представники Молдови не реагують належним чином на заклики Придністровської сторони до якнайшвидшого врегулювання актуальних проблем за столом переговорів шляхом сумлінного виконання Кишиневом раніше підписаних угод і створення недискримінаційних умов для реалізації прав та інтересів жителів Придністров’я.

Звертаємо увагу учасників переговорного процесу у форматі «5+2» та представників міжнародної спільноти на те, що Придністров’я на всіх рівнях переговорного процесу докладало раніше і нині продовжує докладати активних зусиль для збереження сталого діалогу та практичної імплементації домовленостей з метою створення умов для справедливого і всеосяжного врегулювання конфлікту.

Шкодуємо, що Україна відмовилася від рівновіддаленого посередництва в переговорному процесі й реалізує заходи тиску щодо жителів Придністров’я, серед яких десятки тисяч українських громадян, які проживають на території нашої країни, оскільки ця заборона анітрохи не сприяє вирішенню проблем, лише створює нові труднощі.

Ми, депутати Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки, як законні представники, висловлюємо волю народу Придністровської Молдавської Республіки та звертаємося до всіх учасників переговорного процесу у форматі «5+2», а також до парламентів України й Молдови з закликом сприяти якнайшвидшому виходу з кризи шляхом скасування деструктивних обмежувальних заходів і допомагати активізації транспарентних демократичних договірних способів урегулювання відносин між Придністров’ям і Молдовою.

Окремо звертаємося до шведського головування ОБСЄ з закликом на практиці сприяти повноцінному виконанню раніше досягнутих домовленостей і з урахуванням потенціалу засідання «Постійної наради з політичних питань в рамках переговорного процесу з придністровського врегулювання» прагнути до пріоритетного розв’язання найгостріших соціально-гуманітарних проблем громадян, які обмежують право людини на розвиток, до кінця поточного року.

Звертаємося до Російської Федерації як до держави-миротворця, сумлінного гаранта і посередника в молдо-придністровському врегулюванні з закликом посприяти в захисті законних прав та інтересів сотень тисяч громадян Росії та співвітчизників, які постійно живуть у Придністров’ї.

В умовах ігнорування молдавською стороною методів змістовного конструктивного діалогу з Придністров’ям і неможливості повноцінно реалізувати невіддільні права та свободи громадян Придністровської Молдавської Республіки відповідальність за наслідки кризи, що розширюється, і дестабілізацію обстановки лежить на керівництві Республіки Молдова

Постанова № 655

Враховуючи численні звернення громадян Придністров’я, громадських організацій, місцевих представницьких органів державної влади, керуючись пунктом 4 статті 100 і статтею 146 Регламенту Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки, Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Ухвалити Заяву у зв’язку з посиленням кризи в переговорному процесі, викликаної черговим застосуванням блокадно-обмежувальних заходів проти громадян Придністровської Молдавської Республіки (додається).
  2. Направити цю Заяву на адресу Федеральних Зборів Російської Федерації, Верховної Ради України, Парламенту Республіки Молдова, учасникам переговорного процесу у форматі «5+2».
  3. Направити цю Заяву на адресу Генерального прокурора Російської Федерації та Голови Слідчого комітету Російської Федерації з проханням розглянути питання про порушення загальновизнаних прав і свобод громадян, які проживають у Придністров’ї.
  4. Направити цю Заяву для опублікування у друкованих та електронних засобах масової інформації.
  5. Ця Постанова набирає чинності з дня прийняття.

Голова Верховної Ради ПМР

О. В. КОРШУНОВ м. Тирасполь 20 жовтня 2021 року