Рання діагностика як порятунок життя

Хвороби системи кровообігу на сьогодні це проблема не тільки людей похилого віку. Все частіше лікарі ставлять діагноз гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інсульт тощо пацієнтам середнього віку, працездатним людям.

У нашій республіці приділяється увага охороні здоров’я громадян, зокрема профілактичним медоглядам на виробництві, організації лекторіїв, зустрічей з лікарями вузьких спеціальностей. Наприклад, дні відкритих дверей в поліклініках, де всім охочим абсолютно безкоштовно виміряють тиск, зріст, вагу, рівень цукру в крові та направлять проконсультуватися з фахівцем.

«Хвороби системи кровообігу можна розділити на три категорії, – розповіла лікар-терапевт Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Валентина Штефанко. – Лікар вам скаже, що це «три кити» системи: гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, яка включає в себе стенокардію, інфаркти. Та цереброваскулярна хвороба – це наш головний мозок: інсульти, розриви судин, крововилив тощо. Усе це належить до системи хвороб кровообігу. Ми навіть пацієнтів (коли звіт пишемо) ділимо на три такі групи».

Лікар-терапевт наголосила, що хвороби системи кровообігу «молодіють», ними страждають вже не тільки люди похилого віку – проблеми зі здоров’ям виявляються й у молодих громадян. «З тими пацієнтами, які стоять у нас на обліку, все зрозуміло: вони перебувають під постійним контролем лікарів. Однак, проблема в тому, що багато хто може не підозрювати, що у нього вже почалися проблеми зі здоров’ям. Адже сьогодні навряд чи молодий чоловік ходитиме без приводу на обстеження. Особливо, коли деякі люди в 45 почуваються на 20. Образно кажучи, це ті, хто хоче здаватися молодшим, ніж він є.

Навряд чи вони прийдуть в поліклініку і попросять виміряти тиск. Тож нам важливо мотивувати таких людей бути вкрай уважними до свого організму, не ігнорувати симптоми. Якраз подібні заходи, що ми проводили в кінці липня, дуже допомагають виявити людей із захворюваннями системи кровообігу. Наприклад, в рамках дня відкритих дверей в нашій поліклініці з 10 обстежених осіб –у 5 виявлені проблеми зі здоров’ям. Ми вимірювали масу тіла, міряли тиск, до речі, – 140 для особи 35 років вже багато вважається! Люди зі шкідливими звичками – курці, зобов’язані проходити обстеження регулярно. Водії також, в першу чергу, повинні стежити за своїм здоров’ям. Нам важливо залучити й мотивувати людей саме на діагностику», – розповіла Валентина Штефанко.

Як зазначила лікар-терапевт, хворобами системи кровообігу можуть страждати люди в будь-якому віці, на кожному рубежі є певний фактор ризику. Є пацієнти, наприклад, молодого віку, у яких може бути спадкова схильність до таких захворювань, це якщо народився з патологією судин. Таким людям важливо якомога швидше виявити цю схильність і надалі уважно стежити за здоров’ям.

«До мене на прийом прийшла людина з бронхітом, а коли ми її направили на інгаляцію, в ході обстежень, виявилося, що у неї гіпертонічна хвороба. Це чоловік 1974 року народження, ще не пенсіонер. Він працює зварювальником, але, тим не менш, у нього вже почалися проблеми зі здоров’ям», – зазначила медпрацівник.

Вона додала, що в групі ризику також перебувають люди зі шкідливими звичками, зайвою вагою, важкою роботою і, звичайно ж, літні громадяни. «Це все дуже небезпечно: гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, яка ускладнюється стенокардією, інфарктами. Цереброваскулярна хвороба – це наш головний мозок – інсульти, розриви судин, крововилив – теж належать до системи хвороб кровообігу. Надзвичайно важливо виявляти захворювання саме на ранніх стадіях, адже краще не допустити, ніж лікувати», – підбила підсумок лікар-терапевт.

Медики наполегливо рекомендують двічі на рік відвідувати терапевта або лікаря-кардіолога. Спеціаліст при найменших ознаках захворювання призначить діагностику, яка дозволить уникнути хвороби або призначить лікування на ранній стадії її розвитку

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.