Храмове свято в Тернівці

Престольне свято відзначили 27 жовтня жителі села Тернівка Слободзейського району. Виставки народної творчості, урочисті заходи та вшанування жителів, концертні програми – всі гуляння відбулися в прикрашеній парковій зоні біля оновленого Будинку культури.

Привітати тернівчан приїхали гості заходу: глава державної адміністрації Слободзейського району та м. Слободзея В. Тищенко та голова села О. Плешкан, депутат Верховної Ради І. Ярич і настоятель сільської церкви протоієрей В. Кристя.

Тернівка – це «…золоте місце на березі Дністра», так назвав у своїй вітальній промові село Василь Тищенко. І недарма, адже всі селяни, як одна велика, багатонаціональна і дружна сім’я. Після перебування тут сміливо можна сказати, що це одне з найбільш затишних сіл району і республіки.

Розпочався ювілейний день зі святкової літургії, після якої парафіяни здійснили Хресний хід від поки ще споруджуваного собору до православного храму преподобної Параскеви Сербської.

Ближче до полудня на ґанку Будинку культури жителів і гостей села зустрічав муніципальний духовий оркестр Бендерського Палацу культури ім. П. Ткаченка. Музика запрошувала всіх охочих пройти в концертний зал для проведення офіційної частини.

Цього року храмове свято стало особливим. Уперше після реконструкції свої двері для відвідувачів відчинив місцевий Будинок культури, споруджений у 1957 році колгоспом ім. Г. І. Котовського. З 1986 року в ньому не проводилися масштабні ремонтні роботи. Співробітники БК могли дозволити собі тільки незначні поліпшення кімнат для гурткової роботи. Однак, попри всі зусилля, в 1996 році глядацький зал довелося закрити через аварійний стан покрівлі та стелі.

Саме архітектурні будови пишуть нашу історію, тому так важливо було відновити та зберегти цю споруду радянської епохи з усією її обробкою, ліпниною та барельєфами. Реконструкція проводилася коштом Фонду капітальних вкладень. Василь Тищенко особисто наглядав за будівництвом. Щопонеділка приїжджав на об’єкт і обговорював з робітниками всі нюанси реставрації. Щасливим для всіх фіналом стало те, що тепер це найкрасивіший осередок культури у всьому Слободзейському районі, а може, і не тільки в ньому. Цей унікальний об’єкт приковує увагу та є зосередженням творчості в Тернівці.

У парковій зоні розташувалися виставкові композиції. Справжній творчий калейдоскоп робіт представив гурток декоративно-прикладного мистецтва «Рукодільниця»: вишивка бісером і бісероплетіння, плетення з газетної лози, колекції іграшок з фоамірана, картини з соломки (виготовленні наймолодшими жителями села). На окремому стенді – хроніка культурно-масових заходів у селі. На фотографіях відображені найяскравіші моменти творчих вечорів, майстер-класів та конкурсів.

Головними героями свята були, звичайно, його жителі. Цього дня вшановували подружні пари, які відзначили золотий ювілей, поважних довгожителів 95 років, а також новонароджених. Усі вони отримали подарунки від голови села О. Плешкана.

Велику святкову концертну програму підготували колективи Будинку культури: вокальні ансамблі «Тернівчанка» та «Мрія», танцювальні колективи «Шоу-тайм», «Натхнення», музична студія «Чобэнаш».

Святкування 255-ї річниці з дня заснування села продовжили концертом на свіжому повітрі за участю ВІА «Драйв-Бенд» та інших артистів. Завершився день запальною дискотекою та яскравим салютом

Марина СОВА.

Фото прес-служби держадміністрації Слободзейського району та міста Слободзея.