КУЛЬТУРА ХАРЧУВАННЯ – запорука здоров’я

У XXI столітті однією з причин порушення здоров’я є ожиріння. Це проблема всього людства, і вона продовжує розширювати свої межі. Тепер це захворювання не притаманне певному соціальному статусу, віку, статі та місцю проживання. Воно перестало залежати від купівельної спроможності людей, а стало питанням культури харчування. У зв’язку з цим з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 11 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з ожирінням.

Ми живемо у світі, де недостатнє харчування та ожиріння можуть бути сусідами. За даними 2016 року, до ожиріння схильне 13 % усього дорослого населення (650 млн осіб). Попри це, відкрита інформація Всесвітньої продовольчої програми ООН свідчить, що кожна дев’ята людина у світі відчуває нестачу їжі, необхідної для ведення здорового активного життя. І цілком можливо, що незабаром кількість людей з надмірною масою тіла перевищить кількість тих, хто недоїдає. На жаль, це вже повільно відбувається, й не шляхом успіхів у розв’язанні проблеми «світового голоду». Нині панує незбалансоване харчування. Саме воно призводить до ожиріння та загального виснаження.

Ожиріння – це хронічне захворювання, яке виникає через зайве накопичення жиру в організмі. Розрізняють такі ступені ожиріння у відсотках у порівнянні з нормою: передожиріння – 25–29,9 % зайвої ваги, ожиріння I ступеня – 30–34,9 % зайвої ваги, ожиріння II ступеня – 35–39,9 % зайвої ваги, ожиріння III ступеня – 40 % зайвої ваги та більше.

Цей ступінь можна визначити за допомогою розрахунку індексу маси тіла (ІМТ). Абсолютно кожен досить швидко може дізнатися ІМТ свого тіла. Для цього необхідно знати показники зросту і ваги й за допомогою інтернету або Програми на телефоні ввести їх в онлайн калькулятор.

Причина ожиріння криється в дисбалансі між енергією, що прибуває в організм, та її споживанням. Фактори захворювання різноманітні, деякими з них є: малорухливий спосіб життя, системне переїдання, неправильне харчування, захворювання ендокринних залоз, спадкова схильність тощо. Усе це ослаблює організм і робить його вразливим для інших серйозних захворювань. Наприклад, за інформацією «Федерального дослідницького центру харчування, біотехнології та безпеки їжі» стійкий неправильний раціон сприяє розвитку хвороб серцево-судинної системи, діабету, остеопорозу, ожиріння, а «внесок» у виникнення деяких форм злоякісних новоутворень становить від 30 % до 50 %.

Важливо пам’ятати, що хронічні захворювання вимагають постійного контролю. Єдиним надійним способом боротьби з ожирінням є формування правильно збалансованої форми харчування, тобто не тимчасової дієти, а раціону, якого ви повинні дотримуватися протягом усього життя.

Лікування ожиріння. Насамперед необхідно звернутися до свого дільничного чи сімейного терапевта. Він проконсультує і за необхідності направить до інших фахівців, наприклад, таких як: гастроентеролог, ендокринолог, дієтолог тощо. Вони з’ясують причину і призначать грамотне лікування. Саме так і вчинила тираспольчанка Ірина, звернувшись за первинною консультацією до фахівця. Вона поділилася з нами своєю історією стійкої ремісії. Багато родичів дівчини страждали від II ступеня ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань. І що старшою ставала Ірина, то все більше вона переживала за своє здоров’я в майбутньому.

«У якийсь момент я просто зріднилася з думкою про те, що рано чи пізно через свою зайву вагу у мене теж з’являться проблеми зі здоров’ям», – зізнається дівчина. Однак, замість того, щоб прикидатися жертвою обставин (сидячої роботи, невеликих доходів, генетики), вона вирішила зробити усвідомлений вибір і взяти все у свої руки. Ірина пройшла всі необхідні обстеження, отримала рекомендації й почала свій довгий шлях до здорового способу життя.

Своєю експертною думкою про це захворювання з нами поділилася лікар-ендокринолог І. Скоробогатова: «Ожиріння – це одна з найголовніших нинішніх соціальних проблем. Відсоток хворих на ожиріння зростає не тільки серед дорослого населення, а і серед дітей. Необхідно донести до людини, що лікування такого хронічного захворювання – це повна зміна способу життя. На жаль, тільки зіткнувшись із серйозними наслідками, люди зважуються на переміни». Для того, щоб домогтися стійкого поліпшення, пацієнту потрібно взаємодіяти з трьома лікарями: терапевтом, ендокринологом, психотерапевтом. Необхідні профілактичні бесіди зі школярами та дорослими.

«У нас немає культури харчування, – стурбовано зазначає лікар-ендокринолог, – а споживання харчових продуктів з високим вмістом цукру, солі та шкідливих жирів призводить до нездорового раціону і надлишкової маси тіла». Легкодоступність таких товарів харчування призводить до ще більшого їх поширення.

Однак зміни на шляху до здорового майбутнього можливі. Здійснюючи вибір на користь правильного харчування, звертаючись по допомогу до лікарів, ми зміцнюємо наше здоров’я і розширюємо можливості гарантовано уникати потенційних хвороб у майбутньому

Олександра ТИМКО.

Фото з вiдкритих джерел.